Azt már most le szeretném szögezni, hogy nem érzek magamban indíttatást arra, hogy azt firtassam, hogy maga tömörítő algoritmus(ok) számtalan változata miként dolgozik és nem fogom ide írni azt feleselgessen, hogy a FourCC kód mire való (egyébként ebből tudja a dekóder hogy ténylegesen milyen tömörítést kell kódolni )

Miért nem térek ki a részletekre?! Mert nem lenne a hasznotokra ha mindezt megtanulnátok, ugyanis aligha hiszem hogy valaki komolyan videó vágással vagy ne adj Isten dekóder programozással fog foglalkozni.

Azért megpróbálom lefordítani mi történik nagyjából.

Képzeljük el ehhez az eredeti felállást, miszerint ahhoz hogy folyamatosnak érezzünk egy mozgó képet 25 képkocka kell legyen egy másodpernyi idő alatt a szemünk előtt.
Vegyünk egy példát: 25 Fps

25* 720*576*3 bájt=31104000 bájt = (kb) 29 Mb, lévén egy képpont 3 bájtot foglal RGB-ben. Ez volt egyetlen másodperc.

29 Mb*3600 (egy óra) = (kb) 100 Giga..

Egyértelműen nem lehet ezt a méretet tartani. Sem a kommunikációs sávszélesség nem elég, sem a tároló hely. Ezért aztán több féle tömörítést is végrehajtanak egy-egy "hullámban" végig haladva. Először az összes képet JPEG tömörítéssel le kell kódolni, tehát a képen az azonos színű területek vektorizálva lesznek. Ezután a képeket egymással is összevetve, a bennük lévő azonos területeket feltérképezve a kódoló mintegy kivágja azt képekből. A legjobb esetben is csak 12 teljes kép marad, a többi fél kép illetve csupán vektor maszk.

Akit bővebben érdekel annak tudom ajánlani ezt az oldalt, ahol egy remek leírás van arról amit megpróbáltam itt röviden összefoglalni.

Térjünk át a tényleges munkára inkább.

Két egyszerű és ingyenes program kell csupán az egészhez. Az egyik az XVid, amiről illik tudni, hogy a DivX feltört változataként indult, csakhogy jóval gyorsabb, jobb ezért leterjedt. Teljesen nyílt forrású, ha akarja valaki megnézheti. A másik szintén nyílt forrású videó vágó és editor progi a Virtual Dub.

Ha mindkét progi megvan, akkor telepítsük fel az XVid-et előbb. Ha megvan, akkor a Virtual Dub következik indítsuk el és nyissuk meg vele a videónkat.

Ezt a képet fogjuk látni: (vagy valami nagyon hasonlót.)



Ha nincs kedvünk keresgélni a menüben, akkor jegyezzük meg a Ctrl+P kombinációt. Ha meg akarjuk keresni akkor a Video Compresson menüpont, amire szükségünk lesz.

Ezt a képet látjuk most:



Válasszuk a listából az XVidet. Jobb ha abba nem megyünk bele, hogy annak a Configuration pontja alatt mennyi beállítás van. Ha rákattintunk, akkor látni fogunk egy csúszkát, amin a "Maximum quality" és a "smallest file" között dönthetünk, gondolom nem kell mondanom hogy még az előbbi nagyobb és jobb minőségű képekből álló videót kódol, addig az utóbbit inkább kicsi és rosszabb videók létrehozására célszerű használni.

Máshoz inkább ne nyúljunk..Ha megvagyunk, akkor nyomjuk Ok-ét. Most nem történt semmi. Válasszuk ki most a File menü "Save As AVI" pontját vagy ha asztali lejátszónk a van akkor a "Save As Old format AVI"-t

Ha minden jól ment egy hasonló képet látunk majd:



Ha végzett a program (akár néhány óra is lehet!!) , akkor már kész is a kisebb videó.

Lényegében ennyi lett volna, egyszerűen. Aki jobban bele akarja magát ásni, az már úgyis ismeri.

Sziasztok:
Zsolt