Miről van szó? Nevezetesen arról, hogy egy átlag felhasználó a mai napig szervizbe cipeli a gépét, ha azon rendszert kell telepíteni. Nem akarom bántani a többi rendszert, mint pl a Linuxot vagy a Mac OS-t, de náluk sem jobb a helyzet.

Az alapvető gond már ott elkezdődik, hogy ha már egyszer rossz a rendszer, akkor mit is kéne tenni. A legtöbb gépen amit látok egyetlen meghajtó létezik, a "C". Azon aztán a teljes 200 giga tartalom úgy jó alaposan ömlesztve terül el a rendszer és a tök felesleges programok halmaza között. A helyzeten maximum az javít, ha a gépben van még egy 200'-as winyó és az is hasonlóan néz ki. Helyben vagyunk az összeomlás felé. Ugye mindenki aki most ezt olvassa, az olvasta a múltkori postot? Nem? Na akkor itt az ideje bepótolni!

Van ugyanis nekünk egy registry-nk , ami minő meglepő MINDENT tárol ami a gépen történik. A következmény 2*200 giga esetén katasztrófa..nincs olyan rendszer felhasználói szinten ami ezt egyben bírná hosszú távon.

Ott ülünk a nagy halom adatunk felett és a Windows mint a halálra ítélt a kővel a lábán süllyed el benne. ..és mi lesz ha vége? Ha az utolsó napja van? "Semmi gond, újra húzzuk" Aha, a 200 giga cucc jó esetben is megy a szemétbe.

Elmondom tehát, hogy NE telepítsetek. Vagyis megsúgom, hogy mi a legoroszabb ami szokott történni.

Adott a döglődő rendszer, lassú, akadozik, tele szeméttel. Nem gond, majd mi újra rakjuk, egyszerű mint a pofon.. cd-t be, elindítjuk a telepítőt aztán a meglévő rendszer fölé majd felmegy az "új". Kit érdekel, hogy abból mi marad ott? Úgyis új lesz..

Na EZT ne! A legrosszabb!

A következőnek kéne történnie alap esetben. Kezd azzal,hogy a net kábelt kihúzod. (nem most, hanem ha telepíteni akarsz ) ! Nem kell, sőt egyenesen TILOS! Ha megvan, nyomj egy resetet és ne add fel addig amíg a biosba nem jutsz valahogy (F2, Shift+F1 előforduló kombinációk, de a legtöbb cucc a DEL-re érzékeny)

Keresd a "mágikus "boot" szót. Mindegy mi van mellette. Általában Boot Priority. A lényeg, hogy a CD meghajtó legyen First Device, ez a legfontosabb.

A többi magától érthető rész. A bios resetel egyet, most tegyük be a rendszer CD-t (nem a kukába hé! ). Várjunk még a gép arról bootol. Ha megvan, akkor általában magyar nyelvű utasításokat fogunk látni, szóval ne pánikolajunk, várjunk. Illetve nyomjunk meg egy gombot, mikor erre kapunk kérést a géptől. Nemsokára megjelenik a licensz szerződés, amit F8-al oda küldhetünk ahová való.. (elfogadjuk persze).

Ezután fontos lépés jön, nagyon fontos! Megkérdez a drága vasunk hova búbánatba akarjuk már megint feltenni a rendszert. Ha nincs jobb ötletünk egy gumiszobában eltöltött kikapcsoló hétvégénél, melegen ajánlom hogy a C meghajtó legyen a cél. DE!! Még mielőtt neki esnénk (és most maradjunk az Xp-nél mert azt használja még a többség) meg kell szabadulni attól ami rajta van. Ennél mi sem egyszerűbb. Nyomjuk le a "T" mint törlés parancsot a C meghatón. Megkérdezi a rendszer, hogy biztosak vagyunk-e abban hogy minden mehet a nagy nihilbe. Persze. Enter. Most megjelenik hogy nincs partíció, nem gond. Nehogy az entert nyomja valaki, mert akkor az eddigi munka dacára ismét lesz egy 200 gigás rendszerünk, újabb 2 hétig. Nyomjuk meg az "L" mint létrehozás gombot. Most be kell írnunk mekkora helyet akarunk a rendszernek.

A következőt ajánlom:

Win XP = 15 000 Mb
Win Vista = 20 000 Mb
Win 7 (beta) = 30 000 Mb.

Az eddigi dolgoknak még semmi köze magához a telepítéshez és ahhoz mi fog felkerülni. (leszámítva méretét persze) , ez még csak egy sima konfig. Ha beállítottuk a kívánt méretet nyugtázzuk enterrel. A megmaradt helyet, majd a rendszer alól kényelmesen megcsináljuk. Most az + formázatlan" szöveg jelenik meg a C meghajtón. Nyomjunk entert ismét ( A Vista tulajok mindezt megússzák ha egy ügyesek) Most négyes választási lehetőségünk van. "Juj most mi lesz? Mit kéne megnyomni?" Megsúgom, hogy az NTFS formázást kell választani. Én erősen javaslom, hogy a teljest válasszuk.

..és hová jutottunk. Megcsináltuk! Települ a rendszer. Arra kell figyelni, hogy az első újrainduláskor, ha véletlen CD-ről is indul a gép NE ismétlem NE nyomjunk meg semmit, mert akkor az egész kezdődik előröl.

Várjunk türelmesen. Előbb-utóbb eljutunk oda ahol a Windows az adatainkat kéri. Valamint van itt egy fontos rész, mégpedig a Rendszergazda fiók jelszava (állítsuk ba, ha érdekel valaki majd elmesélem miért) és persze a termék kód, amit a CD csomagolásán találhattok product key címszó alatt. ( a torrentesek meg egész máshol..de abba itt ne menjünk bele ) Miután beállítottunk mindent, még néhány kérdés és kész vagyunk a rendszerrel. Ugye nem volt nehéz? Eddig...

Most jön a sok apróság. Először is, ami nincs egyik Windowsban sem tisztességes a VGA meghajtó. Melegen ajánlom mindenkinek, hogy NE a legújabb drivert tegye fel. Az mind addig béta, még nem jön egy friss. Szerencsésebb egy az újhoz közeli verziószámú stabil driver, mint egy új kiforratlan. Az NVdia tulajok fellélegezhetnek, mert nekik csak néhány kattintás és a letöltött programot feltelepítve kész is vannak.Nem úgy az ATI tulajok, mert nekik NAGYON fontos, hogy ha a Catalystet is szeretnék futtatni, akkor a NET 2.0-ra lesz szükségük, bár ezt a csomag tartalmazza, csak nem mindig telepíti..

A másik ami gond szokott lenni, az a codek. Én az XVid-en kívül semmit sem használok. E-mellé nagyon tudom ajánlani a KM Player programot. Egyszerűen remek hogy mennyi formátumot ismer. Nem árt még egy jó zene lejátszó sem, bár én szeretem a Windows Media Player-t, mégis inkább az AIMP-et ajánlom.

Fontos még, hogy ha van az alaplaphoz driver, azt is tegyük fel valamint amihez a Windows nem tudott ilyet biztosítani azt is telepítsük. Nem térek ki az Eszközkezelő használatára, mert ez a post nem arra hivatott, de ott láthatja mindenki ha valami még nincs kész. (egyébként: Futtatás devmgmt.msc)

Van még egy kis dolgunk. Mégpedig az elmaradt helyünk előkerítése. Ehhez írjuk be a futtatásba hogy diskmgmt.msc, majd okézzuk le. A most kapott program ablakban láthatjuk, hogy az egyik lemez a "Rendszer" nevet viseli és mellette egy másik négyzetben zöld színnel jelezve egy üres terület árválkodik. Kattintsunk ár a jobb egér gombbal és válasszuk ki a kiterjesztett partíció létrehozása pontot. Ha ez megvan, akkor újra jobb egér gomb és a logikai megható létrehozása pont. Ezután a rendszer megkérdezi hogy mekkora legyen a mérete (itt adjuk már meg a tejes elérhetőt) és hogy formázza-e meg a lemezt. Terméseztessen az "Igen"-t válasszuk ki. Kész is vagyunk, pár hosszú perc múlva.

Most tegyünk fel valami vírus keresőt és egy jó tűzfalat.

Ha minden frankó, akkor most mutatok egy olyan trükköt, amivel ezt soha többé nem kell végig játszani még nem lesz új gépetek. Ez egy nagyszerű program. Mégpedig a Northon Ghost. Mit is tud? Hát lényegében rém egyszerű tömörítő program, ami archiválásra képes, de azt olyan szinten hogy az egész rendszert tudja menteni.

Mivel vannak nálam profibb emberkék, ezért ezt a programot másutt szebben is be tudják mutatni. Mégpedig itt. Aki lusta lenne arra hogy az egyébként elég szűkszavú leírást elolvassa vagy oda átmenjen, annak elmondom, hogy ajánlom, hogy ne a Windows környezetét szokja meg a programnak. Van ott hozzá egy remek flash, amit azért sem szúrok be ide mert mint mondottam ezt a rész csak mentésre ajánlom, másrészt mert kivágnak innen érte.

Van ennek a programnak egy DOS alapú része ugyanis, ami mit nem mondjak egyszerűbb és bizony azzal fogjuk a visszaállítást csinálni, ha a rendszerünk már a múlté lesz, tehát nem árt ha azt nézzük meg (megjegyzés: VGA gond: ma már kevés az olyan VGA ami driver nélkül jól működik ezért a program kinézete finoman szólva is szét tud esni, de ne törődünk vele ez nem okoz gondot)

Ezt a verziót bootolható CD formájában lehetett régen megtalálni, ma már (elvileg) a teljes program csomag része (utolsó képen látjátok a flashben)

Mivel nem tudom honnan lehetne elő szedni azt a formáját ( az újat meg nem ismerem) ezért csak azt tudom röviden elmondani, ami abban segít, hogy ha megvan miként lehet használni.

Miután a C meghajtót letakarítottuk ( Xp cd-s körút, particionálás, formázás.. itt álljunk meg)

Na most jön az hogy be kell izzítani a Ghost-ot. Látunk pár magyarázó szöveget, aztán egy start menüre emlékeztető kis panelt. Itt menjünk a Disk sorra, ami alatt egy menüt találhatunk. Ebben található a Particion menüpont azon belül pedig további kettő, a To Image (ez a mentés) és a From Image (ez pedig a visszatöltés). A mentés esetén először ki kell választani a meghajtót, majd most az első partíciót. Mikor megkérdezi, hogy hová mentse, adjunk meg neki egy másik helyet. A lényeg hogy NE azt a partíciót amit menteni akarunk. Most megkérdezi hogy akarjuk-e tömöríteni a tartalmat (természetesen) és már neki is lát.

A visszaállításnál ugyan ez, csak ott visszafelé. Előbb megkérdezi merre van az image fájl (GHO a kiterjesztése) majd azt hogy melyik meghajtóra és azon belül melyik partícióra akarjuk rakni.

Miért jó ez? - merülhet fel bárkiben Mert így a komplett rendszerünk vissza kapjuk, programostól, codekestől, driverestől együtt. Mindezt kevesebb mint 20 perc alatt. Hát nem remek?

Mit felejtettél el eddig? Hát most dugd vissza a netet végszó képen!

Sziasztok!