Mikor a templomnál végeztünk, és följövünk a Csillagkohóra, igen nehéz feladatok elé állít minket a játék. Hiszen sith katonák illetve lovagok ezrei fognak életünkre törni, aztán maga Malak nagyúr, akit hát nem valami könnyű legyőzni. Viszont ha vele végzünk, megszemlélhetjük utunktól (sötét-világos) függően a befejező videót.
Rátérnék arra, hogy mit is rejthet inventorynk fegyverek terén. Utazásaink során beszerezhetünk különböző vibropengéket, kardokat, bárdokat zsákmányolhatunk mind az ellenfelektől, mind a különböző ládákból, és hasonló tárolókból. Ugyanezen helyekről szerezhetünk lézerpuskákat, lézerpisztolyokat (ezekből egyszerre kettő is nálunk lehet), hangpisztolyokat, és ezeknek a különböző fajtáit. Még mindenképpen megemlíteném, a talán legfontosabbnak is mondható harceszközünket a fénykardot/lézerkardot, amit először jedi-vé válásunk után vehetünk kézbe, és onnantól, szerintem egy játékos nem fogja lecserélni. Ha elvesszük a holt sithek-től, vagy jediktől fénykardjukat, akkor föl is vehetjük második fegyerként a másik kardunk mellé. Ez a "tervünk", viszont könnyen meghiúsulhat, ha csak duplapengéjű lézerkardot találunk ellenfeleinknél, egy-egy ütközet után. Megemlíteém még azt is, hogy bár nem olyan szabadon, mint mondjuk egy Crysis-ban, vagy akár a KOTOR II-ben alakíthatjuk fegyverinket. Bár ez a normál kardok és pisztolyok esetében nem jelent külső változást, hiszen csak javíthatunk a teljesítményükön. Fénykardoknál viszont már megválaszthatjuk a penge színét, illetve plusz kristályokat belepakolva erősíthetünk rajta, vagy éppen növelhetjük a védelmi értékét.
Zsebünkben lapulhat még jópár páncél is. Viszont egyes páncélok annak ellenére, hogy igen nagy védelmet nyújtanak, még korlátozhatják erőhasználatunakt, tehát nem szórhatunk villámokat, vagy éppen nem folytogathatunk és hasonlók. Vagyis érdemesebb inkább egy kisebb védelemmel rendelkező, de a "villámszórásban" nem akadályozó páncélzatot, ruhát választani. Ezeket a különféle páncélokat is lehet fejleszteni. Magasabbra emelhetjük védelmüket, vagy mondjuk koncentráltan csak a tűz elleni "értékekeken" javíthatunk.
A játék párbeszédek terén, szinte minden esetben sok lehetőséget kínál föl a válaszra. Lehetnek goromba (sötét oldali), vagy kedves, segítőkész (világos oldali) megszólalásaink. Az ilyen különböző válaszoknak is behatásuk van arra, hogy karakterünk vörös, vagy kék füstben fog e állni a "karakter menüben", tehát ajánlatos jól megválogatni szavainkat, ha nagyon ragaszkodunk az valamelyik oldalhoz. Egy-egy gonosz válasszal, szép lassan elérhetjük azt is, hogy valamelyik társunkkal minden beszélgetésünk vitába torkoljon, de jó válaszolással barátot is faraghatunk valamely társunkból.
Rátérnék a gamma technikai oldalára. A grafika igazán szép, bár néhol mára egy kicsit kopottassá vált. Ennek ellenére azért még mindig jó nézelődni Taris emberekkel/lényekkel teli utcáin, vagy Kashyyk vadálatokkal "tarkított" sötét erdeiben. Érdekes módon, a játék, illetve a városok igazán élnek. Az emberek mindenütt élik az életüket, vagyis vásárolnak, beszélgetnek, sétálgatnak és hasonlók.
Az AI bár jól működik, de azért akadnak gondok, főleg akkor, ha társainkról van szó, mert sajna gyakran előfordul, hogy fennakadnak pár kőben, vagy helben futnak. Ez viszont szerintem nem ront sokat a játékélményen.
Hangok terén tökéletesnek bizonyul a játék. Jó halgatni a különböző Star Wars zenéket, de nem rossz hallgatni egy fénykardpárbaj kissé zűrzavaros hangkavalkádját.
Most, hogy így a végére értem, értékelném is a játékot. Tehát íme:
Grafika:10/8
Hangok:10/10
Játékélmény:10/8.5
Szerintem a pontokból is meglátszik, hogy a KOTOR egy csodálatos játék. Vagyis minden szerepjátékosnak ajánlom, aki még nem játszott ezzel a műremekkel, de azoknak is érdemes kipróbálni, akik egy kisit vonzódnak a műfajhoz, vagy csak a Star Wars-hoz.