Itt már elég erős a spoiler veszély. Igyekszem óvatos lenni, de azért csak az olvassa, aki nem bánja, ha elárulok ezt azt a sztoriról.
Kezdjünk néhány egyszerűvel.

1. Human - Hyur

Ez nem igényel sok magyarázatot. Eorzea nem a szokásos human nevet használja az emberekre.

2. Elf - Elezen
A tündék se a szokásos megnevezést használják. Na de ezek inkább High Elfek vagy Night Elfek? Hát mindkettő. Minden játszható fajnak van két alfaja. Az egyik tünde alfaj jóval sötétebb bőrű, mint a másik. És különösebben nem kedvelik egymást.

3. Goblin - Lalafell
A lalák külsőre inkább a gnómokra hasonlítanak, de mivel a jó részük kereskedő, ráadásul gonosz kereskedő, inkább a Goblinokra hajaznak. De komolyan. Folyton csak baj van velük.

4. Draenei - Au Ra
Szarvak? Pipa. Hüllő farok? Pipa. A férfiak hatalmas izomkolosszusok, míg a nők apók és formásak? Pipa. Az első kiegészítőben lettek játszhatóak? Pipa. Menekültek? PIpa. Azért menekültek el mert a gonoszok lerohanták az otthonukat? Bizony. Voltak árulók, akik a gonoszoknak segítettek? Még szép. Mellesleg a Draeneiok hozták el a szövetségnek a sámán kasztot, míg az FFXIV-ben először föltűnő Au Ra volt az első ninja a játékban. Fél évvel azelőtt, hogy a kaszt játszhatóvá vált.

5. Orc - Ala Mhigan
Ez már nehezebb, mint a fajoknál. Az Ala Mhigóiak ugyanis nem egy külön fajt, de még csak nem is egy alfajt alkotnak. Ők csak az egyik városállam lakói. De sokban hasonlítanak az orkokra. Évekkel a játék kezdete előtt háborúban álltak a kontinens többi részével. Ezért kötött először szövetséget a többi városállam. Ezután a birodalom elfoglalta az otthonukat, ezért menekülniük kellett. Sokan közülük menekült táborokban él, de van egy városuk is, egy barátságtalan kősivatagban.

6. Thrall - Raubahn
Hogy tovább erősítsük a párhuzamot az Orkok és az Ala Mhigóiak között, itt van Ala Mhigo bikája, aki gladiátor harcosként kezdte, majd Ul'Dah szultánájának a jobbkeze lett, és azóta ő vezeti a városállam hadseregét. A jó öreg Hellscreamnek is megvan a párja, de az már nagyon spoileres terület.

7. Sylvanas - Ysayle
A szexi de mogorva tünde néni az előző fejezetből. Valójában sokkal kevésbé mogorva és gonosz, mint amilyennek tűnik, de nem könnyíti meg azoknak a dolgát, akik meg akarnák kedvelni. Az sem segít a dolgon, hogy előbbit Sötét Úrnőként, utóbbit pedig Jégszív Úrnőként ismeri a köznép.

6. Jaina - Minfilia

A szőke csaj, aki mindenkit idegesít, de megtűrik mert neki vannak a legnagyobb mellei.

7. Horatio Lane - Hildibrand Manderville
A nyomozó, akit paródiának raktak be a játékba.

8. Titans - Allagan Empire
Az ősök. Nagy különbség, hogy míg a titánokat akár a világ megteremtőinek tekinthetjük, az Allagan Birodalom csak egy a sorban a sok ősi civilizáció közül. Viszont sok faj született a kísérletezgetéseikből, és az általuk hátrahagyott romok és szuperfegyverek nagyon értékesek a jók és a gonoszok számára is.

9. Burning Legion - Garlean Empire
A második leggonoszabb gonoszok, akik mindent le akarnak rohanni.

10. Twilight Hammer - Ascians

A hajnal homárok ugye ork klánként kezdték, de idővel átalakultak egy szervezetté, mely beszivárgott mindenhova és úgy manipulálja az eseményeket, hogy eljöjjön a világvége. A legfőbb gonoszokat, a Void Lordokat szolgálják. Az Ascianok csuklyás, álarcos, árnyék nélküli.....akármik. Meg tudnak másokat. Ilyenkor úgy lehet felismerni őket, hogy nincs árnyékuk. Mindenhova beszivárognak és úgy manipulálják az eseményeket, hogy hatalmas természeti katasztrófákat okozzanak, mert ezek szükségesek azok, hogy istenük, Zodiark feléledjen. Zodiark a legfőbb gonosz.

11. Arthas Menethil - Nael van Darnus

Az ezüst páncélos, szőke hajú, sisakos lovag, akinek kezéhez rengeteg vér tapad. Kötzük a saját apjáé. Végül egy eszméletlenül epikus raid harc keretében legyőzzük. A halál küszöbén mintha megbánást tanusítana. Ezután megtudunk néhány meglepő dolgot egy halottnak hitt hősről.

12. Deathwing -.Bahamut

A dögnagy sárkány, aki átrajzolta a térképet, amikor előtört a búvóhelyéről. A térkép átrajzolás Cataclysm névre hallgat a WoW-ban, és Calamity névre az FF-ben. Amikor azt mondtam, hogy Yoshifa összezúzta a játékot, nem vicceltem. Amikor megkapta az 1.0 vezetését, behozta a játékba a Garlean birodalom hetedik légiójának parancsnokát, a már említett Nael van Darnust. Ő pedig épített egy szerekezetet, amivel lerántotta Hydaelyn egyik holdját az égből. a hold egyre közeledett. Szekták alakultak az istenítésére, a mágikus energiák meg megzavarodtak, aminek következtében a szörnyek nőni kezdtek, és egy két vidék éghajlata megváltozott. Az 1.0 utolsó napjában megindult a Cartenau-i csata, hogy megfékezzék a becsapódást. Ekkor már nagyon közel volt a hold. A Star Wats rajongók mind heherésztek, hogy az nem hold, hanem űrállomás. Aztán öt perccel a szerverek végső leállása előtt, kaptak egy videót. Nem űrállomás volt, hanem Allagan szerkezet. Benne pedig egy baromi dühös, város méretű sárkány, aki kitszabadult, és iszonyatos pusztítást végzett. Számtalan ősi rom került így felszínre. Még a nyáron megjelenő 4.0 is magán viseli Bahamut boss aréna méretű kezének nyomát. Nem tudjuk pontosan, hogy a kiszabadulásához volt-e köze az Ascianoknak, de láthatóan nagyon örültek neki.

13. Galakrond - Midgardsormr
Minden sárkány gigantikus őse, akiből már csak a holtteste maradt. Midgarsorms egészen konkrétan az apja az egyes sárkány nemzettségek elindítóinak, köztük Bahamutnak is. Az anyjukról nincs szó. Ő védte az Ezüstkönny tavat.

14. Benedictus - Thordan VII
A püspök aki lepaktált a legfőbb gonoszokkal.