2003 pazar év volt, már ami Tom Cruise színészi mivoltát érinti, a címből és a névből könnyen kitalálható miről van szó, most nem egy újabb Philip K. Dick novella mozi-adaptált Stephen Spielberges, Tom Cruise-os sikerfilmről van szó, mindenesetre a siker és a zsenialitás szó nagyon is illik a filmhez, melyet anno is szerencsém volt megtekinteni, igaz amolyan „home-cinema módban”, mozi-adás idején, feliratosan sikerült megszemlélnem a produkciót, sajnos mára csak a cselekmény-szempontjából tátongó lyuk és az az érzés maradt meg, ha összetalálkoztam a címmel, most, hogy a héten levetítették a szintén Tom Cruise által játszott „ Halál záloga c. filmet”, idejét éreztem benevezni a újkort felvezető epikus drámára.

 



Az 1800-as évek vége felé közeledve lassan Japánba is elérnek a „nyugatiasodás” eszközei, távíró, vasút és miegyéb, a Japán harcosok, nyersen fordítva szamurájok vezetője, Katsumoto látja, hogy a fejlődéssel, miként vész el az emberekből a szentül dicsőített kultúra. Míg a világ másik végén egy hősies harcos Nathan Algren kapitány kiűzve földeikről végső csapást mér Amerika őslakosaira, mivel a támadás akaratán kívül történik, és rengeteg ártatlan hal meg a hatalomra éhes főfejes miatt, Nathan gyötrelmes jövő elé néz, telis-tele fájdalommal. Későbbiekben Japánba hívják kiképezni a császár civilekből álló seregét és ekkor szembesül azzal a ténnyel, hogy a történelem megismétli önmagát, hiszen a katonákat Katsumoto kézifegyveres konzervatív lázadó-csoportja ellen kell kiképezni. Ekkor a kétségekkel teli férfit egy kisebb, még felkészületlen hadtesttel a szamurájok ellen küldik, amikor is a csatában jelentősen résztvevő vezető egyedül marad, és lázadók körében találja magát, a végsőkig küzd, amikor már csak egy karddal néz farkasszemet megérkezik Katsumoto, ki a téli időszak idejére falujában tartja a bukott vezetőt. Ezen a helyen szembesül azzal, hogy miként is élik mindennapjaikat a Japán kietlen vidékein élő harcosok és mikor megismeri kultúrájukat, nyelvüket, életüket, rájön, hogy mit jelent valójában szamurájnak lenni.
 

A filmben gyönyörű addiktív környezet mellett nyerhet a néző betekintést az ottani életbe, kultúrába. Az igazán epikus tartalomba a gyönyörű dallamok már csak hab a tortán. A történet, cselekmény – szubjektív emberi felfogás határai egybemosódnak, rájövünk, hogy mit jelent az igazi fegyelem, s tisztelet, az ellentétek vonzzák egymást – az egész filmet a harmónia övezi. És még egy szó, ami fontos és tényleg nem csak tipikus sablonszöveg, a becsület a legnagyobb erény.
 

Számomra 10\10, mert sikerült kizökkentenie. ;)