• A Crytek az Amazonnal kötött megállapodást
  • Ezt négy, névtelen forrástól tudjuk
  • Állítólag 50 vagy 70 millió dollár cserélt gazdát
  • Az Amazon a CryEngine-t licencelte
  • Azt még nem tudni, hogy ez mire kell nekik

Március közepén számoltunk be arról, hogy a Crytek egy nagy üzletet ütött nyélbe, egy olyan megállapodást, ami megmentette a céget. Ezt a társalapító, Faruk Yerli mondta el, de azt már nem árulta el, hogy kivel kötöttek szerződést, csak annyit tett hozzá, hogy hamarosan leleplezik az üzletet -- a Kotaku most megelőzte őket.

A Kotaku négy, az ügyhöz közelálló, de névtelenségbe burkolózó egyéntől megtudta, hogy az Amazonnal sikerült üzletet kötni. Az óriás állítólag 50 vagy 70 milliót fizetett a CryEngine licenceléséért, vagyis arról szó sincs, hogy felvásárolták volna a németeket, csupán a technológiájukat fogják használni.

Az még nem világos, hogy pontosan mire kell az Amazonnak a CryEngine, de az tény, hogy egyre jobban nyomulnak a játékiparban. Tavaly magukhoz csábították a Portal tervezőjét és ötletgazdáját, Kim Swiftet, valamint a Far Cry 2 tervezőjét, Clint Hockingot, aztán felvásárolták a Double Helix gárdáját, illetve egy félig játékplatformot indítottak az Amazon Fire TV képében, amire exkluzívként sikerült megszerezniük a Flappy Birdöt, arról nem is beszélve, hogy a gamerek által frekventált Twitch-et is megvásárolták. Egyes pletykák szerint az Amazon a saját játékainak fejlesztéséhez fogja használni a CryEngine-t, míg mások úgy gondolják, hogy erre alapozva egy saját technológiát dolgoznak ki.

Hivatalos bejelentés egyébként még nem érkezett, így addig ez az egész akár egy kacsa is lehet. Várunk…

crytek-logo.jpg