• Windows 7, 8 és 8.1 tulajoknak ingyenes a Windows 10
  • Cortana, az új virtuális asszisztens megeszi Sirit reggelire
  • Elbúcsúzik az Internet Explorer, jön a Spartan böngésző
  • Marad a mostani Windows 10 külalak
  • Jön a nagyon okos Windows Phone 10
  • Az Xbox App-pal akár streamelhetjük is az exkluzív játékokat
  • Sőt, Xboxon és PC-n többé nem álom a cross-platform

A Microsoft magyar idő szerint kora este tartotta meg Windows 10-zel kapcsolatos sajtótájékoztatóját, ahol bemutatkozott az új operációs rendszer legfrissebb előzetes változata. A Windows 10 csempés Start menüje megmarad a mostani verzióból, mert az MS szerint nagyon népszerű az egyébként tényleg dögös interfész. A cég szerint az új oprendszer fejlesztésekor a biztonság és a kényelem egyaránt fontos volt, sőt, arra is figyelt a redmondi cég, hogy a korábbi, nem éppen olcsó Windows-változatok megvásárlóinak ne kelljen újra a pénztárcájukhoz nyúlniuk.

Így aki Win7-et, 8-at vagy 8.1-et használ, egy évig ingyenesen frissíthet Windows 10-re, a későbbi Winek pedig szolgáltatásként fognak működni, azaz frissülnek évente, bár ennek anyagi vonzata később kerül ismertetésre.

A Windows 10-ben tényleg megjelenik Cortana, a Halo MI-jéről elnevezett virtuális asszisztens, aki a bemutató szerint többet tud rólunk, mint mi magunk: mindent ellenőriz, monitoroz és megjegyez, a begyűjtött adatokat pedig böngészés, munka és szórakozás alatt egyaránt előnyünkre fordítja, például segít repülőjegyet vásárolni, elbeszélget, viccelődik velünk, e-mailt küld az utasításaink alapján, és olyan folyékonyan kommunikál, hogy már-már elhisszük, hogy ember és nem virtuális intelligencia. Cortana egyébként a Microsoft saját keresőmotorjára, a Bingre alapoz, ami idehaza nem olyan pontos, de ezen az MS még tud változtatni. Fontos tudni továbbá, hogy a Win10-es Cortana nem a mobilos VI, hanem egy annál speciálisabb, kifejezetten személyi számítógépekre szabott program.

Windows 10 család

És ha már szóba jött a böngésző, elbúcsúzhatunk a sokat fikázott Internet Explorertől, helyette egy teljesen új alkalmazást kapunk, aminek neve szintén a Halóból jön: Project Spartan, azaz olyan szuperkatona, mint a Cortana által kisegített Master Chief. A Spartan nagyon jól néz ki, önállóan renderel le mindent, és akárcsak a konkurens Safari, olvasási listákkal segíti az információgyűjtést.

Ami pedig a játékokat illeti, jön az Xbox App.

Az Xbox App amolyan MS-féle Steam, de csak windowsos játékokat futtat, illetve streamelést biztosít Xbox One-ról bármilyen Win10-es gépre, hogy akár a budin is folytathassuk a Forzázást. Álltólag minden PC-s játékot beolvas, ami a gépünkön van, és lehetővé teszi az Xboxra és PC-re egyaránt kiadott MS-játékok cross-platform multiját. Példának gyorsan mutatott is az MS egy kis Fable Legends akciót, amin sokak szemöldöke felszaladt – érdekesség, hogy ezzel az Xbox 360 startjakor is próbálkozott a redmondi óriás, de hiába, reméljük, most beválik a dolog.

Szintén gamer aspektusból fontos, hogy a Windows 10-zel együtt érkező DirectX 12 sokkal jobban osztja el az erőforrásokat, így csökkentve a VGA fogyasztását. Ez nemcsak azért jó hír, mert halkabban duruzsolnak majd a három Titánok, hanem mert notebook sem merül le olyan gyorsan WoW alatt, mint eddig.

A Microsoft a Windows 10-en kívül a Windows Phone 10-et is bemutatta, ami egységesíti a Skype-ot, az Outlookot és a Win10-es felületet, illetve felméri az alápakolt hardvert, és annak megfelelően változtat a saját komponensein, előremutatva egy olyan korszakra, amikor már nem a gyártók, hanem az OS-t készítő cégek fogják végezni a telefon szoftverének optimalizációját.

Érdekesség volt a show-n továbbá a Microsoft HoloLensnek nevezett kiterjesztett valóság szemüveg, ami a körülöttünk lévő objektumokra vetíti ki a Windowst és annak alkalmazásait, hogy mozgásérzékelő és mikrofon segítségével szó szerint a rendszer szívében találjuk magunkat. Star Trek, valaki?

A Microsoft bemutatójáról holnap részletesebb cikket közlünk a PC Guru Online-on, elvégre addig még nagyon sok dolog kiderülhet a bemutatott technológiákról.