Mostanában újra a felszínre került a videojátékok és az erőszakos viselkedés közti összefüggésről szóló, soha véget nem érő vita: bár tudományos bizonyíték nincs rá, hogy a rendszeres játék erőszakossá tesz, a politikusok és a szülői szervezetek szentül hiszik, hogy pár óra GTA után mindannyian hajlamosak vagyunk géppisztollyal a kezünkben utcai mészárlást rendezni, miközben egy-egy haverunk hatalmas, fej fölé tartott táblára írt számokkal jelzi, hogy hány "pontot" gyűjtöttünk a rendőrök lelövéséért -- mert hát ugye ma is minden játékban pontokat kapunk, mint az ataris hőskorban.

A videojátékok nem tesznek erőszakossá

Minden bizonnyal ezt az elképzelést kívánta meglovagolni a CBS is, mikor egy tévés beszélgetésbe bevonta a volt FBI-os profilszakértőt, Mary Ellen O'Toole-t. O'Toole elismert szakembernek számít, és bár nagyon sok gyilkossal találkozott már, szerinte a játékoknak nincs közük az emberi psziché által kiötölhető legszörnyűbb bűnhöz.

"Tapasztalataim szerint a videojátékok nem okoznak erőszakos viselkedést. Kezelési eszközként használhatjuk őket, mert jó kockázati tényezők, melyek erőszakos magatartást segíthetnek a felszínre. Ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, mint terapeuta és mint volt FBI-profilozó, hogy a videojátékok nem okozzák az erőszakos viselkedést, csak segítik felerősíteni azokat a fantáziákat, amik már eleve megvannak az alany fejében."

Erre Christopher Ferguson professzor is reagált, aki a texasi egyetemen oktat. Szerinte a játékok csak bűnbakok, mint régen a filmek vagy a zene voltak, és valójában a fiatalok körében csökken az erőszakos aktivitás általános aránya, ami jó -- s ami tényleg a játékok számlájára írható.

Egy vita persze nem váltja meg a világot, mindig lesznek, akik a játékokat és a játékosokat okolják majd egyes tragédiákért.