Egy ausztrál rendőr szerint a játékok miatt van több késelésAusztrália mindig is háklis volt az erőszakos videojátékokra. Nálunk már húsz éve tocsog a vérben minden gamer, náluk viszont csak nemrég vált hivatalosan elfogadottá a 18+-os korhatár besorolás -- bizony, a derék ausztrálok még csak egy Call of Dutyt sem vehettek meg eddig hivatalosan, a külföldi, tiltott beszerzés pedig komoly büntetést vont maga után.

Bár sokára, de beérték a nyugatot, most újabb támadás érte a hatalmas ország játékosait: egy ausztrál rendőrfelügyelő, bizonyos Andrew Scipione nyilvánosan vonta felelősségre a videojátékokat az erőszakos bűncselekmények aránybeli emelkedéséért.

"Hogyne lenne hatással rád, ha olyan környezetben nősz föl, ahol az erőszak már-már imádság tárgya, ahol napi rendszerességgel követsz el virtuális bűncselekményeket. Sok ember hosszú órákon keresztül csinálja ezt, végtelenségig. Megjutalmaznak, ha gyilkolsz, ha nőket erőszakolsz meg, ha pénzt rabolsz a prostituáltaktól, vagy ha autókkal gázolsz el járókelőket és okozol baleseteket. Persze ez nem mindenkire hat. De ha van egy-két olyan, akire igen, akkor mit csinálsz? Egy csomó, potenciálisan zavart fiatal egyén van odakint, akik könnyedén hozzájuthatnak fegyverekhez, mondjuk késekhez, kimehetnek az utcára és a modern Ausztráliában élhetik ugyanezt az életformát, ezúttal a valóságban. Ez bizony aggasztó."
-- nyilatkozta Scipione felügyelő a Telegraph Australiának, amikor arról kérdezték, hogy az egyre több késelős támadásnak van-e valami kiindulópontja.

Ugyan a felügyelő szavaiból csöpög a hozzá nem értés és a játékosokkal szembeni előítélet, annyit érdemes megjegyezni, hogy Ausztráliában az erőszakos játékok még relatíve új jelenségnek számítanak, így teljesen érthető, hogy vannak, akik bennük találják meg a szociális problémák okait.