• A Zenimax nem elégedett a félmilliárdos büntetéssel
  • A Facebook ellen újabb bírósági végzésért nyújtott be kérvényt

Ahogy arról már beszámoltunk, a ZeniMax és a Facebook között elmérgesedett a viszony az Oculus Rift okán. A ZeniMax állítja, hogy John Carmack meglopta őket, illetve, hogy olyan technológiákat alkalmaztak, melyek a cég tulajdonát képezik, és végső soron ezek nélkül egész egyszerűen nem lett volna képes megalkotni Palmer Luckey és csapata a VR-sisakot.

A titoktartási szerződés megszegéséért és szerzői jogok megsértéséért kiszabott, összesen 500 millió dolláros bírságot azonban nem tartja elégségesnek a ZeniMax, mondván, hogy ez meg se kottyan a Facebooknak. Vagyis a pénzbüntetés semmilyen formában nem akadályozza meg a Facebookot abban, hogy továbbra is a ZeniMax szellemi termékeivel hajtson hasznot – érvel a médiavállalat.

Ahogy azt már a bírósági döntés meghozatala után bejelentették, nem hagyják annyiban a dolgot, és valóban nem a levegőbe beszéltek, a szavakat most tett követte. A ZeniMax állandó végzésért nyújt be kérvényt, melynek célja az, hogy az Oculus ne terjeszthessen semmilyen formában szerzői jogvédelem alatt álló terméket a VR-sisakjához.

Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy sem a PC-, sem a mobil rendszerszoftvert, valamint a fejlesztői készletet, továbbá a Unity és Unreal játékmotorokat sem integrálhatnák készülékükbe. Ha érvényes határozatról beszélnénk, akkor ugyan a Facebook árulhatná a hardvert, de szoftver nélkül az használhatatlan lenne – a ZeniMax célja ezzel feltételezhetően az, hogy közös megegyezésre kényszerítsék a Facebookot, és végső soron az eladások utáni haszonból hasítsanak ki egy szeletet; vagy ennek híján véglegesen eltávolíttassa a boltok polcairól az Oculus Riftet.

A fejleményekről természetesen beszámolunk, az előző határozat megszületéséhez szükséges időt figyelembe véve durván egy fél év múlva lehet, hogy többet is tudunk majd.

palmer-luckey-oculus-touch.jpg