Ausztrália nem éppen a játékosok paradicsoma, hisz a hatalmas országban évek óta szabályos keresztesháború folyik a videojátékok ellen. Az állam kíméletlen cenzorai szerint minden olyan szoftver, amiben feltűnik egy piros pixel vagy poligonpopsi, az ördögtől való, és csak azért létezik, hogy megrontsa az amúgy ártatlan és tiszta szívű ausztrál fiatalság lelkét. Olyan égetni való virtuális szeméttől óvják az ausztrál gamereket az őskövü... izé, kissé konzervatív honatyák, mint a Fable Anniversary, amit a szigetország 18+-os játékként hajlandó csak boltokba engedni. Ez ugyan nem hangzik nálunk nagy bajnak, de arrafelé maga után vonja, hogy egy csomó üzlet egyszerűen nem teszi ki a polcra a Lionhead játékát, csökkentve az esélyét, hogy kellő profitot termeljen a program. S hogy mi ennek a súlyos bélyegnek az oka? Egyszerű: a Fable Anniversary tömény pornográfia!

Történt ugyanis, hogy a Fable: The Lost Chapter című PC-s változatba a Lionhead belerakott egy új helyszínt, a Darkwood Bordello nevű bordélyházat, ahol... hogy fogalmazzak finoman... ahol a helyi, igencsak odaadó hölgyek szeretetteljes gesztusait lehetett megvásárolni. Vagy éppen férfiakét, ugye -- a Fable mindig is egy nyíltan melegpárti játéksorozat volt. A Darkwood Bordello belekerült a Fable Anniversarybe is (az Xbox 360-as újrakiadás minden extrával fel lesz szerelve), kiverve a biztosítékot a derék ausztráloknál. Persze a dolog várható volt, és pont emiatt a nagy játékkiadók nem is szoktak komolyan számolni az ausztráliai eladásokkal (pedig az ottani piac egyáltalán nem elenyésző). Érdekessége a dolognak, hogy két évvel ezelőtt a Fable Anniversary meg sem jelenhetett volna Ausztráliában, ugyanis a 18+-os besorolást csak 2012-ben hívta életre az állam, és azóta is többször támadták az új korhatár-kategóriát.

De hogy ne csak az ausztrál játékosok nyomorán rágódjunk, érdemes megemlíteni, hogy a Fable Anniversary átalakított interfészt kap, amit a Microsoft most először mutatott be a nagyközönségnek. Bár a hivatalos sajtóanyag gyakorlatilag gombról gombra, képről képre, menüről menüre elemzi végig az új felületet, szerintem a lent látható képek magukért beszélnek. A játék 2014 februárjában jelenik meg, kizárólag Xbox 360-ra. Különlegessége, hogy 1080p-s natív felbontást használ (ez még sok Xbox One-os játéknak sem sikerül).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!