Vin Diesel karrierjének elmúlt 25 éve érdekesen alakult. Gyerekként színpadi színész volt; egyszer néhány barátjával betört egy színházba azzal a céllal, hogy ott rongálást kövessenek el, de mielőtt ezt megtehették volna, a művészeti igazgató rajtakapta őket, és a rendőrség hívása helyett szerepet adott a fiatal fiúknak. Az 1990-es években néhány kisebb szerepe volt, többek között a Ryan közlegény megmentésében, de az igazi hírnevet Riddick és főleg Dominic Torretto karaktere hozta meg számára. Az illegális autóversenyek királyának szerepe annyira összenőtt már vele, hogy sokan vele kapcsolják össze a Halálos Iramban címet. Azét a sorozatét, ami Vin Diesel legnézettebb, és legtöbbet hozó szériája lett: az eddigi hét rész több milliárd dollárt jövedelmezett. A kopasz színész nem a változatosság embere; a Riddicken és a Fast & Furious szérián kívül ritkán választ mást, de néha azért vált. Volt már Marvel film hangja (A Galaxis őrzői), illetve több videojátékban is a főszereplőt szólaltatta meg. A kritikai siker azonban eddig elkerülte, ami úgy látszik, nem is foglalkoztatja. Legújabb projektjéért, Az utolsó boszorkányvadászért sem fog Golden Globe-ot, sem Oscart kapni, de erre nincs is szükség. Az utolsó boszorkányvadász ugyanis annak ellenére, hogy a fantasy filmek ismert részeiből építkezik, szórakoztató tud lenni, azonban a műfajt nem újítja meg.

Kaulder (Vin Diesel) a középkor harcosa, akinek az a feladata, hogy társaival megölje a boszorkánykirálynőt, aki a fekete halállal, pestissel akarja elárasztani a világot. A boszorkánykirálynő hatalmas, erős, akit csak akkor lehet megállítani, ha karddal keresztülszúrják a szívét. Kauldernek ez sikerül, azonban a banya, halála előtt örök élettel ajándékozza/átkozza meg a harcost, aki így túléli a családját. Kaulder az évszázadok alatt sokat látott és sokat tapasztalt, de a boszorkányok nem tűntek el, hanem megállapodtak a Balta és Kereszt Rendjével, hogy nem használják erőiket az emberekkel szemben, de ha mégis megteszik, örök börtön lesz a jutalmuk. Boszorkányvadászként így Kaulder feladata az, hogy megállítsa az egyességet felrúgókat.

Kényes az egyensúly, hiszen az emberek a mágia létezéséről nem tudhatnak, annak ellenére, hogy a varázslat és az emberek világa összefonódik. Azonban, amikor Kaulder segítőjét, a 36. Dolant (Michael Caine) látszólag megölik, Kaulder rájön, hogy a boszorkánykirálynő által jelentett veszély nem múlt el...

witch-hunter.jpg

Egy ilyen filmet akkor lehet jól eladni, ha a történet és/vagy a látvány közül valamelyik kiemelkedő. Breck Eisner munkája előbbi szempontjából nem igazán jeleskedik, hiszen már a cselekmény eme rövid részletének leírásából látható, hogy az írók, akiknek eddigi munkái között a Pap a vámpírok ellen, és az Ismeretlen Drakula voltak, több helyről szedtek inspirációt: a Halhatatlan Harcos egyértelműen a Hegylakó koppintása, de a figyelmes nézők felfedezhetnek még egy kis Pengét, Mátrixot és Batmant is. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy fantasy rajongóknak még így is élvezhető lesz, igaz, ehhez az élvezeti faktorhoz nagymértékben hozzájárul a körítés, vagyis a CGI. A mágia ábrázolása nagyszerűen néz ki, az pedig, hogy a varázslatot egy-egy helyszínnel összekötve mutatja be a film alkotója, jó ötlet volt.  Minden helyszín, legyen az étterem, divatszalon valamilyen titkot rejt, ami mögé csak azok látnak, akik kapcsolatban vannak ezzel a világgal. Szerencsére a CGI használata nincs eltúlozva, ezzel pedig sikeresen mossa össze az emberi és az amögötti világot.

A színészi játék azonban nem túl kiemelkedő: Vin Diesel a szokott teljesítményét nyújtja, karakterének nincsenek olyan mélységei, ami miatt megerőltethette volna magát. A mellékszereplők pedig annyian vannak, hogy nem jut nekik elég idő a vásznon: Michael Caine karaktere a Batmanből érkezett, a negyed órás játékideje alatt nem tud kibontakozni. Elijah Wood azonban, aki a 37. Dolan szerepét tölti be, már nyújt valamit, és hozzá kapcsolódik a humor forrása is. Vin Diesel és az ő kapcsolata látványosabb, és ehhez a kapcsolathoz tartozik a film egyik jelentősebbnek szánt fordulata is.

Kaulder azonban nem csak Woodtól kap segítséget: a csinos női főszereplőt ezúttal Rose Leslie alakítja, aki a Trónok Harcából érkezett első komolyabb filmjébe, aki a kitörési lehetőség miatt vállalta el az álomjáró szerepét. Hogy ez sikerül e-neki, kérdéses, de az tagadhatatlan, hogy jól néz ki Diesel mellett, még akkor is, ha a kémiát nem igazán lehet érzékelni közöttük.

Az utolsó boszorkányvadász pontosan ugyanazt nyújtja, mint bármelyik más Vin Diesel film, és a színész rajongói ezzel tisztában is vannak már akkor, amikor megveszik rá a jegyet. Az utóbbi években az ilyen műfajú filmek nem igazán állnak a helyzet magaslatán, egy estés szórakozásnak azonban ez a film éppúgy alkalmas, mint ahogy a Boszorkányvadászok is az volt 2013-ban. A különbség csak annyi, hogy amíg a Gemma Arterton és Jeremmy Renner főszereplésével készül film egy Grimm mese adaptációja volt, addig Vin Diesel filmje egy modernkori dark fantasy, amiben vannak vicces és kevésbé vicces pillanatok. Nem lesz belőle emlékezetes film, de hogy az univerzuma kibír-e egy második részt, kétséges, noha a folytatás állítólag már tervbe van véve.

5,8