Az elmúlt egy hónap a Cyberpunk hava volt, legalábbis a játékosok számára. Megjelent a CD Projekt Red évek óta várt produkciója, hogy egy hatalmas pofonba szaladjon bele. A Cyberpunk 2077 ugyanis futott PC-n, futott konzolon, csak utóbbin nem úgy, ahogy a lengyel srácok azt megígérték. A premier után egyre-másra kerültek fel a netre "látványos" videók, amelyek azt mutatták be, hogy a program milyen összeomlásokat/hibákat/glitcheket produkál.

Ennek az eredménye mára egy csoportos bírósági keresetben realizálódott, amit észak-amerikai ügyvédi irodák nyújtottak be a helyi törvényszéken. Azonban nemcsak PC/konzol létezik, hanem a Stadia is, így kipróbáltuk, hogy a Google stream szolgáltatása képes-e reális alternatívát jelenteni azok számára, akik visszakérték a pénzüket valamelyik konzolgyártó digitális boltjában.

Kerüld a mobilon való hekkerkedést!

Bár a Stadia kifejezetten arra készült, hogy minden létező eszközön (tablet, telefon, PC/notebook) lehessen vele játszani, a Cyberpunk pont az a cím, amivel nem érdemes ilyen szempontból kísérletezni. Ennek persze magától értetődő oka van, hiszen míg egy Gyltet simán lehet játszani egy 6,5 hüvelykes kijelzőn is, a Cyberpunk 2077 élvezetéhez már kell legalább egy 14-es képernyő, na meg a stabil, legalább 50 Mbit/sec sávszélességű net.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A CD Projekt a stadiás változat foltozását egyelőre nem sieti el, hiszen ezen a platformon még mindig „csak”  a játék 1.05-ös verziója fut, de ez közel sem jelenti azt, hogy nem menne jól, sőt! Normális internet mellett a Cyberpunk 2077 remek látványt kínál, az ikonikus éjszakai üldözéses, lövöldözős szekvenciát is folyamatosan, szaggatás mentesen lehet élvezni. Persze a Ray Tracing áll-leejtős látványa hiányzik, de őszintén: nem minden a tálalás. Persze ez fontos, de nem kizárólagos része a játékélménynek.

Stadián pedig a játékélmény egyáltalán nem rossz, hiszen igazán bosszantó/nevetséges hibával a próba alatt nem találkoztunk. Nem botlottunk bele merevgörcsös, levegőben úszó emberekkel, nem láttunk kézből eltűnő poharakat és  labda módjára szálló autókat sem. Pár kisebb glitch azért így is előfordult, például amikor egy küldetés után az autóhoz visszatérve orral a levegőben parkolt, vagy amikor Jackie átsétált a járgányon, de ezeken simán túl lehet lendülni. 

Szerencsére mindennel vezérelhető a Cyberpunk, legyen az billentyűzet vagy gamepad. Ebből a szempontból az Xbox kontrollerrel játszók előnyt élveznek, hiszen a Stadia irányítója a wifi hálózathoz van kötve, ami az internetkapcsolat gyengülése esetén hajlamos jelt veszíteni, amin csak a ki- és bekapcs segít, illetve a hálózatra való újracsatlakozás. Persze amint a sávszélesség leesik, a kép is azonnal szétesik, de ahogy az Xbox-verziónál, úgy itt is lehetőség van arra, hogy a részletesebb grafika vagy a képfrissítés sebessége közül válasszunk. A Stadia-verzió egyébként mindig az adott megjelenítőhöz lövi be magát, de a leírás szerint így is 4K/60 fps-t képes közvetíteni egy jobb netkapcsolat mellett.

Night City rád vár!

Összeségében elmondható, hogy a Cyberpunk 2077 stadiás verziója jó alternatívaként szolgál(hat) azok számára, akik konzolon csalódtak a programban, annak optimalizálatlansága miatt. Nekik érdemes lehet kifizetniük a játék 22000 forintos árát, hiszen egy komolyabb hibáktól mentes, alapvetően kellemes látványvilágú és élvezetes játékot kapnak, és elmerülhetnek Night City sodró életében.