• Tovább gyűrűzik a Cyberpunk 2077 körüli botrány
  • Már a befektetők is perben gondolkodnak
  • Ez viszont nagyon komoly problémákat okozhat a CD Projekt RED részére

A Cyberpunk 2077-nek az év, ha nem az évtized játékának kellett volna lennie, de az amúgy sem botrányoktól mentes 2020 botránya lett belőle. A játék bugos, bár ez talán még nem lett volna probléma, ismerve a CD Projekt RED korábbi, kezdetben bugtenger játékait és a cég hajlamát eme bugok gyors, látványos javítására.

A nagyobb baj, hogy a generációváltás közepette a régi konzolokon, azaz a PS4-en és az Xbox One-on a teljesítménye a megfelelő közelében sem volt megjelenéskor, ami nagyon-nagyon sok embernek nem tetszett, és úgy tűnik, a patch-ek és bugfixek kivárására sokaknak türelme sincs. Ezzel lehet egyetérteni vagy sem, de érthetőnek érthető, még úgy is, hogy a játék a minap kiadott 1.05-ös bugfix-szel is rengeteget javult, és már most szignifikánsabban jobb és stabilabb a leköszönt konzolokon, mint 10 nappal ezelőtt volt (ezt tapasztalatból írom, az 1.02-es PS4-es változattal ismerkedtem meg, és nem Prón, hanem Slimen játszom, szóval első kézből látom a változásokat).

Retorzió azóta szép számmal érkezett. A játék árát rengetegen visszakérték, a CD Projekt RED akár maga is kész visszaadni a pénzt a fizikai kópiákért, a Microsoft is perkál, valamint a Sony is levette a Cyberpunk 2077-et a PS Store kínálatából. A CD Projekt RED pedig vért izzad, hogy kikupálják a programot és valahogy visszaszerezzék a The Witcher 3: Wild Hunttal megszerzett bizalmat.

Hogy sikerül-e, az a jövő zenéje. Én azt mondom, ha valakik, hát ők képesek rá. Látva a Cyberpunk 2077 fejlődését, még nagyobb az optimizmusom. Viszont lehet, hogy alkalmuk nem sok lesz. Merthogy már a varsói befektetők és ügyvédek is arra készülnek, hogy csoportos keresetet nyújtanak be a bíróságon a CD Projekt RED ellen, állítja a New York Times. És ez bizony akár a lecsapódó guillotine is lehet a stúdió számára.

Az amerikai magazin a CD Projekt RED egyik befektetőjének, Mikołaj Orzechowski posztját és az államokbeli Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP ügyvédi iroda nyilatkozatát emeli ki. Mindkettőnek a lényege az, hogy vizsgálják a perelés lehetőségét és felvették a kapcsolatot a veszteségeket elszenvedő befektetőkkel. Márpedig, ha a befektetők indítanak hadjáratot a CD Projekt RED ellen, az a cég vesztét is okozhatja.