Bár korábban összeszedtünk nektek minden lényeges információt a Deus Ex: Mankind Dividedről, de hogy teljes képet kapjatok szinte elmaradhatatlan, hogy összefoglaljam a sorozat korábbi részeinek cselekményét. Így, akiknek ez az első Deus Ex-játéka, azok egy kicsit tisztább látással nézhetnek szembe az új epizód világával, illetve, akik már játszottak a korábbi részekkel, de az évek alatt kicsit beporosodtak az emlékek, azok számára leporolnám ezeket a memóriaállományokat.

Figyelem! A történetet a játékok megjelenési sorrendjében vettük sorra, illetve értelemszerűen spoilereket tartalmaz a cikk.

Deus Ex - 2052

Az eredeti Deus Ex felütése szerint 2052-t írunk, amikor egy világméretű katasztrófával kell szembenéznie az emberiségnek, amit egy titokzatos Gray Death nevezetű nanovírus okoz. A küldetésünk pedig nem más, mint e válság forrásának felszámolása, amit a nano-augmentációs eljáráson átesett JC Denton ügynök bőrében kell végrehajtanunk. Rengeteg lopakodás, és harc után eljutunk az első rész záróhelyszínére, az 51-es körzetbe, ahol három, különböző végkimenetel közül kell választanunk: Az első opció, hogy minden modern technológia hatástalanításával egy újabb őskorba taszítjuk az emberiséget, a második lehetőségünk, hogy csatlakozunk az Illuminátusokhoz, és részévé vállunk világ feletti titkos uralmuknak, vagy pedig jószándékú diktátorokká is válhatunk, ha egyesülünk a Helios nevezetű szuperfejlett mesterséges intelligenciával.

Deus Ex: Invisible War - 2072

Persze a második epizód szempontjából ez a döntés teljesen lényegtelen, mert az 2072-ben játszódó Deus Ex: Invisible War egy újabb világválsággal kezdődik, amit JC Denton húsz évvel korábbi döntése indított el. Így a gazdasági hanyatlás, és az ebből következő háborús időszakban a világ egy újabb hősért kiált, aki nem más lesz, mint Alex D, az előző rész főszereplőjének, JC Dentonnak egy klónja. Továbbá, mivel ebben zűrzavaros korszakban nincsen egy legfőbb hatalom se, ezért több ellenséges frakció próbálja egymást legyűrve érvényesíteni akaratát, és saját képére formálni a világot. Alex D ebben játszik kulcsszerepet, mivel bármelyik szervezetnek segíthetünk különböző küldetések teljesítésével, így csakis rajtunk áll, hogy melyik világeszme hódítja meg a Földet.

Deus Ex: Human Revolution és The Fall - 2027

Itt egy kisebb fordulat következik a történetmenetbe, ugyanis a Deus Ex: Human Revolution nem folytatja az eddigi cselekményt, hanem 25 évvel az első rész elé repít bennünket, vagyis 2027-be, ahol néhány világbefolyással rendelkező óriás vállalat és az általuk kifejlesztett biomechanikus augmentációk a társadalom összeomlásával fenyegetnek. A protaginistánk, Adam Jensen pedig pontosan egy ilyen bio-technológiai vállalat biztonsági főnöke, akinek egy, a cégközpontot ért terrortámadás után életmentő, augmentációs sebészeti beavatkozásoknak kell alávetnie magát. Ezek után természetesen csak ballábbal tud ébredni, és az az egyetlen cél mozgatja, hogy elkapja a támadókat, illetve, hogy utánajárjon az augmentációs technológia társadalomra gyakorolt következményeinek.

Ugyanebben az időben a Deus Ex: The Fall egy párhuzamos történetszálon fut, amely Ben Saxonról, a brit Különleges Légi Szolgálat egyik augmentált zsoldosáról szól, aki a korábbi megbízói elől menekül. E hajsza közben pedig kiderül, hogy korábbi alkalmazói kulcsfontosságú szerepet játszottak a Human Revolution cselekményének alakulásában.

Deus Ex: Mankind Divided - 2029

Végül a most megjelent Mankind Divided két évvel a Human Revolution történései után játszódik, vagyis 2029-ben, amikor a harmadik rész végén tett döntésünktől függetlenül az Illuminátusok elérték, hogy a társadalom rettegjen és üldözze az augmentált embereket. Adam Jensen pedig újra akcióba lendül, hogy utánajárjon a felelősöknek, és megint megmentse a világot.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a Deus Ex intrikával és összeesküvés elméletekkel átszőtt világa, akkor olcsóbban juthattok hozzá, hogyha ajándéknak választjátok magazin előfizetéseink mellé.