• Az internetadó mindenkit felháborított
  • Orbán Viktor miniszterelnök közölte, „ezt így nem lehet bevezetni”
  • Most Deutsch Tamás mondta azt, hogy „az internetadó halott”
  • Helyette az ország netlefedettsége kerül fókuszba
  • Cikkünk a témában: Óriási ostobaság a netadó!

Október 21-én robbant a bomba a magyar hálózaton, amikor is a kormány a Parlament elé terjesztette a 2015-ös adótervezetet,  benne egy igen bizarr és technikailag kivitelezhetetlennek tűnő passzussal, az adatforgalom-függő internetadóval.

Az eredeti koncepció szerint 150 forint/gigabyte-os adót kellett volna fizetnie minden egyes hazai netezőnek. Ezt az ötletet a kormány később finomítgatta (szóba jött egy felső korlát, illetve hogy nem a végfelhasználó, hanem a szolgáltató fizeti majd az adót), a közfelháborodás okozta tüntetések és egyéb megmozdulások révén azonban Orbán Viktor miniszterelnök végül kijelentette, hogy

„... ezt ebben a formában egyszerűen nem lehet bevezetni”.

Egészen eddig rettegett az átlag magyar netező, hogy mégis mit jelent az „ebben a formában” passzus, de ha hihetünk a Fidesz európai parlamenti képviselőjének, Deutsch Tamásnak, akkor semmit. Deutsch ugyanis egy ma lezajlott sajtótájékoztatón közölte, hogy

„... az internetadó halott, és nem fog feléledni.”

Ezt többször is elismételte, majd rátért arra, mi lesz helyette. Deutsch személyesen vezényli le azt az InternetKon névre keresztelt nemzeti konzultációt, melyen szó lesz többek között a kormány 2018-ra tervezett koncepciójáról is, miszerint minden magyar otthonnak legalább 30 megabites interneteléréshez kell tudni hozzáférnie, ha akar (ez vidéken sok településen még mindig csak álom sajnos). Ez egyébként egybevág az Európai Unió 2020-as elvárásainak teljesítésével.

Szó lesz ezen felül a digitális oktatás, a digitális állam, valamint a digitális gazdaság fejlesztéseiről is. Mivel pedig az internetet már egy egészen új generáció is használja, ezért a márciustól induló konzultáción 14 éves kortól részt lehet venni (ez a gyakorlatban egyébként kérdések megválaszolását jelenti egy online felületen, aminek doménje saját bevallása szerint Deutsch pénztárcáját terheli).

Deutsch Tamás
Deutsch Tamás (kép forrása: 444.hu)