• Az Oculus szerint nem drága az Oculus Rift
  • Európában 700 euró lesz
  • A gyártó szerint durván olcsó a szemüveg, ahhoz képest, amit nyújt
  • Palmer Luckey bocsánatot kért, amiért korábban jóval olcsóbb árat mondott
  • Meggondolatlan volt

„Ha valami 600 dollár, akkor nem számít, hogy milyen jó -- ha felhasználó nem engedheti meg magának, akkor nem is érdemes, hogy létezzen az eszköz.” -- mondta ezt Palmer Luckey még 2013-ban, mikor egy interjúban arról faggatták, hogy mennyibe fog kerülni a virtuális valóság szemüveg, majd tavaly októberben azt mondta, hogy 350 dollár körül lesz a végleges ár. Ez nem így lett.

Az érdeklődőket tegnap hidegzuhanyként értre a hír, miszerint az Oculus Rift, ami egyébként márciusban jelenik meg, 600 dollár lesz -- régiónként ez persze változik: Európában például 700 eurót kell a boltokban hagynunk a különböző adónemek miatt. Ez egyenesen átszámítva azt jelenti, hogy 220 ezer forintot kellene fizetni, már ha Magyarországon elérhető lenne az eszköz. Az Oculus Rift első körben csak 20 országban jelenik meg, az elérhetőség pedig csak később bővül.

oculus-rift-vegleges.jpg

A kérdés ezek után adott: hogyan jött ki az, hogy az eredetileg jósolt árnak majdnem a kétszeresét kell fizetni. Hát, úgy, hogy Luckey meggondolatlanul fogalmazott.

A feltaláló a Redditen mondta el, hogy az az összeg, amit korábban mondott, frusztráció eredménye volt, sok helyen ugyanis az a hír terjedt, hogy az Oculus Rift 1500 dollár lesz. „Nem volt jól felkészített válasz, a fejemben pedig a 350 és az 1500 dollárt vetettem össze, figyelmen kívül hagyva a belső becslésünket, ami 600 dollár körül mozgott. Ezért mondtam azt, hogy így alakul az ár.”

Ennek ellenére Luckey nem gondolja azt, hogy drága lenne az Oculus Rift, sőt, szerinte durván olcsó az eszköz, ahhoz képest, amit nyújt.

Twitter üzenetében jelezte, hogy nem keresnek pénzt a hardveren, a felsőkategóriás VR pedig bizony nem olcsó mulatság. „Pont annyira durván olcsó, mint amennyire egy 120 inches, 4K OLED tévé durván olcsó lenne, ha az 600 dollárba kerülne.” -- mondta, hozzátéve, hogy ez a 600 dollár többet ér, mint más termékeknél.

Ez a 600 dollár/700 euró azonban csak maga a szemüveg, ahhoz, hogy élvezni is tudjuk a virtuális valóság által nyújtott örömöket egy egészen combos gépre is be kell ruháznunk, ha még nincs. Az Nvidia éppen tegnap közölte, hogy a normál, 1080p/30fps címekkel összevetve a VR játékokhoz hétszer akkora számítási teljesítmény kell, ez pedig erős konfigurációt követel meg. Az Oculus az előrendelések megnyitásával most pontosított a minimum követelményeken, amelyek a következőképpen alakultak:

Oculus Rift MINIMUM GÉPIGÉNY:

  • Operációs rendszer: Windows 7 64bit
  • Processzor: Intel i5-4590 vagy ezzel egyenrangú AMD processzor
  • Memória: legalább 8 GB RAM
  • Videokártya: NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290
  • 3 USB 3.0 port
  • 1 USB 2.0 port
  • 1 HDMI 1.3 port

Mélyen a zsebébe kell tehát nyúlni annak, aki a virtuális valóságot az elsőként akarja élvezni -- legalábbis az Oculus Rift esetében ez mindenképpen így van. Ezek után érdemes lesz figyelni, hogy mit villant a HTC Vive, illetve konzolos fronton mit lép a Sony a PS VR-ral.