Az Electronic Arts mostanában kapott hideget és meleget a másolásvédelmi rendszere, az Origin és úgy általánosságban az üzletpolitikája miatt, ami ahhoz vezetett, hogy egymás után elnyerjék az Amerika legrosszabb cégének járó díjat. A díj komolysága persze a nullával vetekszik, de az tény és való, hogy a cég nem a régi önmaga, az egész helyzetért pedig részben John Riccitiello, a cég egykori vezérigazgató vitte el a balhét, lemondva a pozíciójáról, utat adva ezzel egy új irányvonalnak. Hogy ez az irányvonal pontosan milyen lesz, az még kérdéses, de egy biztos: EA-játékokból idén sem lesz hiány -- tegnap este a legújabb szerzeményeket láthattuk.

Akció

A sajtótájékoztató egyik legnagyobb bejelentése az új Mirror’s Edge bemutatása volt. A játékra már éve óta várnak a rajongók, s eddig valószínűleg csak azért nem kaphattunk új részt, mert noha az eredeti program üdítő színfolt volt a palettán, az eladások terén már nem teljesített jól. Az EA azonban hallgat a rajongóira, s jön az új játék -- igaz, majd csak akkor, ha kész lesz, s nem is folytatást kapunk, hanem rebootot. Úgy látszik a kiadó újult erővel igyekszik megfogni a régi rajongókat és a potenciális vevőket, hogy aztán sorozattá kovácsolja Faith kalandjait, aki mellesleg visszatér a főszerepben. Az új Mirror’s Edge természetesen a Frostbite 3 motor segítségével kel életre, s PC mellett Xbox Onre-ra és PlayStation 4-re fog megjelenni.

A show másik nagyon jó, bár egyelőre egészen szűkszavú híre az volt, hogy jön az új Star Wars: Battlefront, mégpedig pontosan attól a csapattól, amelynek profiljához tökéletesen passzol ez a Battlefield-klón. A DICE egyelőre nem részletezte a projektet, s a trailert is csak azért kaphattuk, hogy lássuk, igen, készül a játék, de egyelőre ennyivel érjük is be. A tervek szerint 2014-nél hamarabb nem jelenik meg az EA gondozta első Star Wars-projekt.

Maradva még a DICE háza táján, nem mehetünk el a Battlefield 4 mellett sem, melyet ugyan a Microsoft sajtótájékoztatóján már láthattunk mozgás közben, de az „csak” a szólista kampány volt. A svédek az EA konferenciájára tartogatták a nagyágyút, ami nem más, mint a játék multiplayer módjának első játékmenet-videója. A játék maximálisan 64 játékost tud kezelni (ez platformtól függően nyilván kevesebb is lehet, mondjuk Xbox 360-on), s visszatér a Commander Mode, amivel az ötfős társaságunkat irányíthatjuk, vagy éppen tüzérségi támadást hívhatunk -- ez működni fog tableten keresztül is.

A DICE-trió mellett a BioWare is villantott, s noha tőlük még nem kapunk új Star Wars- vagy Mass Effect-játékot, de jön a Dragon Age III: Inquisition. A PC-re, Xbox 360-ra, PlayStation 3-ra, Xbox Onre-ra és PlayStation 4-re készülő, nyílt világú program valamikor 2014 őszén jelenik meg. Az előző rész minősége láttán mérsékelten várt folytatás egy, a játék motorjában futtatott trailerrel mutatkozott be, amiről azért meg kell mondani, hogy impozánsra sikerült. Ez is a Frostbite gyermeke.

Az EA prezentációján is jelen volt a Respawn Entertainment új, lépegetőket és egyéb futurisztikus technológiákat használó katonákkal parádézó játéka, a Titanfall, ám új anyagot nem hoztak, így aki kíváncsi a játékmenet-videóra, az kattintson a Microsoft összefoglalóra. Itt most beszéljünk inkább a Need for Speed Rivalsról, mely megkapta az első játékmenet-videóját. A játék természetesen pazarul néz ki, pont ahogy azt vártuk, s nem is kell a szokottnál többet várnunk a megérkezésére, ugyanis a jelenlegi konzolgeneráció tagjaira, valamint PC-re november 19-én jelenik meg, de persze Xbox One és PlayStation 4 konzolra is elérhető lesz később.

Ahogy az sejthető volt, a hétvége folyamán már feltűnt Plants vs. Zombies: Garden Warfare hivatalosan is bemutatkozott. A játék valóban egy külső nézetes, multiplayer módra kihegyezett akciójáték a díjnyertes Plants vs. Zombies-univerzumra alapozva. Játékosként egy növényosztag egyik tagját alakítjuk, a csapatnak pedig egy hordányi zombi ellen kell felvennie a harcot, ötletes, organikus fegyverek használatával. A Garden Warfare elsőként Xbox One-ra jelenik meg, később azonban Xbox One-ra is kapunk egy átiratot -- az még nem tudni, hogy mikor lesz a premier.

A PopCappel kapcsolatos másik fontos hír, hogy jön a Peggle 2, de ezzel el is fogytak a hírek ezzel kapcsolatban.

Sport

Az EA-től szokatlan módon csak egészen kevés szó esett a sportjátékokról, mármint a többi bejelentéshez képest. A FIFA-ról például csak érintőlegesen volt szó egy új videó formájában, a Madden NFL 25-öt (a jubileum miatt ez a cím) pedig csak annyival intézték el, hogy a next-gen változatok borítóin a játékosok szavazatainak megfelelően a minnesotai színekben játszó Adrian Peterson díszeleg.

Az EA továbbá egy kicsit részletezte a lassacskán csak elkészülő NBA Live 14-et. A program a BounceTek nevű technológiának köszönhetően javít a labda viselkedésén, ami így már nem a karaktermodellek izgő-mozgó része, hanem egy külön „szereplő” a parkettán. Ezen felül az EA gondoskodik arról, hogy a statisztikai adatok mindig frissek legyenek, így a való életben lejátszott mérkőzések után már egy órával frissítik az adatbázist, sérülésekkel, pontszámokkal, teljesítményekkel, s minden olyan adattal, ami fontos lehet.

Végezetül megtudtuk azt is, hogy az EA Sports UFC megjelenése valamikor jövő tavasszal várható Xbox One-ra és PlayStation 4-re. Ennek örömére kaptunk is egy új trailert.

Vége

A nagyjából egy óra hosszúságú konferencia igazából nem volt a legjobb, de semmiképpen sem volt unalmasnak nevezhető. Láthattuk a cég már várt folytatásait, s két olyan programot, amiért már régóta csorgattuk a nyálunkat, a legjobb az egészben pedig az, hogy nem szántak egy fél estét a sportra, és én emiatt már elégedett vagyok. Nektek mi a véleményetek? Hogy tetszett az előadás?