A 2013-as E3 ma hivatalosan is véget ér, új bejelentések és nagy leleplezések már nem várhatók, így összeszedtük azt az öt játékot, amiket a legjobban várunk a Los Angeles-i show óta. Persze azért kikötöttünk pár kritériumot. Először is, a játéknak szerepelnie kellett az E3-on (ez ugye elég nyilvánvaló), másodszor pedig valami újat kellett mutatnia, teszem azt játékmenetet, vagy bemutatkozó trailert. Az olyan alkotások, mint a Battlefield 4, a Call of Duty: Ghosts, a Watch Dogs vagy a Beyond: Two Souls már máskor is láthatók voltak futás közben, szóval ezeket hiába keresitek a felsorolásban. Ugyanakkor bízunk benne, hogy listánk elnyeri tetszéseteket -- még úgy is, hogy a bemutatott játékok többsége egyelőre nem várható PC-re.

5.: D4

Rögtön egy különös kakukktojással nyitunk, mely a Microsoft sajtókonferencia egyik újdonsága volt, mint az Xbox One exkluzív címe. Sajnos a leleplezésen, illetve egy hangulatos traileren és pár képen kívül semmit sem mutatott a játékból a fejlesztésért felelős Access Games, de már így is le lehetett szűrni pár érdekes információt. Az első mindjárt maga a cím: a D4 egy lehetséges utalás az Eno Kendzsi nevével fémjelzett D-sorozatra, mely 1995-ben startolt a Philips rossz emlékű 3DO konzolján. Egy igen egyedi stílusú, rövid, de négyféle befejezéssel változatossá tett horror-kalandjátékot kell elképzelni, melyet egy sci-fi jellegű szellemi folytatás, az Enemy Zero követett Sega Saturnon, 1996-ban. Végül a D2 zárta a trilógiát Dreamcasten, 1999 karácsonyán. Sajnos nagy siker egyik játék sem lett, mivel túl egyediek és bizarrak voltak a maguk korában. Eno Kendzsi és csapata megelőzte korát, és bár nem keresték magukat halálra a D-játékokkal, egy kultikus franchsie-t hívtak életre, melyet mind a mai napig sokan szeretnek Japánban.

Miután a Sega kiszállt a konzolbizniszből, több sorozat joga is átvándorolt az új partner Microsoft zsebébe, köztük a D is. Így könnyen kitalálható, hogy a D4 mi lesz valójában, és erre még rátesz egy lapáttal a fejlesztőcsapat kiléte. Az Access Games felelős többek között a szintén egy szűk, de annál elhivatottabb réteg által éltetett játék, a Deadly Premonition elkészítéséért, mely nemrég megjelent PlayStation 3-ra is, méghozzá kibővített formában. És bár ez még mindig csak spekuláció, a trailerben visszaköszön pár jól ismert D-elem. Ilyen a lezuhanó repülőgép, a havas tájon piros ruhában császkáló szőke nő, vagy épp a videóban egy pillanatra feltűnő harcrendszer, na meg a sok elvont jelenet, amiket többszöri megtekintés után sem tudunk hová tenni. A D4 epizodikus formában jelenik meg és egy gyilkossági ügy körül bonyolódik -- alig várjuk, hogy mi is kipróbálhassuk!

4.: Destiny

Amikor a Bungie bejelentette, hogy a Halo: Reach fejlesztése után búcsút intenek a Microsoftnak, sokan aggódtak, hogy mégis mivel rukkol majd elő a tíz éve Halóból élő, magát az MS-istállóból zsebből kivásárló csapat. A 2010-es szétválást hosszú csend követte, és persze pletykák, melyek egy részét maga a Bungie szolgáltatta. Híres eset például, hogy harminc fejlesztő kiszállt a csapatból, amiért rabszolgákként dolgoztatták őket, és nem fizették ki a bérüket. A volt munkatársak a Kotakunak meséltek először a Destinyről, amit akkor úgy jellemeztek, hogy „WoW az űrben”. Később újabb kósza hírek és folyamatos cáfolatok érkeztek, míg végül egy szivárgás, majd egy hivatalos bejelentés tett pontot az i-re. Az E3 Sony sajtókonferenciáján pedig végre futás közben is megcsodálhattuk a Bungie grandiózus játékát, ami 2014-ben jelenik meg Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, és talán PC platformokon.

Amit tudni kell a Destintyről, az az, hogy tényleg egy MMOFPS, ami egy teljesen dinamikus világban játszódik, melyben az emberiség a kihalás szélére sodródott. A játékmenet különlegessége, hogy bár elméletileg történetet is kerítettek köré, valójában bármikor kieshetünk a szerepünkből, hogy a barátainkkal teljesítendő küldetés kellős közepén egy nagyszabású háborúba csöppenjünk. Hasonló koncepcióval már találkozhattunk olyan játékokban, mint a Guild Wars 2, de a Destiny mindezt a következő generációs konzolok erejével, és a Bungie határtalan kreativitásával próbálja megfejelni. Bár az előzetes videókon a program erősen érzékelteti a Halo behatását, azért a fantasztikus látvány és az ígéretes lehetőségek széles tárháza mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nagyon reméljük, hogy PC-s változatot is összeüt a csapat, hisz a kiadásért ezúttal az Activision felel, mely évek óta nagy támogatója a multiplatform üzletmodellnek.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2