Csütörtökön, 70 éves korában elhunyt Roger Ebert amerikai filmkritikus, akit sokan a világ legbefolyásosabb filmes újságírójának tartottak. Ebert véleményét nemcsak a nemzetközi sajtó, hanem a nagy stúdiók és kiadók is komolyan vették, ami nem csoda, tekintve, hogy 1967 óta dolgozott a Chicago Sun-Timesnál, több könyvet írt, részletes blogot vezetett, valamint rádió- és tévéműsorok is fűződnek a nevéhez. Ebert stílusa sokaknál kiverte a biztosítékot, mert igen élesen bírálta a neki nem tetsző alkotásokat. Ugyanakkor sosem rejtette véka alá, hogy elsősorban a klasszikus éra filmjeit kedvelte, a modern darabok közül csak keveset tartott tényleg kiemelkedőnek. Érdekesség egyébként, hogy sok külföldi kritikussal ellentétben Ebertet a magyar filmek, és úgy összességében a kelet-európai filmgyártás is érdekelte, sőt, több hazai alkotásról nyilatkozott elismerően.

Akármennyire tiszteljük azonban Mr. Ebert munkásságát, nem biztos, hogy beszámolnánk a haláláról, ha nem lenne valami köze a videojátékok világához. Pedig van, illetve sajnos már csak volt: Roger Ebert hírhedt írása, mely szerint a videojátékok sosem válhatnak művészetté, szempillantás alatt azok számára is ismertté tette az idős kritikust, akik eddig nem foglalkoztak a filmek világával. Több támadás is érte véleménye miatt, azt azonban már kevesen tudják, hogy később, szintén egy cikk keretében kért bocsánatot, kifejtve, hogy igenis tévedett, és a játékok, bizonyos körülmények között, művészetként is értelmezhetők. Elismerte továbbá, hogy a híres játékipari elemző, Michael Pachter fején találta a szöget, amikor azt találta mondani, hogy Mr. Ebert sosem játszott semmivel, ami újabb, mint a Pong (bár saját bevallása szerint a Mythbe belekezdett, csak megunta és abbahagyta) -- természetesen csak közvetve. Angolul értőknek ajánlott elolvasni mindkét anyagot, tanulságos, összeszedett, okos cikkekről van szó.

Roger Ebertnél 2002-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak, amit sorozatos operációkkal igyekeztek megállítani -- az egyik ilyen műtét során eltávolították a híres újságíró arcának alsó részét, így enni és beszélni már nem tudott segítség nélkül. Bár úgy tűnt, hogy a nagy áldozat meghozta gyümölcsét, sajnos egy tavaly decemberi baleset után kiderült, hogy a rák kiújult. Ebert április 2-án elköszönt olvasóitól, igaz, akkor még nem végleg, csak szünetet szerett volna tartani. Tragikus halála folytán azonban ez a szünet már sosem érhet véget. Isten önnel, Mr. Ebert, reméljük, odafent csak jó filmeket játszanak!

Elhunyt Roger Ebert