Tegnap bemutatták a Trónok harca harmadik epizódját (korábbi kibeszélők: első és második rész), amiben tovább gördültek az események, bár mintha az előző részhez képest visszavettek volna a tempóból. Legalábbis nekem inkább tűnt felvezetőnek a nagy eseményekhez. Ez persze nem gond, sőt, ahogy kinéz, hamarosan igencsak ütős dolgok következnek, amiket természetesen illik megalapozni.

Írnom sem kéne, hiszen evidens, de azért megteszem: spoileres írás következik.

Jon Snow feltámadt, és hamar el is intézte a gyilkosait. Ser Allisert sosem kedveltem, de a halála igencsak méltóságteljesre sikerült. Nem hazudtolta meg magát és vállalta tettei következményét. Csak kár, hogy nem láthattuk az arcát, amikor közölték vele, hogy Snow él. Érdekes fordulat, hogy Jon lemondott a posztjáról.

game-of-thrones-duel.png

Az epizód tetőpontja a soron következő múltba tekintés volt. Láthattuk az ifjú Ed Starkot, amint csapatával megküzdött Arthur Dayne-nel és Oswell Whenttel. A párbaj, főleg miután Dayne egyedül maradt négy ellenféllel szemben, igazán látványosra sikerült. És Starkról is megtudtunk egyet s mást, bár a legizgalmasabb kérdés nem került megválaszolásra: ki van a toronyban?

Varys és Tyrion tovább szövögetik hálójukat Meereenben, de ez a szál most nem sikerült olyan ütősre, mint múlt héten, ugyanakkor Tyrion próbálkozásai, hogy elüsse a kínos csendet, szórakoztatóak voltak.

A heti nagy fordulat Deresben ért minket, ahol Ramsay nem csak maga mellé állított az Umbereket, hanem a markába került Rickon Stark is. A legkisebb – és eleddig abszolúte elhanyagolható – Stark fiúnak így talán végre jut szerep, bár Ramsay fogságában az valószínűleg nem lesz se hálás, se túl hosszú életű. Ha csak Osha el nem nyisszantja Ramsay torkát.

Királyvárban a Lannisterek szembesültek azzal, hogy elvesztették minden szövetségesüket, közben Cersei utolsó gyermeke kezd a Főveréb befolyása alá kerülni. Bár Tommen túl gyenge király ahhoz, hogy ennek hathatós következményei legyenek Cerseijel vagy Jaimie-vel szemben, pláne amíg mögöttük csörtet mutáns-Hegy. Arról nem is beszélve, hogy mit fognak lépni a Tyrellek, akik láthatóan már nem akarnak a Lannisterekkel közösködni?

Mindez alatt Bravosban Ayra visszanyerte tekintetét és immár tényleg senki, míg Daenerys újra hiába sorolta el címeit, fogságából nem mentette ki, sőt, mint kiderült, akkor jár a legjobban, ha fogságban marad. És még Sammel is találkozhattunk, noha nála valószínűleg az lesz érdekes, amikor végre hazaért, oldalán egy vad lánnyal és csecsemővel. Az apja biztos nem fogja a keblére ölelni amúgy sem szeretett fiacskáját.

game-of-thrones-ayra-stark.png

Nagyjából tehát ezekkel szembesülhettünk a Trónok harca legújabb részében. Nektek hogy tetszett? Szerintetek merre visz a sorozat? Mi lesz Rickonnal, hová indul ezután Jon, mit lép majd Cersei és mire készül Tyrion?