Aki komolyabban benne van már egy ideje a World Of Warships közösségben, figyeli a híreket, olvassa a visszajelzéseket és a belsős infókat, az pontosan tudja, hogy már nagyon régóta nem stimmel valami a Wargaming háza táján. Hiába hoznak új hajókat, néha blockbuster filmekből átemelve festéseket (lásd: Godzilla vs. Kong, vagy előtte a Transformers DLC), ha többségében mégis az jön le a játékosoknak, hogy a cég irgalmatlan módon pénzéhes és csak legombolni akar minél több embert, kb. mintha egy csomag savanyú cukorkát tízszeres áron akarnának a népre tukmálni. Erre jön még, hogy konkrétan magasról tesznek a CC-k (content creator) és úgy egyáltalán a játékosok visszajelzéseire is, és egy PEGI 7-es korhatárral rendelkező játékban lépten-nyomon az ember arcába tolják a lootboxokat, amiknek természetesen a nagyrésze puszta átverés, lehúzás. Rettenetes rossz a Wargaming kommunikációja a saját közösségével, aminek az eredménye hétről-hétre megmutatkozik, ahogy egyre többen pártolnak el tőlük, savazzák szét a játékot Steamen, vagy épp YouTube-on videók formájában. És ez nem ma, de nem is tegnap kezdődött.

A feszültség most augusztus elején hágott a tetőfokára, mikor a Wargaming úgy döntött, hogy újra kiadja a híres USS Missourit, egy második világháborús csatahajót, amely még korábban, valamikor 2016-ban került be a játékba, majd 2018-ban eltávolították, mert a kredit-szorzója egyszerűen hazavágta volna a World of Warships gazdaságát. Mindenki várta, hiszen be lett harangozva, hogy a játékban használatos valutával lehet majd megvenni, erre kiderült, hogy valójában csak lootboxokban található, totál véletlenszerűen.

A Wargaming hivatalos Community Contributor közössége ezt az utolsó cseppnek tekintette az egyre feszültebbé váló kapcsolatban, és amikor néhány prominens tag – mint például a több mint 600 000 YouTube-követővel rendelkező MightyJingles – bejelentette, hogy tiltakozásul kilép, a hétvégére még 23 másik tag csatlakozott hozzájuk. A Wargaming napokig hallgatott a dologról, majd a hivatalos fórumon bedobtak egy sablon-szöveget arról, hogy megértik és sajnálják a döntéseket, valamint, hogy dogoznak egy alternatív megoldáson, amivel szintén meg lehet majd szerezni az említett hajót. Ez utóbbiban én az eddigiek ismeretében erősen kételkedem, de majd meglátjuk. A helyzet jelenleg az, hogy épp a szemünk láttára hullik szét a teljes WoW közösség, és erről maximálisan a fejlesztők profit-orientált hozzáállása tehet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!