Hétfőn megkérdeztük tőletek, hogy mit gondoltok a digitális és a dobozos játékokról, pontosabban azt, hogy melyiket részesítetek előnyben. Mindezt tettük az után, hogy nagy port kavart a Fallout 4 azon fejleménye, miszerint akkor is internetre van szükségünk, ha lemezen vásároltuk meg a játékot. Most itt a szombat, és ahogy ígértük, a legjobb válaszokat egy külön cikkben kiemeljük, hogy így adjunk hangot a véleményeteknek.

Elsőként Mark94 hozzászólását szeretném kiemelni, aki jól megadta az alaphangját az eszmecserének, hiszen valóban olyan téma ez, amiben nem igazán lehet az abszolút igazságot megtalálni, a személyes szempontok erősen közrejátszanak.

„Ez olyan mint a mesében. Jó kérdés is, meg nem is. Megválaszolható is, meg nem is. Teljes, egységes, minden szempontot figyelembe vevő választ nem lehet adni rá. Szerintem, első sorban személy függő, hogy ki melyiket választja. Nyilván az aki most éli ifjúságát és a Steambe, meg a hasonló rendszerekbe született bele, az nem biztos, hogy fogja értékelni az igényes, dobozos kiadásokat. Nyilván a "korosabb" játékosok pont fordítva gondolkodnak. Másrészről sok befolyásoló tényező van mindkét oldalról. Én személy szerint elvagyok mindkettő változattal, mind a digitális kiadásnak, mind a dobozos terjesztésnek van pro és kontra oldala is. Ezeket felsorolni egy komment nem elég. :D Én ha vásárolok az esetek 60%-ában digitálisan, de főként azért mert szinte csak leárazásokkor veszek játékot. 
A többi kommentre reagálva, az, hogy tegyük fel lassú a net otthon, ez eléggé réteg gond Itthon is, nem hogy világviszonylatban. A minapi Fallout 4 + kötelező net riadalmat sem értem, de erre nem térek itt ki. :)”
- Mark94

Ennek vonalán továbbindulva észrevettük, hogy három nagy csoport alakult ki: egy, amelyik a digitális mellett kötelezte el magát, egy, amelyik a kézzel fogható kópiákra esküszik, és egy harmadik, amelyik nem foglal állás egyik pozíció mellett sem, semleges marad.

A dobozos kiadások mellett a legrészletesebben taglalt érvet Palacsintaxx adta, érvét arra építve, hogy a digitális kópiával ellentétben itt kézzel fogható érték üti a markunkat, ami mellé, az online aktiválás miatt ugyebár ott a letölthető változat.

„Egyértelműen a dobozos változat a jobb. Hasonlítsuk össze egymással a két megoldást.
Alapvetően ha dobozosan veszel meg egy játékot, nem csak fizikailag birtoklod azt. (Tehát jobb esetben internetkapcsolat nélkül is feltudod telepíteni azt) ,hanem amikor esetleg valaki feltöri az accountodat, elég a dobozról és a hozzátartozó aktivációs kódról beküldened egy fotót az origin adminisztrátorainak , és ők azonnal visszaállítják a jogosultságot. Plusz a dobozos tartalomhoz, jobb esetben ,főleg régebben még jártak hozzá egyéb dolgok is, poszter stb.. stb..
Plusz és ez a legfontosabb, azzal hogy megveszed a dobozos verziót egyben digitálisan is megveszed a játékot, mivel az aktivációs kóddal originen vagy más hasonló alkalmazáson belül beaktiválhatod a játékot és onnan is bármikor letöltheted a tartalmat. 
Magyarul amikor online vásárolsz meg egy játékot nem kapsz fizikális tartalmat csak digitálisat, míg amíg boltban vásárlod meg a játékot. Magát a játékot "fizikailag" is megkapod, illetve digitálisan is. Egyet fizet kettőt kap akció keretén belül. Bármikor letöltheted a dobozos verzióddal internetről a programot például Dragon Age Inkvizició esetében, de egyben megvan a dobozod is hozzá, ami jól mutat. Olvastam lentebb a többi hozzászólást, és igazából a digitális vásárlás mellett semmi logikus nem volt olvasható, semmi egyedi amit a dobozos verzióval nem kaptál volna meg. Talán annyi kifogása volt a legtöbb írónak, hogy a digitálisat nem kell leporolni, ami nonszensz :) és nevetséges. Akinek ez problémát okoz, az otthon alapvetően nem szokott takarítani maga után. Ha meg már takarítasz a polcról is letörlöd a port nem ?

Egyébiránt és talán ez a legfontosabb érv a dobozos verzió mellett: Vásárláskor fizikai értéket kapsz érte, digitálisan szinte semmit. Ha pedig letölti az ember a játékot miért fizetne érte , hiszen csak egy programot kapsz, amit alternatív módszerekkel gyorsabban akár egyesek le is torrentezhetnek. Gondoljatok bele, szerintem a többségünk azért veszi meg a játékot ,mert birtokolni akarja, magának akarja. Ha fizetnem kell a letöltésért, és nem birtokolhatom nincs amit kirakja a polcra, inkább ingyen megszerzi az ember más forrásból.

Most pedig jöjjenek a nevetséges indokok a dobozos verzió mellett, amit most találtam ki :D 
1. Támogatod a munkahely létesítést: gondolj bele ha nincs dobozos verzió nem kellenek a csak játékok eladásával foglalkozó üzletek , legalább 2 eladót rúgnak ki / ülethelység megszüntetés miatt. Nem kellenek azok a munkás emberek akik a szalag mellett állnak és csomagolják be a megírt dvd-ket akik legyártják azokat a dolgokat amik szükségesek ahhoz ,hogy elkészülhessen a dobozos verziód. 
2. Ha arra lusta vagy ,hogy lemenj a sarki boltba bevásárolni a játékod azon kapod magad, hogy egész nap a gép előtt görnyedsz. 
3. A dobozos verziót bárkinek ajándékba adhatod minden probléma nélkül. Pl karácsonyra. Megveszed a dobozt, benne van a dvd melléklet, az aktivációs kóddal, és minden finomsággal együtt. Hát nem jobb ezt becsomagolva fizikailag átadni az unokaöcsikédnek ,vagy húgodnak, és nézni az örömteli kis pofiját amikor kicsomagolja és meglátja mit vettél neki ? 
4. A dobozt bárkihez hozzávághatod akire haragszol 
5.Ha összeomlana az origin ,vagy más általad használt alkalmazás még mindig ott vannak a dobozaid amivel bizonyíthatod, hogy tiéd volt a játék. Én rendszeresen törlöm az emailjeim, plusz a fiókot fel is törhetik.”
- Palacsintaxx

Visszatérő érv volt a dobozos kiszerelés mellett, az hogy a játékot így a kezünkbe vehetjük, a fizikálisan a birtokunkban van, egy igényes kiadás esetében pedig pluszba jó ránézni a csomagra, megfogni és átnézni annak tartalmát. Ezt említi Vlad_Stalker és The_Hun

„Én inkább a dobozos változatot preferálom, mert érzem, hogy olyankor kapok valami kis pluszt a pénzemért. Kicsit olyan ez, mint a könyvvásárlás nálam. Szeretem megfogni a játékok dobozát, nézegetni, majd szépen eltávolítani a fóliát, miután megvettem. Igaz, hogy mindig tudom, hogy a lemezen kívül, maximum egy kézikönyv lapul csak a tokban, de akkor is, számomra ez egy élmény. Persze néha érnek kellemes meglepetések is, mint például a This War of Mine esetében, ami egy posztert is rejtett magában, amiről fogalmam sem volt, de rettentően megörültem neki. :D Meg impozánsabb látványt is nyújtanak a polcon sorakozó játékok, mint a Steam könyvtárban látható egyszerű felsorolás (tudom, hogy belehet állítani a nézetet, de akkor sem ugyanaz). Viszont nem ellenzem a digitális játék vásárlást sem, mert sok címet csak úgy tudtam/tudok beszerezni (Injustice, To the Moon, Walking Dead stb.) piti összegekért. Ami jó. Nagyon jó. :D De ha valamiből van dobozos változat és számomra jelent is valamit a játék, akkor csak és kizárólag dobozosan veszem meg, de ha nem lehet sehol aktiválni őket (pl. Clive Barker's Undying, Jericho), akkor megveszem valahol digitálisan is. Mert fő a biztonság. :D” - Vlad_Stalker

„Alapvetően dobozos párti vagyok, mert szeretem érezni egy tényleg igényes kiadás súlyát. Legjobb vételeim talán a Star Wars - Knights of the Old Republic I és II, mindkettő 4-5 CD-vel és majd' 80 oldalnyi kézikönyvvel érkezett. Egyszerűen imádom mind a mai napig ezeket a kiadásokat, de sajnos ma már szinte kizárt, hogy ilyen dobozos játékokra bukkanjon az ember, a kézikönyveket már nem, vagy csak PDF-ként mellékelnek, ami lehet hülyén hangzik, de az én szememben elég személytelen. Utolsó lemezes vételem a Mass Effect 3 volt, de már az is félig letöltős volt Originen keresztül. Én nagyon sajnálom, hogy a dobozos kiadások kezdenek egyre üresebbek lenni, már ami a körítést/mellékletet illeti. Én igazából nem is tudok úgy játszani egy digitális termékkel, mint egy dobozossal, valahogy nem jön át egy bizonyos érzés. Régebben az volt a jó, hogy sokat kellett gondolkodni, mire költse az ember a zsebpénzét és általában nem volt megbánás a végén, ma meg látom, hogy van X játék ami érdekel, egyenként 40-60%-al leárazva Steam-en, kosárba mind, telepíteni, játszani 2-3 órát maximum mindegyikkel, megunni és elfelejteni. Természetesen van nagyon sok játékom Steam-en: Crusader King's II, Europa Universalis IV, Mount c Blade - Warband (habár azt hiszem a CKII is dobozos, csak aktiváltam) és hasonlók amiket nem unok. Summázva tehát én azt mondom, hogy míg egy dobozos játékhoz kellemes és nagyszerű emlékek tudnak fűződni, addig egy digitálisan vásárolt termék hamar felejtőssé tud válni sajnos. De persze amit írtam az elég szubjektív vélemény, minden esetre remélem nem vagyok egyedül ezzel.” - The_Hun

ITSBRIAN és Buxa kicsit árnyalja a témát azzal, hogy ma már sajnos kispórolnak mindent a DVD-tokból, de kiemelik pozitívumként, hogy a telepítés internet nélkül is megy (már amikor, persze), esetenként pedig így olcsóbban is kijövünk a vásárlással a letöltéssel szemben.

„Én dobozos párti vagyok, több okból is. Először is, ha valamire 10+ ezer forintot költök, akkor szeretem a kezemben tartani, mert bár tudom, hogy a szoftvert vásároltam, amit úgyis csak a gépen látok, mégis így érzem azt, hogy kapok is valamit a pénzemért (kicsit furán hangzik az egész, de így vagyok vele:D). A második ok a lassú net, erre aranyáron osztogatják a nagyvárosokban még így is szörnyen lassúnak számító netet (8mbps 10930Ft-ért), ezért nem digitálisan vettem meg a GTAV-t, aminek a letöltése nagyjából 3-4 nap folyamatos downloadot igényelt volna. A harmadik ok az ár, ugyanis én főleg AAA játékokkal játszom, ezek pedig újonnan mind Steamen, mind Originen 60 eurónál kezdődnek, ami nagyon borsos ár, főleg ha azt nézzük, hogy gyakran átszámítva 35-40 eurónyi forint áráért vásárolhatok dobozos kiadást. Azt meg ki tudom várni, amíg kihozza a futár, vagy ha valamire azonnal szükségem van, akkor irány a legközelebbi Tesco:D” - ITSBRIAN

„Én is a dobozos híve vagyok. Habár már lehet, hogy öregszem és azért. Személy szerint szeretem megfogni amit veszek és nem utolsó szempont, hogy amikor veszel egy dobozos játékot, azt a feelinget nem lehet leírni mint amikor kinyítod és megnézed a csomag tartalmát (talán az aktuális Guru megérkezését tudnám hasonlítani). Legyen ez a kézikönyv vagy csak a lemez. Sajnos most már szinte minden digitális, és a dobozos verziókból is kisporólnak dolgokat, de ez van. A digitális terjesztésnek persze megvannak az előnyei csak azt nem értem miért köteleznek rá. Persze rálehet fogni, hogy a kalózkodás miatt, nem mintha nem lennének fent steames játékok illegális letöltő oldalakon már a megjelenés napján. Sokkal jobb lenne, ha választhatnám, hogy beregisztrálom a játékot vagy sem. Az egyik kollegámnak sem tudtam kölcsön adni a játékaimat a Witcher 1-2-őt kivéve mert szinte minden dobozos verzió valamilyen digitális terjesztőhöz kötött. Én az a fajta ember vagyok, hogy amelyik játék tetszik azt megveszem dobozos verzióban, hogy gyönyörködhessek és büszkén mutathassam milyen gyűjteményem van. Szóval olyan vagyok a játékokkal mint egy könyvel, azt is fizikai valójában szeretem. De lehet, hogy ez a Nes-es korszak hagyatéka.” - Buxa

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!