E sorok olvasásakor már csak három hónap van hátra, és kezünk között tarthatjuk az eddigi legnagyobbnak ígérkező Grand Theft Auto játékot. Nincs mese, a GTA 5 az év játékának trónjára tör, és bár már most több kihívója akad (The Last of Us, Metro: Last Light, BioShock: Infinite stb.), ha a Rockstar betartja az ígéreteket, a szeptember 17-én esedékes megjelenés napján a szerkesztőség tagjai egy emberként szívódnak majd fel, hogy pár nappal később Neóként kászálódjanak elő az elsötétített nappaliból, energiaitalos doboz- és pizzaszél-hegyeket hagyva maguk után. Addig is azonban felmerül egy kérdés: az eddigi legteljesebb GTA a GTA San Andreas volt -- vajon átveszi-e a helyét az új rész? Lássuk, az eddigi információk alapján milyen kimenetel várható a házon belül vívott, hatmenetes meccs végén!

1. menet: Technológia - győztes a GTA 5

A GTA San Andreast és a GTA 5-öt nyolc év technikai fejlődés választja el egymástól, beleértve egy teljes konzolgeneráció-váltást, illetve a 2008-ban kiadott negyedik részt, mely az első HD-grafikájú epizódként igen szép eredményeket ért el. Kiindulópont tehát van, és a San Andreas e téren nem kelhet versenyre a sokkal szebb, részletesebb, kidolgozottabb GTA 5-tel. A játék az előző felvonásban bemutatott RAGE motort használja, mely nem összekeverendő az id Tech 5-tel. Ez az engine saját fejlesztés, és kifejezetten a többmagos processzorokhoz alakították ki, egész pontosan az Xbox 360 Xenon CPU-ja szolgáltatta az alapot. Azon túl, hogy a RAGE hatalmas területek részletgazdag megjelenítésére képes, magába foglal egy fejlett mesterséges intelligenciáért felelős rutint, egy Bullet névre keresztelt fizikai middleware-t, illetve egy különleges, animációkért felelős technológiát, melyet Euphoriának hívnak. S hogy mi a helyzet a GTA San Andreasszal? Nos, mivel a 2004-ben debütált programot a PlayStation 2 hardveréhez szabták, a grafika elég csúnyácska, mára pedig sok ponton röhejessé vált, és bár ez nem von le a játék értékeiből, bizony szúrhatja a szemet.

2. menet: Változatosság - győztes a GTA San Andreas

A GTA 5 egyetlen városra, Los Santosra összpontosít, ami nagyjából annyit tesz, hogy akármilyen változatos is legyen a világ és akármilyen nagy, sajnos végigkísér majd bennünket az érzés, mely szerint jó lenne kitörni a korlátok közül, ellátogatni teszem azt San Fierróba, sütkérezni kicsit a sivatagban, vagy kaszinózni Las Venturasban. Akik játszottak a GTA San Andreasszal, tudják, hogy ott és akkor mindez lehetséges volt, hisz a program címe nem véletlenül jelölte a képzeletbeli államot. San Andreas elképesztően nagy és változatos hely, tele lehetőséggel, kisvárosokkal, metropoliszokkal (mindjárt hárommal!), és olyan sok titokkal, melyek komplett városi legendákat generáltak az elmúlt években. Ehhez képest a GTA 5, noha kap egy gigantikus vidéket, még sivatag is lesz, csak és kizárólag Los Santosra összpontosít, ott lakik a három főszereplő, és a kalandok többsége is a betondzsungel mélyére szólít minket. Nem valószínű tehát, hogy újra betörhetünk egy katonai létesítménybe egy jetpacket lenyúlni, vagy hogy segíthetünk a helyi hippifőnöknek betakarítani a „termést”.

3. menet: Bejárható terület - győztes a GTA 5

Bár San Andreas állam hatalmas volt a PS2-n, tény, hogy a GTA 5 városa, és az azt körülölelő vidék minden eddigi Rockstar Games-játéknál nagyobbnak ígérkezik. Sajnos pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, csak az, amit a csapat tagjai itt-ott elköhintettek, illetve egy, a rajongók által a gyűjtői kiadás alapján összeeszkábált félig hivatalos térkép, melynek méretei a GTA 4-ben látott Liberty Cityével összevetve sejtetik, hogy az amúgy sem kis várost a GTA 5-ben gyakorlatilag megháromszorozza a Rockstar Games. Ez az előny a San Andreashoz viszonyítva már nem olyan jelentős, de még így is érezhető, és bár változatosság terén az ötödik felvonás könnyen elvérezhet kilencéves vetélytársával szemben, ebben a fordulóban kizárólag a méret a lényeg. Elgondolkodtató egyébként, hogy miként használja ki a csapat a ránézésre nem épp kiegyensúlyozott területet (van egy nagyváros, és sok kopár helyszín), de ez már legyen az ő gondjuk, mi annak is örülni fogunk, hogy lesz mit bekocsikázni az ellopott verdákkal.

Érdekel, ki nyeri a meccset? Nosza, lapozz a következő oldalra!

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2