A GTA 5 hivatalosan alig pár órája kapható, de mivel a sajtó már korábban hozzájutott a programhoz, na meg a játék még megjelenés előtt kalózkézre jutott, többen látták azt a jelenetsort, amit máris a legfelháborítóbb, legfelkavaróbb tartalomnak tartanak a programon belül. FIGYELEM: alant egy küldetést spoilerezünk le, ami úgy 12 óra játék után válik elérhetővé. Ez nem rombolja le a GTA 5 élvezeti értékét, de ha saját magatok szeretnétek átélni a sokkot, akkor ne olvassatok tovább!

A "By the Book" című küldetés arról szól, hogy a GTA 5 különös triója találkozik egy terroristagyanús fickóval, akit annak rendje és módja szerint alávetnek az állam által is használt vallatási technikáknak. Trevor, a GTA 5 elmebeteg rosszfiúja elektrosokkal okoz elviselhetetlen féjdalmat a székhez kötözött, megalázó módon félmeztelen, magatehetetlen férfinak. A játékos maga választhatja ki a "szerszámokat", és ha az áldozat szíve megáll, újraélesztheti, hogy még tovább kínozhassa. A küldetés alant megnézhető, hála a Eurogamernek.

Sokaknak a Call of Duty: Modern Warfare 2 "No russian" című küldetése jutott eszébe, ami hasonlóan érzékeny témát boncolgatott. Hisz a terrorizmus elleni hadviselés az amerikai kormány egyik, ha nem a legvitatottabb lépéséhez vezetett, az iraki háborúhoz, amiről pedig kiderült, hogy a katonák brutális kínzásoknak vetették alá az elfogott ellenállókat. Míg a "No russian" az Egyesült Államok érinthetetlenségének elvesztésére emlékezteti az embert, addig a "By the Book" felveti az erőszak alkalmazásának morális voltát: szabad-e bántani valakit, aki sokkal-sokkal rosszabb nálunk? Nem vagyunk filozófusok, így nem mennénk bele a dolog boncolgatásába, de az biztos, hogy a fenti felvétel sokaknál kiverte a biztosítékot.

Hogy a GTA 5-nek árt-e a dolog, mint annak idején a GTA: San Andreas-féle Hot Coffe mod? Nem valószínű. Az viszont biztos, hogy segíti a sorozat felnövését, ami az egyre reálisabb játékmenet és világ miatt lassan, de biztosan időszerűvé válik.