Halo: Spartan Assault és Spartan Strike – A régi sérelmek

Ez a kis, eredendően mobil platformokra megjelent játék a Halo 3 és 4 között játszódik 2554-ben. Két Spartan IV-es, Palmer és Davis a Draetheus V-ön állomásoznak, amikor a Covenant egy maradványa, Jul 'Mdama főparancsnok csoportja, mit sem törődve a fegyverszünettel, megtámadja a bolygót.

A Covenant rájön, hogy a Draetheus V holdja, az X50 valójában egy Forerunner fegyver. Aktiválva azt széttépik a bolygót, így Palmer és Davis a védekezés helyett immár az evakuálásra kénytelen koncentrálni. Davis az életét adja ezért, Palmer pedig megöli a támadást vezető Merg Volt, majd szabotálja az X50-et.

A Strike 2557-ben játszódik, amikor a 2552-es földi ostrom alatt Mombasában megszerzett Forerunner ereklye, a Conduit előkerül, és Jul 'Mdama erőit elvezeti az Installation 03-ra. Egy Spartant küldenek oda, hogy rendezze a helyzetet, míg a Covenant slipspace-járatot nyit New Phoenixbe, és Promethean szövetségeseikkel megtámadják a várost.

halo-spartan-assault.jpg

Palmer egy széthasadó bolygó haldoklásának tanúja

Halo 4 – Az új ellenség

2557-ben induló Halo 4 elején a Forward Unto Dawn maradványa egy mesterséges Forerunner bolygó gyűrűjében sodródik, amikor a Jul 'Mdama vezette Covenant-frakció rálel és megtámadja. Cortana felébreszti John-117-et, aki harcba száll a Covenanttal, mígnem rájön, hogy nem csak egy, a fegyverszünetet felrúgó guberáló hajó legénységével, hanem egy teljes flottával áll szemben. Nukleáris fegyvert használva megsemmisíti az egyik Covenant cirkálót, ám ekkor a bolygó felnyílik, és mindent magába szív.

Chief menekülni próbál, de a megzavarodó Cortana és a széthulló Forward Unto Dawn nehezíti a dolgát, így végül a bolygón köt ki. Cortana itt elárulja, hogy az MI-k csak hét évig tudnak működni, ő viszont már nyolc éve aktív, így elkezdett jelentkezni rajta az úgynevezett rampancy, amit afféle elvadulásnak lehet felfogni. Chief úgy véli, hogyha visszajutnának a Földre, Cortana megteremtője, a Reachben megismert Catherine Halsey meg tudná menteni.

Útjuk során rájönnek, hogy a bolygó neve Requiem, egyike a Forerunner úgynevezett pajzsvilágainak (a Spirit of Fire is egy ilyenen szállt le a Halo Warsban), amiket azért építettek, hogy megvédjék a lakókat a Halók halálos hatásaitól. A Requiem ráadásul a Shield 0001-es, és itt él a Forerunnerek egyik harcos szolgafaja, a Promethean, akik szövetségre léptek a Covenanttal. Eme faj tagjaival természetesen hamar meggyűlik Chief baja. A kalandozás és harcok közben a páros fogja az Infinity nevű földi hajó adását is, amely a Forward Unto Dawn vészjelzésére érkezett a közelbe.

Hogy felvehessék vele a kapcsolatot, Cortana azt javasolja, iktassák ki a Requiem zavaró tornyait. Ám amit ők zavaró berendezésnek hisznek, valójában egy Forerunner harcos, a Didact börtöne volt, akit így felszabadítanak. Didact azonnal irányítása alá vonja a Requiemet védő Prometheanokat és a korábban odaérkezett, őt istenként tisztelő Covenantokat, és megtámadja a Requiem gravitációs mezejébe szorult Infinity-t.

Az új ellenség a Promethean, emberek digitalizált tudatával bíró gépi katonák

Chief segít a támadás visszaverésében Spartan Palmernek és Thomas Lasky parancsnoknak, majd – bár ő és Cortana a Didact megtámadását javasolja –, Andrew Del Rio kapitány az Infinity kiszabadítására utasítja. A küldetés alatt találkoznak egy másik Forerunnerrel, a Librariannel, aki nemcsak az emberiség védelmezője, de Didact felesége is. Chief tőle tudja meg, hogy a Prometheanok ősi emberek voltak, akiket a Didact a Composer nevű eszközzel alakított át afféle digitális tudatú, gépi katonákká, hogy harcoljanak az élő szervezetet megtámadó Flood ellen. Bár a Prometheanok már immunisak voltak a Floodra, számuk kicsi maradt, ezért a Didact az egész emberiséget szerette volna Prometheanná alakítani – egyben bosszút állhatott volna rajtuk a korábbi háborúért, amit az ősi emberiség a Forerunnerekkel vívott. Végül a Librarian megállította férjurát és bezárta a Requiembe.

Librarian a felvilágosító mese után felgyorsítja Chief evolúcióját, hogy harcba szállhasson Didacttel és immunis legyen a Composer hatásaira. John ezután megtagadja Del Rio kapitány parancsát, és nem adja át neki a meghibásodott Cortanát, majd elindul, hogy szabotálja a Didact hajóját. Miután ez nem jön össze, követik a Forerunnert egy Halóig, az Installation 03-ig. Chief megdöbbenésére a Composer azonban nem a gyűrűn van, hanem egy, a közelben lévő emberi űrállomáson, az Ivanoffon.

Bár Chief próbálja megvédeni az állomást, a Didact végül megszerzi a Composert és minden embert „digitalizál” az Ivanoffon, kivéve Chiefet. John és Cortana ezután követik a Didactot a Földre, ahol az Infinity – immár Lasky parancsnoksága alatt – várja őket. A Chief feljut a Didact hajójára egy nukleáris fegyverrel. Cortana feltölti magát a rendszerbe és számos másolatával túlterheli a Forerunner pajzsát, de az közben rálő a Földre a Composerrel, és mindenkit digitalizál New Phoenixben. Cortana segítségével Chiefnek végül sikerül legyőznie a Didactot, aki eltűnik a Composer által létrehozott slipspace-ben. Chief aktiválja a nukleáris töltetet, ezzel elpusztítva a Didact hajóját és a Composert. Hogy megmentse John életét, Cortana feláldozza a sajátját. A Spartant az Infinity veszi a fedélzetére.

halo-4-didac-chief.png

Az egyik utolsó élő Forerunner kicsi sem barátságos Chieffel

Halo 5: Guardians – Barátból ellenség

A Halo 5: Guardians 2558-ban nyit, amikor az Osiris egységet bevetik a Kamchatkán, hogy hozzák ki Catherine Halsey-t, aki ezekben az időkben Jul 'Mdama vendégszeretetét élvezi, és tudomást szerez egy, az emberi kolóniák ellen irányuló támadásról. Az Osiris egy Spartanokból álló elit egység. A csapat tagjai: Jameson Locke, az egykori ODST Edward Buck, valamint Holly Tanaka és Olympia Vale. A harc során a csapat rájön, hogy a Covenant megmaradt erői a Prometheanokkal harcolnak, merthogy a Forerunnerek egykori harcos szolgái ellenük fordultak. Az Osiris végül megtalálja Halsey-t, Lock pedig megöli Jul 'Mdamát. Az Infinity-re visszatérve Palmer elvezeti Halsey-t Lasky kapitány kérésére.

Eközben John-117 a Blue Team élén – amely John testvéreiből, Kelly-ből, Fredericből és Lindából áll – behatol az Argent Moon nevű kutatóállomásra, amit elfoglaltak a Covenant maradványerői. A feladatuk visszaszerezni az ONI állományait és biztosítani az állomást. Az akció közben Chiefnek látomása támad, amelyben Cortana figyelmezteti, hogy a „Domain kinyílt”, a „Meridian a következő” és a „Reclamation elkezdődött”. A jelenés után a csapat folytatja az akciót, majd miután befut a Covenant flotta, úgy döntenek, felrobbantják az Argent Moont, ők pedig megtagadva az Infinity-ről érkező parancsot elindulnak a Meridianra.

Halsey az Infinity-n elmagyarázza, hogy Cortana képes volt hozzáférni a Forerunner galaktikus tudásanyagához, a Domainhez, így ő most már veszélyt jelent az emberiségre. Aggódva amiatt, hogy az MI manipulálja Chiefet, az Osirist küldik a Blue Team után. A csapat a független kolóniaként nyilvántartott Meridainra érkezve a Forerunner erőibe fut bele. Az Osiris segít Sloan kormányzó embereinek visszatartani a Prometheanokat, amíg a telepesek biztonságba húzódnak. Aztán rájönnek, hogy a kormányzó tulajdonképpen egy MI, ami éppen az elvadulás fázisában jár. Némi nyomozgatás után az Apogee Állomás felé veszik az irányt, és meg is találják a Blue Team elhagyott hajóját, az állomás alatt pedig egy Forerunner létesítményre lelnek.

Az Osiris akcióba az Elite-ek szülővilágán

Hőseink a Promethean erők mellett belefutnak egy Warden Eternal nevű Forerunner MI-be is, aki Cortana szolgájaként azonosítja magát és nem fogadja az Osirist szívélyesen. Miután legyőzik, az Osiris rálel a Blue Teamre, de csak Locke éri be őket. Összecsap Chieffel, ám alul marad. A Blue Team feljut a Forerunner létesítmény mélyén nyugvó Guardianra, egy hatalmas űrhajóra, amivel csakhamar felszállnak. Sloant értesíti Cortana, hogy evakuálja az embereket, de még így is alig tudnak elmenekülni a térváltáskor fellépő EMP lökéshullám elől.

Az Infinity-n Halsey tájékoztatja az Osiris csapatot, hogy további Guardianok ébredtek fel, de egy még szunnyad az Elite-ek szülővilágán, a Sanghelioson található Sunaion nevű városban. Ezzel a Guardiannal eljuthatnának oda, ahová a Blue Team ment, azonban a háború sújtotta Sanghelios tiltott terület.

A Blue Team eközben megérkezett a Genesis nevű Forerunner bolygóra, ahol a Guardianok gyülekeznek. A Covenant is ideér, remélve, hogy ez az a bolygó, amit anno a High Profetek ígértek nekik, ám rájuk a megváltás helyett a halál vár, méghozzá Warden Eternal képében, aki egy kis csevegésre invitálja Chiefet. Bár a beszélgetés egy halom Promethean bevetéséhez vezet, a Blue Teamnek sikerül átverekedne magát rajtuk, majd végre kapcsolatot teremtenek Cortanával. Az MI elárulja, hogy amikor a Didact hajója elpusztult, berántotta a slipspace és a Genesisen kötött ki, ahol megérintve a Domaint felépült az elvadulásból.

Eközben az Osiris lejut a polgárháború sújtotta Sangheliosra néhány Elite segítségével. Thel 'Vadam Arbiter kimenekítése után az Elite vezér segít nekik bejutni Sunaionba, de előtte még kiderül, hogy Cortana is jelen van a bolygón. Az Arbiter erői visszafoglalják a várost a Covenanttól, az Osiris pedig Palmer segítségével feljut a Guardianra, ami egyenesen a Genesisre viszi őket. Itt találkoznak 031 Exuberant Witness-szel (egy Guilty Sparkhoz hasonló Monitorral), akinek a Genesis felügyelete lenne a feladata, de Cortana megfosztotta őt a hatalmától. Exuberant Witness segít az Osirisnek eljutni a Gateway-hez, amin át bejuthatnak a Domainbe Cortanához. A Monitortól azt is megtudják, hogy a Guardianok afféle csillagközi békeőrök.

A Blue Team emberei születésük óta együtt harcolnak

Az Osiris végül találkozik a Blue Teammel. Chief és emberi ekkora már tudják, hogy Cortana veszélyt jelent az organikusokra. Merthogy akár tetszik nekik, akár nem, rájuk kényszeríti a békét a Guardianokkal. A két csapat összefogna, de Cortana közbelép és a Blue Teamet elteleportálja.

A Blue Team újra összefut a Cortanát egyre halálosabban védelmező Wardennel, de a „lány” ezúttal, meg még több más alkalommal megállítja, míg a csapat a Prometheanokkal harcol. Végül eljutnak Cortanához, aki új holografikus avatárral lép Chief elé. John megpróbálja meggyőzni, hogy adja fel a tervét, de Cortana hajthatatlan. Végül bezárja a Blue Teamet egy olyan Cryptumba, ami a Didactot is fogva tartotta az évezredek során, mondván, hogy ott biztonságban lesznek, amíg véghezviszi a tervét.

Az Osiris Exuberant Witness segítségével a Cryptumhoz igyekszik, miközben Cortana mozgásba hozza a terveit. A Guardianok útra kelnek, hogy „békét” hozzanak a galaxisra. Az MI az elvadulás gyógyításának ígéretével alig egy perc alatt mesterséges intelligenciák százait állítja maga mellé. Az Osiris eljut a Cryptumhoz, de azt Cortana az utolsó Guardian fedélzetére veszi, és igyekszik elszökni vele. Azonban az utolsó pillanatban Locke sikeresen visszaadja Exuberant Witnessnek a Genesis irányítását, aki elragadja a Cryptumot Cortanától, pont mielőtt a Guardianja eltűnik a slipspace-ben.

cortana-warden-eternal.jpg

A barátból lett ellenség, Cortana és hű védelmezője, Warden Eternal

A Blue Team kiszabadul rabságából, miközben Cortana megérkezik a Földre, ahol rálel a számára nehezen érzékelhető Infinity-re is. Lasky vészugrást hajtat végre, mialatt Cortana átveszi az uralmat a Föld fölött. John és Locke visszatér a Sangheliosra, ahol csatlakoznak Palmerhez és Halsey-hez. Az utolsó jelenetben még hallhatjuk, amint Cortana dúdolása közben bekapcsolódik egy Halo.