Halo: Combat Evolved – A gyűrűvilág titka

A 2001-es első Halo-játék alig pár nappal a 2010-ben kiadott Reach után veszi fel a fonalat (látjátok, így értettem, hogy nehéz lehet követni). Alig húsz nappal a felszállás után a Pillar of Autumn megérkezik a Halo gyűrűvilághoz, egész pontosan az Installation 04-hez (bár ezt akkor ők még nem tudják). Csakhogy nincsenek egyedül. A Covenant a Reach-től követte a Pillar of Autumnot, sőt meg is előzte a hajót a slipspace-en keresztül.

Rövid csata után a hajó súlyosan megrongálódik, és Keyes kapitány elrendeli a Cole Protokolt, amelynek értelmében a navigációs számítógépeket törlik (nehogy a Covenant megtudja, hol a Föld), egyúttal felébresztik a Spartan II-es John-117-et, azaz Master Chiefet, akire Keyes rábízza Cortanát. Chief és Cortana egy csapat tengerészgyalogossal elhagyják a hajót és landolnak a Halón, míg a Pillar of Autumn kényszerleszállást hajt végre.

A páros először segédkezik a legénység túlélőinek összegyűjtésében, majd elindulnak, hogy kimenekítsék Keyes a Covenant fogságából. Miután kihozzák a kapitányt a Truth and Reconciliation nevű Covenant hajóról, elindulnak, hogy kipucolják az ellenséget a Halo irányító központjából és kiderítsék, mire is való ez a gigantikus gyűrű. A Silent Cartographer nevű térképteremben aztán Cortana feltölti magát a rendszerbe, és rájön valamire, ami mindent megváltoztat. Chief emiatt elindul Keyes keresésére, aki egy erőteljes fegyver után kutatott. John eljut oda, ahol a kapitánynak lennie kéne, de már csak a csata jeleit találja meg. Ugyanis Keyes önhibáján kívül elszabadította a Floodot, ugyanazt a parazitát, amivel két évtizeddel korábban a Spirit of Fire legénysége is összefutott (azonban erről sosem tudták tájékoztatni a Földet).

Chief a Halo mesterséges intelligenciája, a 343 Guilty Spark nevű Monitor segítségével megpróbálja aktiválni a gyűrűt az Index kulccsal, hogy ezzel elpusztítsa a Floodot, ám ekkor közbeavatkozik Cortana, aki a rendszerben bolyongva rájött, hogy a Halo valójában egy hatalmas fegyverrendszer része, amit arra terveztek, hogy minden életet eltöröljön a galaxisban, ezzel megakadályozva a Flood terjedését. Úgyhogy Chief és Cortana a Halo elpusztítása mellett döntenek, ehhez azonban mind a Floodnak, mind a Covenantnak, mind a Sentineleket aktiváló Guilty Sparknak van egy-két szava.

halo-ringworld.jpg

Az emberek által felfedezett első Halo, az Installation 04

A páros a Pillar of Autumn felrobbantásában látják a megoldást, ehhez azonban Keyes neurális implantátuma is kell. A kapitányt az ekkor már a Flood uralta Truth and Reconciliationön találják meg, fertőzötten, de az implantátumot még meg tudják szerezni. A Pillar of Autumnra visszatérve Cortana aktiválja az önmegsemmisítőt, amit Guilty Spark meg jól leállít, közben az emberiség történelmét is megismeri. Chief manuálisan destabilizálja a hajó reaktorát, majd Cortanával együtt lelép egy vadászgéppel, mielőtt az egész Halo szétrobban. Cortana úgy hiszi, hogy ezzel a Halók és a Flood fenyegetése megszűnt, de Chief szkeptikus a dologgal kapcsolatban. Szavai nem alaptalanok, ugyanis a Halo MI-je, Guilty Spark meglépett a robbanás elől.

Halo 2 – A vég kezdete

A Halo 2 története pár héttel a Combat Evolved után indul Thel 'Vadam, egy Covenant Elite és a Particular Justice nevű flotta főparancsnokának tárgyalásával, amit a Covenant fővárosban (vagyis inkább fő-mobil-bolygóállomáson), High Charity-ben tartanak. Merthogy neki kellett volna az embereket megakadályozni abban, hogy elpusztítsák a Halót, a Covenant számára szent helyet. Miután bűnösnek találják, minden kiváltságától megfosztják és a szégyen jelét égetik a mellkasába.

Eközben a Földön, pontosabban az a körül keringő Cairo nevű űrállomáson kitűntetik John-117-et és Avery Johnson őrmestert (aki alig néhány pillanattal az Installation 04 pusztulása előtt hagyta el a gyűrűvilágot) a Halón tett szolgálataikért, valamint Miranda Keyes parancsnok is átvesz egy medált elhunyt apja, Jacob Keyes kapitány nevében (a nő amúgy egyben Catherine Halsey lánya).

Az ünneplés azonban nem tarthat örökké, mert a Covenant megtámadja a Földet. Az egyik hajó, amin a Birodalom három vezére közül ott van a High Prophet of Regret, a kenyai New Mombasát veszi célba. Master Chief segít a hadseregnek kitakarítani a Covenantot a városból, miközben a flotta visszaszorítja a Regret flottáját – a próféta ezután elmenekül, míg Keyes parancsnok, Johnson őrmester, Cortana és Chief utána erednek az In Amber Clad fedélzetén. Egészen egy másik Halóig, az Istallation 05-ig követik a Regretet. Johnson őrmester elindul, hogy megkeresse a Halót aktiváló Indexet, Chief pedig a Regret levadászását kapja feladatául.

John-117, avagy Master Chief indul, hogy megvédje a Földet a Covenanttól

Közben Thel 'Vadam Arbiter rangot kap, így folytathatja a harcot a Covenant oldalán. Első feladatául néhány eretnek és a vezérük, Sesa 'Refumee megölését kapja. A misszió során végez a célpontjaival, aki váltig állítja, hogy a Covenant vezetői, a próféták hazudtak nekik.  Sesa 'Refumee még azt is elárulja, hogy ezt az első Halóról (az Installation 04-ről) származó 343 Guilty Sparktól tudja, amit Thel 'Vadam visszavisz a High Charity-re, mert a Covenant afféle orákulumnak hiszi a Monitorokat. Ekkor fut be a Földet megtámadó Regret vészjelzése, így az egész űrállomás elindul az új Halo, az Installation 05 felé, ám a Regretet már nem tudják megmenteni, mert Chief végez vele (vagyis inkább majdnem, mert a testét asszimilálja a Flood).

A Regret halála politikai szakadást okoz a Covenantban. A próféták eltávolítják a sangheili faj (ilyen Thel 'Vadam is) Elite-jeit a testőrségből, a helyükre a riválisuknak számító jiralhanae Brute-jait állítják. Közben Thel 'Vadam a Halót aktiváló Index keresésére indul, meg is leli és elfogja Keyest és Johnsont. Sajnos azonban a Brute-okat irányító Tartarus a próféták parancsára megkísérli megölni az Arbitert, és elviszi az Indexet valamint a két túszt.

Thel 'Vadam ugyan túléli Tartarus támadását, de ugyanúgy a Flood vezér, Gravemind fogságába esik, mint Chief. A Flood szörnyeteg elárulja a párosnak, hogy a Covenant megvilágosulása vagy felemelkedése, az úgynevezett Great Journey valójában a galaxis kiirtásával járna, merthogy a Halók aktiválása ezt hozza el. Eztán mindkét foglyát elengedi azzal a feladattal, hogy akadályozzák meg a Halo aktiválását.

Chief a High Charity-re teleportál, ahol kitört a polgárháború, ráadásképpen az In Amber Cladet a Gravemind a városba irányítja, hogy így fertőzhesse meg az egész létesítményt. A Flood terjedése egészen a tanácsteremig meg sem áll, ahol az egyik parazita megöli High Prophet of Mercy-t. Az utolsó megmaradt főpróféta, Prophet of Truth utasítja Tartarust, hogy aktiválja a Halót, megkezdve ezzel a Great Journey-t, azaz a nagy utazást. Chief követi Truth-ot egy Forerunner hajóval a Földre, míg Cortana hátramarad, hogy szükség esetén elpusztítsa a High Charity-t és a Halót, ha Tartarusnak sikerülne aktiválnia.

halo-2-2-arbiter-keyes-johnson.png

Avery Johnson őrmester, Thel 'Vadam Arbiter és Amanda Keyes parancsnok

Eközben az Arbiter találkozik a szövetségeseivel, és még a közben kiszabadult Johnson őrmesterrel is összefog, hogy a Halo vezérlőjében szembeszállhasson Tartarusszal, és kiszabadítsák Keyest valamint Guilty Sparkot, és persze mintegy mellékesen megakadályozzák a galaxis sterilizálását. Thel 'Vadam megpróbálja meggyőzni riválisát, hogy a vezetőik elárulták őket és a nagy utazás valójában pusztulást hoz. Azonban a Brute nem hisz neki, és mielőtt megölnék, aktiválja a Halót. Bár Keyes kiszedi az Indexet a helyéről, az Istallation 05 és az összes többi még létező Halo készenléti állapotban marad, hogy bármikor aktiválhassák azokat egy távoli helyről. Guilty Spark ezt a helyet Arknak nevezi.

Chief végül megérkezik az ostrom alatt álló Földre, és bejelentkezve a parancsnokságon közli, hogy jött befejezni a harcot.

Halo 3: ODST – Harc a Földért

A Halo 3: ODST a Halo 2-vel és Halo 3-mal párhuzamosan játszódik a Földön, a Covenant támadás idején. Mi egy speciális osztagot, az ODST (Orbital Drop Shock Trooper) harcát követhetjük nyomon.

(Zárójelben jegyezném meg, hogy a játék minden szereplője meglehetősen ismert színész, legalábbis sci-fis berkekben. A Firefly-ból benne van Nathan Fillion, Adam Baldwin és Alan Tudyk, a Battlestar Galacticából pedig Tricia Helfer. Sőt, többen az arcukat is adták a karakterekhez.)

Az ODST feladata a New Mombasa felett lebegő hajóba való behatolás lenne (ugye ezen van a Regret), ám az elugrik, mielőtt az ODST elérné. A térváltás lökéshulláma leveri a podokat az égről. Rookie, a csapat újonca egy épületbe csapódik, és hat órára elveszti az eszméletét. Miután magához tér, elindul összeszedni korábbi csapatársait: Buckot, Dutchot, Romeót, Mickey-t és a bevetés előtt frissen a nyakukra ültetett Dare századost.

Buck közben összeszedi Romeót, majd Dare kutatására indulnak. Dutch néhány tengerészgyalogosnak segít, Mickey pedig egy tankkal ritkítja az ellent Mombasa utcáin, mígnem összefut Dutch-csal, majd egy ideig védelmezik, aztán elpusztítják az ONI bázisát, hogy ne kerüljön az ellenség kezére. Később lelövik a hajót, amivel éppen evakuálnak, de Buck és Romeo kimenti őket – igaz, utóbbi komolyan megsérül. Végül egy Covenant hajóval elhagyják az ostromlott várost, ám Buck vissza akar menni Dare-ért.

A föld védelmezői: akcióban az ODST

Közben Rookie a New Mombasát felügyelő Superintendent MI-nek, Vergilnek segít, így eljut Dare-hez, majd lejutnak a Superintendent adatmagjához, ahol rájönnek, hogy Vergilt immár a Covenantok uralma alatt álló huragok nevű faj egyik renegát tagja, egy biológiai számítógép irányítja. Pontosabban szólva a huragok mérnök és Vergil összekapcsolódott, és most minden Covenant tudás ott van benne. Dare és Rookie megpróbálják biztonságos helyre juttatni a mérnököt. Eközben találkoznak Buckkal. Bár sikerül kijutniuk, Mombasát felégeti a Covenant.

Egy hónappal később Avery Johnson őrmester érkezik az ONI orbitális bázisára, hogy megtudja a mérnöktől, mégis mit kereset a Covenant Mombasa alatt.

Halo 3 – A befejezés

A Földre érkezve Chief Afrikában lel rá Johnsonra és Thel 'Vadam Arbiterre. Miközben a trió a dzsungelben harcol a Covenanttal, Keyes és Terence Hood flottaadmirális (a UNSC de facto parancsnoka) tervet eszel ki, hogy megállítsák a Covenant utolsó vezérét, High Prophet of Truth-ot, aki a New Mombasa romjai között talált Forerunner leleltet aktiválva létrehoz egy portált, ami egyenesen az Arkra vezeti őt és flottáját.

Közben egy Flood-fertőzött Covenant hajó zuhan a Földre, amin ott van Cortana üzenete is: a High Charity már úton van a bolygóra, fedélzetén a Flooddal és vezérükkel, a Graveminddal. Míg a UNSC megmaradt ereje hátramarad, hogy védelmezzék a Földet, addig Chief, Johnson, Keyes, Guilty Spark, az Arbiter, valamint egy csapatnyi szeparatista Elite és ODST tengerészgyalogos áthatol a portálon, hogy egyszer s mindenkorra megállítsa a Floodot és a High Prophet of Truth-ot.

Útjuk a Tejútrendszeren túlra vezet, egyenesen az Arkhoz, ahol Truth távolról aktiválhatja a Halókat. A Covenant szeparatisták megütköznek a Truth-hoz hűséges lojalistákkal, míg a UNSC földi támadást indít az Ark ellen. Hogy eljussanak a létesítmény vezérlőterméig, három pajzsgenerátort kell kiiktatniuk. Miután ez sikerül, megérkezik a Flood irányította High Charity. Truth elfogja Johnsont, mert szüksége van egy emberre a Forerunner technológia használatára. Keyes megpróbálja megmenteni az őrmestert, de közben megölik.

Egy valószerűtlen szövetség: egy Spartan II-es az Elite-ekkel vállvetve harcol

Chief, Thel 'Vadam és a Gravemind újra összefognak, hogy megállítsák Truth-ot, ám miután az Arbiternek sikerül megölnie az utolsó, immár fertőzött High Prophetet, a Flood szövetségesei ellen fordul – Chief és Arbiter kénytelenek meggyőzni arról, hogy jobb neki holtan. Közben az is kiderül, hogy az Ark új Halót épít, hogy pótolja a Chief által elpusztított Installation 04-et. John ezt szeretné aktiválni, ugyanis így elpusztíthatják a Floodot az Arkon, miközben a galaxis érintetlen marad. Előtte azonban megmenti Cortanát az Arkra zuhant High Charity maradványai közül, akinél ott az Installation 04 Indexe.

A Halón Cortana rájön, hogy a Gravemind próbálja újjáépíteni magát a gyűrűvilágon. A csapat a vezérlőbe megy, ahol Guilty Spark felvilágosítja őket, hogy egy befejezetlen Halo aktiválása annak pusztulásához vezethet, és ez magával fogja vinni az Arkot is. Amikor Johnson ignorálni próbálja, Guilty Spark megöli és a többiekre is rátámad, de Chief elpusztítja. Eztán aktiválja a gyűrűt, majd Thel 'Vadammal együtt elmenekül a Forward Unto Dawn fedélzetén. A Halo és az Ark robbanása miatt azonban elpusztul a portál, félbe vágva a hajót, így csak az Arbiter jut vissza a Földre.

A háborúnak ezzel vége szakad. A Flood elpusztult, a Covenant összeomlott. Chiefet halottnak vélik, bár ő továbbra is életben van a Forward Unto Dawnon, Cortanával együtt. Bár vészjelzést adnak le, tudják, hogy még évekig nem fognak rájuk találni, ezért Chief kriosztázisba fekszik. Amit se ő, se Cortana nem tud, hogy a hajó maradványa egy rejtélyes bolygó közelében sodródik.

Folytatás a 3. oldalon...

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!