A heti ingyenes játék eléggé könnyen adta magát, hiszen a héten jelent meg a Samorost 3, ez pedig eszembe juttatta, hogy biztosan nem sokan ismerik az eredeti játékot, pedig érdemes, hiszen az Amanita Design alkotásai mindig érdekesek, elsősorban a szürreális mivoltuk miatt, amivel könnyedén képesek lenyűgözni -- legalábbis engem, de bízom abban, hogy ezzel nem vagyok egyedül. De tegyünk előbb egy lépést visszafelé, és hadd kezdjem az csapat bemutatásával.

Az Amanita Design egy csehországi játékmanufaktúra, ami 2003-as alapítása óta, kisebb nagyobb szünetekkel, de rendszeresen jelentkeznek a kicsi, alapvetően egyszerű, de szívvel és lélekkel készített játékaikkal. Elsősorban a klasszikus point and click kalandjátékok zsánerében mozognak a legtöbb játékosoknak pedig a Machinarium kapcsán lehet ismerős a nevük, amiben egy bájos robottal kalandozhatunk.

A héten a csapat gyökereiig nyúltam vissza, a Samorost volt ugyanis az első játékuk. Ez 2003-ban jelent meg, teljesen ingyenesen, böngészőből futtatható változatában, és ez már magán hordozta az összes olyan stíluselemet, amiről azonnal felismerhető egy Amanita játék. A grafika fényképekből és kézzel készített rajzok összeollózott kavalkádja (innen ered a játék neve is, ami egy cseh kifejezés a fadarabokból összeragasztott dekoratív tárgyakra), míg a játékmenet az alapokig lecsupaszított point and click váz, amiben dialógusok és eszköztárak nélkül a világba beágyazott feladványok szállítanak végig minket a pályákon, közben elmesélve az egésznek keretet adó, egyébként nagyon rövid, körülbelül 20-30 perces történetet, amely egy különös aszteroidán játszódik.

Remélem, sikerült kedvet adni ehhez az elfelejtett kis játékhoz, ha igen, akkor már vár a hosszabb és részletesebb folytatás, illetve a frissen megjelent Samorost 3. Ha meg nem érdekel, akkor ott van múlt hétről a Roguelight, még előtte pedig a Badass Inc. Ja igen, március 31-ig a PayDay 2 is ingyenes, az EA meg ingyen adja a Medal of Honor: Pacific Assaultot, ha a felsoroltak közül egyik sem kell. Én megtettem mindent. Jó szórakozást!

KATTINTS IDE, HA JÁTSZANI SZERETNÉL!

ingyenesen-jatszhato-samorost.jpg