Még pénteken hozta le a Daily Mail, hogy egy Skóciában élő, 13 éves kisfiú elvágta egy 14 éves srác torkát, akit csak a traumatológián tudtak stabilizálni. A támadás oka: a két gyerek összetűzésbe keveredett a Gears of War 3 internetes multiplayer módjában, és ezért a Clydebank nevű kisváros majdnem brutális gyilkosság helyszíne lett. Legalábbis a rendőrség szerin ez történt.

A valóságban ugyanis a fene sem tudja, hogy veszett össze a két gyerek, de ismeretségük (vagy ahogy a bulvárlapok hivatkoznak erre a bizarr kapcsolatra, "barátságuk") a Gears of War 3 körül forgott, ugyanis először a játékban találkoztak 2011 karácsonyán. A sok közös játékot egy 2012. április 14-én történt, élő találkozó követte, melyet az áldozat a saját haverjaival közösen szervezett egy helyi bolthoz. Akkor még nem volt semmi probléma, ám aznap este, mikor a fiú hazafelé tartott egy másik gyerek társaságában, a támadó odaléépett hozzá, és se szó, se beszéd, a torkába szúrta a kését, majd odavetette, hogy "Próbálj nem meghalni!". Ezt követően szép nyugodtan elsétált.

A rendőrség hivatalos álláspontja szerint a támadás oka egyszerű és világos: a gyerek túl sok időt töltött az ultra erőszakos Gears of War 3 előtt, és ez motiválta tettét. Az a tény, hogy a támadó zsenge kora ellenére már apa (!), valahogy nem keltette fel a derék nyomozók érdeklődését -- biztos csak "becsúszott", ezzel nem kell foglalkozni.

Brian Docherty, a sktó rendőrség feje hivatalos nyilatkozatot is kibocsátott az esettel kapcsolatban.

"Ezek a játékok 18-as karikával vannak ellátva, és nem kéne hagyni, hogy gyermekkorúak is játsszanak velük -- ugyanakkor az internetes játékot sokszor nem veszik észre a szülők. Utána kell néznünk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megállítsuk mindezt."

Persze a Microsoft is a sajtóhoz fordult.

"A világ egyik legnagyobb szülői felügyelőrendszere van a birtokunkban, mellyel meg lehet szabni, hogyan játszanak és kommunikáljanak a gyermekek. Az áldozat és családja felé természetesen szimpátiával fordulunk."

A támadó gyerek pere a héten kezdődik, lehet, hogy egy életre rács mögé kerül (a skót törvények szerint a kiskorúság nem minden esetben akadályozza a büntethetőséget, csak ki kell várni a 16 éves határt). Az áldozat azóta nem nyilatkozik senkinek, szülei szerint az utcára is alig mer kimenni.

Mi inkább nem foglalunk állást az ügyben, úgysem tudnánk nem részrehajlók lenni, hisz magunk is aktív játékosok vagyunk, mégsem támadtunk rá senkire. Ugyanakkor a ti véleményetekre kíváncsiak vagyunk: valóban a Gears of War 3-mal töltött játékidő okolható a burális késelésért?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Gears of War 3 -- megjelenés: 2011. szeptember 20. (Xbox 360); gépigény: nincs