Elsősorban a 2013-ban indult Steam Early Accessnek köszönhetően mára megszokottá vált az, hogy bőven a megjelenés előtt megvehetjük a játékunkat, számolva azzal, hogy amit a pénzünkért kapunk, az még nem a teljes változat, s hibák egész tömkelegére kell készülni, a hiányzó lehetőségekről nem is beszélve. Ezt a sémát követi a DayZ és még sok másik játék, illetve ennek volt az előfutára a Minecraft, ami a szemünk láttára nőtt ki egy teljes játékká -- lehetséges, hogy a jövőben a Sony konzoljaira exkluzív programok is követik a PC-s példát.

A Sony Computer Entertainment America fejese, Adam Boyes azt nyilatkozta a Gamasutra stábjának, hogy jelenleg valami hasonlón gondolkodnak a csapatával, de rengeteg részletet még ki kell dolgozniuk, mielőtt ez megvalósulhatna. A nagy kérdés, amit meg kell válaszolni, hogy melyik az a pont, amitől kezdve a játékot ki lehet adni, ugyanis gondolni kell a vásárlókra, hiszen nem szeretnék, ha egy teljes értékű játékot várnának ezektől, s emiatt negatív élményben lenne részük. Aztán meg kell határozni a technológiai követelményeket, amihez a fejlesztőknek igazodniuk kell, ki kell rajzolni, hogyan fog ez a program kinézni és feltérképezni, hogy milyen figyelmeztetéseket kell majd kitűzni.

Utóbbi pont különösen érdekes annak fényében, hogy a Steam éppen nemrégiben módosította a gyakran ismételt kérdések szekcióját, figyelmeztetve a játékosokat arra, hogy sok, korai hozzáférésben elérhető játék esetlegesen soha nem lesz kész, s csak akkor vásároljunk egy ilyen programot, ha azzal jelenlegi állapotában is biztosan szeretnénk játszani. Ha lesz PlayStation Early Access, akkor egy ilyen figyelmeztetést mindenképpen tartalmaznia kell, illetve hathatós védelmet a csalókkal szemben, ami a legnagyobb veszély a korai hozzáféréssel kapcsolatban.

Boyes persze egyelőre nem beszélt részletekről, így fogalmunk sincs, hogy mikor valósulhat meg ez az ötlet, már ha egyáltalán megvalósul, hiszen ez az eddigieknél jóval nagyobb nyitottságot követel a hagyományosan nagyon zárt konzolos platformtól. Vajon a Sony ezt meg meri lépni?

sony-playstation-logo.jpg