A PC Guru Online hasábjain újabban fellángolt a videojátékok egyik legrégebbi vitája: a konzol kontra PC, így aztán adja magát a lehetőség, hogy teret adjunk ennek, és gyönyörű virágot bonthasson a téma, hiszen biztos vagyok abban, hogy nem csak egy-két embernek van határozott véleménye ebben a kérdésben, és valószínűleg mások is szeretnének szóhoz jutni.

kontra-header.jpg

PC

A személyi számítógépek mellett mindenképpen az szól, hogy egyszerűen verhetetlenek, ha a teljesítményről és a játékok felhozataláról van szó. Egyrészt, egy megfelelően nagy összegből felépített PC bármelyik játékkal könnyűszerrel megbirkózok, jól kiválasztott komponensekkel pedig évekre garantálható az, hogy a 900p és a 30 fps mocsarában vergődő konzolokra köröket verjen. Másrészt pedig, ami a felhozatalt illeti, talán nem is nagyon kell részletezni, mi a dörgés: szinte minden fejlesztő készít PC-s átiratot, míg a játékok katalógusa a 80-as, 90-es évekig nyúlik vissza, és nem kell ám abban reménykedni, hogy az egyik gyártó kegyesen ad-e emulációt, hogy játszhassunk a régi kedvenceinkkel. A spektrum másik végén persze ott van az, hogy egy izmos PC cseppet sem olcsó mulatság, a megépítés és a karbantartás pedig bizony meghaladja sokak tudását, ami szerviz közbelépését igényli, plusz pénztől szabadítva meg a pénztárcáinkat, maguk a játékok pedig a kelleténél sokszor rosszabb állapotban jelennek meg, hisz ismerjük nagyon jól a bugokat, a késő átiratokat illetve a játszhatatlan portokat, és a hiányzó konzolexkluzívokról már nem is beszélve.

kontra-pc.jpg

Konzolok

A másik oldalon ott vannak a konzolok, amik páratlan kényelemmel jutalmazzák meg a játékosokat -- persze, lehet bohóckodni HTPC-vel, meg Steam gépekkel, a kanapén szerencsétlenkedve a perifériákkal, de az igazság az, hogy ha szimplán elterülve akarsz játszani, akkor a konzol az ideális. Ma már majdnem minden játékhoz hozzáférhetsz, legyen az indie vagy a szezon aktuális blockbuster címe, és ugye ott vannak a csábító exkluzívok is, amik sosem fognak megjelenni PC-re -- csak aztán készülj fel arra, hogy sokat kell fizetni ezért a kényelmért. Noha maga egy konzol nem kerül horribilis összegbe (egy izom PC-hez viszonyítva, persze), a fenntartása már annál neccesebb, hiszen 16-18 vagy akár 20 ezer jó magyar forintba is kerülhet egy-egy friss megjelenés, ha pedig multizni is akarsz, akkor tartsd nyitva a pénztárcádat, az internetszolgáltató mellett ugyanis a Sonynak/Microsoftnak is tejelni kell, ha a barátaiddal akarsz játszani a világhálón. Mindezen kívül pedig ott van az is, hogy egy-egy konzol hamar elavul, már ami a belső komponenseket jelenti, a jelenlegi generációban pedig már mindennapos az, hogy 1080p és 60 fps együtt nem jön össze, vagy az egyik, vagy a másik, vagy inkább egyik sem, más szóval, ha csúcs látványt keresel, akkor inkább fektess be egy PC-be.

kontra-konzol.jpg

A kérdésünk tehát az, hogy te, kedves olvasó, melyik platformon játszol? A PC-t kedveled, vagy inkább konzolok felé húz a szíved? Miért kötelezted el magad az egyik oldal mellett, és miért nem a másiknál? Látsz esély arra, hogy csapatot válts, vagy nincs olyan indok, amivel át lehetne csábítani?

Itt a lehetőség, hogy hangot adj magadnak, szabadon elmondhatod a véleményedet egyik vagy másik platformról, ütközhetnek az érvek és az ellenérvek. Egyedül csak annyit kérünk, hogy mindezt személyeskedés nélkül tegyétek. Jó vitát!