• 200 millió felett jár a Windows 10 felhasználók száma
  • A Microsoft azt akarja, hogy egymilliárd eszközön fusson az operációs rendszer
  • A felhasználók eddig 11 milliárd órát használták a Windows 10-et

A Microsoft meglehetősen csábító ajánlattal állt elő a Windows 10 kapcsán: egyesítették a Windows 7 és a 8/8.1 legjobb tulajdonságait, majd az egészet ingyen odaadták azoknak, akik nem túl régi operációs rendszert használnak. Az eredmény nem is maradt el: két hónappal a hivatalos megjelenés után már 75 millióan telepítették, majd októberre ez a szám 110 millióra emelkedett, most pedig egy újabb mérföldkövet sikerült elérni, kevesebb, mint fél évvel a premier után.

A Microsoft közlése szerint már több mint 200 millió aktív felhasználója van a Windows 10-nek.

windows-10-logo.jpg

Az új operációs rendszer jelentősen megelőzi a korábbi Windows kiadásokat, ha arról van szó, hogy új felhasználókat kell szerezni -- a Windows 7-hez képest 140%-kal jobb eredményeket ért el, míg a Windows 8-cal szemben közel 400%-kal gyorsabban gyarapodik a felhasználói bázis. A nagy érdeklődés az üzleti és az oktatási szektorban is jelentős. Az üzleti partnerek 76%-a Windows 10 operációs rendszert használni, az üzleti és oktatási területen összesen pedig 22 millió ilyen eszköz működik. A Microsoft célja, hogy több mint egymilliárd eszközön fusson a Windows 10.

Érdekes adat még, hogy kollektívan a felhasználók eddig több mint 11 milliárd órát töltöttek a Windows 10-zel.

Hasonlóan népszerűnek bizonyult a virtuális asszisztens, Cortana, „akihez” eddig 2,5 milliárd kérdést szegeztek -- ehhez kapcsolódón a Bing keresések száma 30%-kal növekedett a Windows 10 premierjét megelőző periódushoz képest, merthogy Cortana ezzel dolgozik. Viszonylag sok idő ment el a Microsoft Edge, az új böngésző használatával is: ezt összesen 44,5 milliárd percen, vagyis 74 millió órán át használták.

Nem csak a Windows volt azonban sikeres, a Windows Store is jól teljesített. Kétszeresére nőtt a vásárlások száma PC-n és táblagépen egyaránt -- decemberben a vásárlók 60%-a akkor használta először a áruházat, a Windows 10 pedig 4,5-szer annyi bevételt hozott decemberben, mint a Windows 8.

Decemberben továbbá rekordot döntött az Xbox: december 28-án minden eddiginél többen jelentkeztek be Xbox Live-ra.

Te váltottál már Windows 10-re?