A 76 éves Peter Bogdanovich 12 év után rendezett újra nagyjátékfilmet, ifjabb és idősebb hollywood-i tehetségekkel, hogy moziba csábítsa a régi stílusú vígjátékok kedvelőit. A megőrjít a csaj című mozi a helyzetkomikumok filmje, és éppen ezért néha vicces, néha kevésbé, de tökéletesen hozza az 1930-as, 1940-es évek screwball komédiáira jellemző fordulatokat. A filmet eredetileg a 2014-es Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, a rendező pedig már 2005 óta el akarta készíteni a fiatal call girl történetét.

Ezeknek a vígjátékoknak a jellemzője a női főhős, a különböző társadalmi osztályok különbségeinek bemutatása, és egy titok megtartása. A megőrjít a csaj főszereplője egy fiatal lány, Isabella Patterson (Imogem Poots), aki színésznői álmokat szövöget, miközben escortlányként is dolgozik, hogy fenntartsa magát. A lányt egy éjjelre a neves Broadway-rendező, Arnold Albertson (Owen Wilson) kéreti magához, aki az este végén ad neki 30.000 dollárt, azzal a feltétellel, hogy soha többet nem fog pénzért ágyba bújni senkivel, helyette pedig használja arra a pénzt, hogy megvalósítsa az álmait. Mit ad isten, nem sokkal később, színházi meghallgatásra hívják, ahol egy prosti szerepére keresnek valakit, akinek azt kell bevallania színésznő-társának, hogy lefeküdt annak férjével. A férj pedig (a valóságban is) nem más, Arnold…

megorjit-a-csaj-01.jpg

Innen indul az igazi bonyodalom, amelyben mindenki kapcsolatba kerül mindenkivel. Isabella Pattersonba szerelmes lesz a darab írója, Joshua (Will Forte), akinek apját, egy magánnyomozót szintén a lányra állított egy idős bíró, aki szintén megőrül a csajért. Van itt még egy kissé ripacs színész, aki Arnold feleségével kavar, és egy őrült pszichológusnő (Jennifer Aniston), aki nemcsak Isabella orvosa, de az idős bíró Isabella iránti rajongását próbálja kezelni, és emellett a színdarab írójának is ismerőse.  Ha még mindez nem lenne elég, a próbák közben feltűnnek Arnold korábbi kalandjai. Ezek a karakterek éppen elég őrültek ahhoz, hogy mindig a leghülyébb szituációkba keveredjnek, például, hogy mind ugyanabba az olasz étterembe menjenek, ahol persze kitör a botrány.

A megőrjít a csaj elvileg New Yorkban játszódik, de játszódhatna bárhol, ugyanis a városból gyakorlatilag semmit nem lehet látni. A belső terek, a fényképezés azonban megfelelő, az operatőr esetenként jó hosszan kitartja a kamerát, és ilyen esetekben lehet csodálni a fiatal főszereplő kellemes látványát. Ebből pedig nem lesz hiány, ugyanis a történet egy része egy interjún keresztül van elmesélve, mely nem egy rossz megoldás a film szempontjából, csak olyan dolgokról is beszél a call girlből vált színészlány, amelyekről elvileg nem tudhatna. Egyébként szerepét nagyon jól alakítja, jobban érzi magát a karakterében, mint idősebb kollégái. Konkrétan Jennifer Anistonra gondolok, akit már láttunk hasonló szerepkörben (Förtelmes főnökök), csak itt pszichológusként még idegesítőbb, különösen amiatt, hogy mindig a hivatásával járó diszkrécióra hivatkozik, amit aztán képtelen betartani. Rhys Ifans a kisujjából kirázza a tragikomikus figurát, Owen Wilson pedig megint a romantikus, jólelkű hőst, aki olyan szituációba keveredik, amelyben nagyon nem akar lenni. A karakterek igazából szólva sablonosak, és a rendező néha olyan dolgokkal akar mosolyt fakasztani, amelyek nem igazán működnek - például egy nagydarab kutya szerepeltetésével. Az egész film jellegéből adódón inkább egy színdarab benyomását kelti, melyet nagyon kell figyelni, ugyanis a párbeszédek nagyon gyorsan pörögnek, így egy-egy eseményről le lehet maradni, ha a feliratot nem követjük. Emiatt az angolt megfelelő szinten értők nyilvánvaló előnyben vannak. 

megorjit-a-csaj-03.jpg

A Megőrjít a csaj egy habkönnyű nyári limonádé. Nem kell tőle mélyenszántó gondolatokat várni, sem összetett karaktereket. Címe pontosan sugallja, hogy mire számíthat az ember, egy vicces filmre, mely kikapcsolódást ígér, és amelyre egy hét múltán mindenki úgy fog visszaemlékezni, mint egy jó élményre, de nem többre. A tipikus amerikai álom film, egy újabb Pretty Woman feldolgozás, csak ezúttal Richard Gere szerepét Owen Wilson vette át. Mindenki megváltozhat, mindenkiből lehet valaki: egyetlen eredeti ötlet sincs benne, egyszer nézhető, és gyorsan feledhető mozi a Megőrjít a csaj.

6,5 - Kellemes