A kölni Gamescom az európai E3-ként is felfogható: élő prezentációt tartanak a konzolgyártók (a Nintendót leszámítva) és a legnagyobb kiadók, új bejelentések érkeznek, sosem látott programok kerülnek leleplezésre, és megannyi megjelenés előtt álló alkotás válik kipróbálhatóvá. Bár az utóbbi két évben a Gamescom nem volt különösebben erős, idén mégis nagy dolgokat várunk a német rendezvénytől.

Új BioWare-játék bejelentés

A BioWare napok óta mutogat furcsa, nehezen értelmezhető videókat egy teljesen új alkotásból, melyet a Gamescomon fog bemutatni a Mass Effect- és Dragon Age franchise fejlesztőstúdiója. A titokzatos projektről az előzetes kedvcsinálók alapján csak annyit lehet megmondani, hogy nagy valószínűséggel közelebb áll majd a való világhoz, mint a csapat többi játéka. Azt beszélik, a program Shadow Realms névre hallgat, és misztikus képességekkel megáldott emberek, az úgynevezett kiválasztottak állnak a középpontjában. Izgatottan várjuk, mi sül ki belőle.

Xbox One árcsökkentés

Az Xbox One legnagyobb hátránya a PS4-gyel szemben nem a játékkínálat vagy a teljesítmény, hanem a magas ár: a gép eleinte száz euróval került többe a Sony konzoljánál, csak azért, mert az MS korábbi vezetői szentül hittek az új Kinect forradalmi sikerében. Ez persze nem következett be, így már kapható a Kinect nélküli Xbox One, ami pontosan annyiba kerül, mint a PS4. Csakhogy a kár már visszafordíthatatlan: a Microsoft masinája fele annyi példányban kelt el, mint a PlayStation 4, így logikus lépésnek tűnik egy újabb árcsökkentés. Néhány napja egy spanyol áruház ki is szivárogtatta a 350 eurós XO-t, a gyártó hallgatása pedig valószínűleg csak olaj a tűzre.

Xbox One 350 euróért

Áll-leejtős Witcher 3 bemutató

A The Witcher 3: Wild Hunt először a GoG.com nyári konferenciáján sokkolta a világot egy döbbenetes videóval, majd az E3-on ismét letettük a hajunkat, amikor láttuk, hogy Geralt miként kényszerít térdere egy olyan fenevadat, mint a griff. Tekintve pedig, hogy a megjelenés jövő februárra csúszott, kell még legalább egy durva prezentáció az idei évre, csakhogy tovább forgassa a BioWare oldalában a kést a CD Projekt RED. Játszható változatot és sok-sok gameplay-felvételt vizionálunk, reméljük, nem ok nélkül. A játék szereplését egyébként már megerősítették, de azt persze senki sem tudja, hogy milyen formában lesz jelen a program.

Steam Machines jelenlét

Az már biztos, hogy a Valve kint lesz Kölnben, de egy Half-Life 3 vagy Left 4 Dead 3 bemutatóra kisebb az esély, mint egy instant lottóötösre, így inkább a Steam Controller és a Steam Machine-ok újabb leleplezése várható. Bár a Steam saját barbone-PC-i elvileg idén elstartoltak volna, a cég a bétatesztelők visszajelzései miatt úgy döntött, tol egy évet a dedikált gépek első generációjának premierjén, sőt, nemrég olyan pletykák láttak napvilágot, melyek szerint a Steam Controller újabb átfazonírozáson esett át. Meglátjuk.

Steam Controller - újratervezve

Call of Dutyt érintő csalódás

Az Activision nagyon komolyan veszi a Call of Duty: Advanced Warfare multiplayer módjának leleplezését: élő meccsközvetítések, fejlesztői interjúk várhatók, plusz talán a nyílt béta időpontja, és bár a fejlesztők szerint forradalommal állunk szemben, mi valahogy nem tudunk dűlőre jutni a nem kicsit arrogáns vélemények felett. Sajnos túl sokszor láttuk már ugyanazt újra és újra kiadva, ezért mi nem fogunk csalódni az Advanced Warfare-ben, de a rajongók nyilván sokat várnak, így számukra borítékolható egy Activision-féle pofon. Pedig a videók klasszak.

Assassin’s Creed a csapból is

A Ubisoft nemrég leleplezte az Assassin’s Creed: Rogue című alkotást, ami Xbox 360-ra és PS3-ra érkezik, és talán PC-re is egyszer. A játékról azt rebesgetik, hogy egy templomos lovag a főszereplője, s hogy legalább akkora nagy durranás, mint a kurrens konzolokra és PC-re befutó Unity. Így igaz, két Assassin’s Creed is megjelenik ősszel, a sorozat rajongói tehát el lesznek kényeztetve! A GamesComtól azt várjuk, hogy egymillió kép, százezer videó, ezer sajtóhír és száz speciális kiadás kerül napvilágra, hogy a végén még az is émelyegni kezdjen az orgyilkosok társaságától, aki eddig imádta őket.

És ti mi mindent vártok a holnap induló Gamescomtól? Osszátok meg velünk reményeiteket a kommentek között!