Jövő héten érkezik 2021 talán eddigi legnagyobb és legfontosabb friss megjelenése, a Resident Evil Village, ami a 2017-es Resident Evil 7: Biohazard történetét viszi tovább, csak épp pár évvel az előző rész eseményei után. Épp ezért itt az idő összeszedni, hogy mi minden történt a Capcom túlélőhorror szériájának hetedik részében, ami egy életre megtanította nekünk, hogy még a biológiai fegyvereknek is szükségük van egy szerető családra, hogy ne őrüljenek meg teljesen.

Figyelem! A cikk témájából kifolyólag erősen spoileres, ezért kérünk titeket, ennek tudatában olvassatok tovább.

Louisiana téged is vár

A Resident Evil 7 történetének főszereplője Ethan Winters, egy egyszerű amerikai polgár, aki a sorozat korábbi hőseivel ellentétben semmiféle katonai kiképzéssel nem rendelkezik, sőt még az Umbrella elleni harc sem izgatja annyira. Mindez azonban egy pillanat alatt megváltozik, mikor üzenetet kap 2014-ben eltűnt (és hivatalosan halottnak nyilvánított) feleségétől, Miától, melyben a nő leírja, hogy a Louisianai mocsérvidéken található Baker kúriában vár rá, egyben pedig arra kéri, hogy minél hamarabb siessen a segítségére.

Ethan természetesen azonnal felkerekedik, hogy újra találkozhasson halottnak hitt feleségével, azonban a házastársak egymásra találása enyhén szólva sem bizonyul zökkenőmentesnek. Miáról például rövid úton kiderül, hogy mentálisan instabil, és először egy csavarhúzóval, utána pedig egy láncfűrésszel is rátámad rég nem látott férjére, valamint a kúriát uraló Baker családdal sincs minden rendben, és nem csak azért, mert döglött varjakat tartanak a mikróban.

Pedig nem volt ez mindig így. Jack Bakert, a családfőt, Marguerite Bakert, a feleségét, és Lucas Bakert, a fiúkat, annak idején furcsa, de azért segítőkész embereknek ismerték a környékbeliek, valamikor 2014 magasságában azonban gyökeresen megváltoztak. Teljesen bezárkóztak a mocsár közepén álló házukba, rászoktak a kannibalizmusra, sőt még az emberrablást sem vetették meg, hogy áldozataikat aztán megkínozzák, majd furcsa szörnyetegekké alakítsák. Ethan pedig tudtán kívül, Miát keresve, pont ebbe a nem túl meghitt családi fészekbe sétál bele…

A biológiai hadviselés árnyoldala

Talán mondanunk sem kell, hogy a fenti események mögött a Resident Evil-széria hagyományainak megfelelően pár félrecsúszott tudományos kísérlet áll, igaz, ezúttal az Umbrella helyett a The Connections néven futó szindikátus nem bírt magával. A bűnszervezet ugyanis kifejlesztett egy Mold avagy Penész néven futó gombafajt, mely képest villámgyorsan megfertőzni, valamint emberfeletti erővel és regenerációs képességekkel felvértezni bárkit, emellett pedig áldozatait erősen fogékonnyá teszi a szintén a The Connections által kifejlesztett mutánsok mentális befolyásolására.

A készítők azt remélték, hogy a Penész segítségével alapjaiban változtathatják meg a modern hadviselést, számításaikat azonban teljesen hazavágta, mikor legújabb és legfejlettebb mutánsuk, az E-001 kódnéven futó Eveline, megszökött tőlük. A 10 éves kislány képében megjelenő lényt a The Connections megpróbálta kicsempészni az USA-ból, mielőtt a rivális cégek megölhették volna, a teherhajó azonban, amin utaztak, szörnyű hurrikánba keveredett, Eveline pedig elszabadult, megfertőzve vagy megölve minden kísérőjét.

A helyzet pikantériája, hogy az Eveline-t felügyelő emberek között a titokban a The Connectionsnek dolgozó Mia is ott volt, és amikor az elszabadult kislány rájött, hogy neki igazából egy családra lenne szüksége, őt nevezte ki az új anyjának. Mia persze megpróbált ellenállni, de Eveline villámgyorsan megfertőzte a Penésszel és az irányítása alá vonta, nem sokkal később pedig ugyanígy járt el a Baker családdal is, akik megtalálták és befogadják a partra sodródó nőt és kislányt.

A fertőzöttek az ezt követő három évben viszonylag békésen és nyugodtan éltek Bakerék vidéki kúriáján (már persze ha nem számoljuk a folyamatos emberrablásokat), Eveline azonban végül úgy döntött, ideje egy apukát is beszereznie magának, és hát ki lenne alkalmasabb erre a posztra, mint Mia egykori férje, Ethan. Épp ezért Mia a kislány befolyása alatt elküldte az egész játék cselekményét elindító üzenetet a férjének, ezzel tudtán kívül aláírva Eveline és Bakerék halálos ítéletét…

Nem is olyan átlagos polgár

Ethan ugyanis nemcsak sikeresen megszökik Bakerék fogságából, hanem még a harcot is fel tudja venni velük. A Baker család lányának, az Eveline befolyása alól felszabadult Zoénak, segítségével a férfi sikeresen átverekszi magát a kúrián és más, elhagyatott épületeken, közben pedig még arra is van ideje, hogy megölje Jack és Marguerite Bakert, annak ellenére, hogy előbbi elég sokszor feltámad a kampány során. Végül még a Penész ellenszerét is megszerzi, azonban az események szerencsétlen alakulása folytán csak egy dózis marad nála, így döntenie kell, hogy kit ment meg: Zoét vagy Miát.

Ethan a feleségének adja a gyógyszert, és Zoét hátrahagyva a mocsárvidéken át próbál elszökni vele, azonban Eveline utoléri őket, és majdnem végez is mindkettőjükkel. Ethannek némi idegméreg segítségével sikerül megölnie a kislányt, akiről végül kiderül, hogy valójában az a tolószékes öregasszony volt, aki a ház legkülönfélébb pontjain leselkedett a férfira. A házaspárt végül a korábbi játékokból ismerős Chris Redfield vezette Umbrella Blue biztonsági cég menti ki a mocsárból, hogy aztán boldogan éljenek... egészen a Resident Evil Village kezdetéig.

Apró érdekesség, hogy a kampány során lehetőségünk van arra is, hogy Zoét mentsük meg Mia helyett, ekkor pedig az úgynevezett rossz befejezést kapjuk, melyben végeznünk kell feleségünkkel, amikor Eveline teljesen átveszi felette a hatalmat. Fontos azonban leszögezni, hogy a fejlesztők a fentebb már részletezett jó befejezést tekintik hivatalosnak, így ez az alternatív lezárás valószínűleg semmilyen szerephez nem jut a Resident Evil Village sztorijában.

Hősök és nagybácsik

A Resident Evil 7 a megjelenése után több DLC-t is kapott, melyek közül kettő a kampány elvarratlan szálaira fókuszál. A Not a Heróban például Chris Redfield bőrébe bújva kutathatjuk fel Lucas Bakert, aki az alapjátékban meglógott Ethan elől, és aki végül a környék elhagyatott sóbányájában húzta meg magát. A Baker család szadista fiáról hamar kiderül, hogy régebben a The Connections tudósaival dolgozott, azonban végül elárulta őket, és megpróbálta egy harmadik félnek eladni a Penész előállításának titkát, de Chris végez vele, mielőtt elküldhetne minden adatot a megbízójának.

Az End of Zoe DLC pedig a másik Baker gyerek, Zoe történetét zárja le, akit Eveline kővé változtat, amiért segített Ethannek megszökni a kúriából. Azonban a család egy távolabbi rokona, Joe Baker, rátalál a testre a mocsárban, és sikeresen meg is gyógyítja a lányt, akit végül szintén Chris Redfield és a Blue Umbrella ment ki a környékről.

Röviden és tömören így lehet hát összefoglalni a Resident Evil 7 történetét. És hogy hová viszik tovább a sztorit a Capcom fejlesztői? Nos, ez egy remek kérdés, amire szerencsére egy héten belül választ is kapunk, hiszen május 7-én debütál a Resident Evil Village, colos vámpírhölgyekkel, vérfarkasokkal és a készítők szerint egy hatalmas csavarral. Csak győzzük valahogy kivárni a megjelenésig hátralévő időt…