Olyan számtalanszor megesik a játékújságírásban, hogy egy tesztre embargo kerül, vagyis bár a sajtó játszhat a játékkal, nem lehet közzétenni a kritikát egy bizonyos, a kiadó által meghatározott dátumig. Ennek van jó és árnyoldala is. És bár ritkábban, de sajnos az is megesik, hogy a sajtó nem kapja meg a tesztpéldányát a megjelenés napjáig (lásd a The Crew és az Assassin’s Creed: Unity esetét) – így természetesen a teszttel is csak azután készülhetnek el. És a múlt esetei alapján (lásd a The Crew és az Assassin’s Creed: Unity esete) az ilyesmi nem jó előjel.

Ilyenkor ugyanis elkezd suttogni az emberben a kisördög. Lehet, hogy azért nem küldik ki, mert még nincs olyan állapotban a játék, hogy azt értékelni lehetne? Napokkal a megjelenés előtt ez azért durva lenne – garantált a játékosok felháborodása és a patch-áradat. A másik, ami ilyenkor felmerül az emberben, hogy a kiadó tisztában van azzal, hogy a játéka pocsék lett, így nem szeretné, ha a sajtó a megjelenés előtt lehúzva termékét, elriassza a vásárlókat.

Persze lehet valami ártatlan marketinghúzás is, de sokszor nem erre gondol az ember – és nem is igazán tudnék olyasmit mondani, ami miatt egy jó játékot ne lehetne már előre a sajtó által is beharangozni. Mint most, a Mafia 3 esetében, amit a média tesztelői is csak október 7-én vehetnek a kezeik közé, így az első, alapos értékelésekig mindenképpen várnunk kell jövő hétig.

De mi állhat a háttérben? Talán a Mafia 3, mint mostanában sajnos annyi játék, komolyabb technikai problémákkal küzd, amit a 2K Games és a fejlesztő Take-Two nem akar a sajtó tudtára hozni, viszont egy első napi patch-csel hellyel-közzel eltűntethet? Vagy a játék kritikán aluli, és így legalább nem riasztják el a vásárlókat? De talán az is lehet, hogy csak félnek az első Mafia árnyékától, ami a megszépítő múlttal együtt nagyon csúnyán rávetülhet az új epizódra. Legyünk őszinték, az első rész ma már kis híján legendás játék, és olyan elvárásokat szül, amit egy kiváló Mafia 3 sem biztos, hogy megugrana.

És ha a sajtó elkezdi harsogni, hogy a Mafia 3 nem ér fel az első epizódhoz, akkor azzal bizony felvághatják a játék ereit, ahogy az történt már a Mafia 2 esetében is. Azt egyedül az Eurogamer húzta le igazán (10-ből 4 pontot adtak rá), a többi lap átlagosan 70-80%-os értékelést adott.  Ebből látszik, hogy bár voltak hibái és nem ért fel a nagy elődhöz, azért nem volt az olyan borzasztó játék, mint ahogy manapság megemlékeznek róla a népek. Amúgy a Mafia 2-ből globálisan 3,47 milliót adtak el PC-n, Xbox 360-on és PS3-on.

Egy ilyen múlttal pedig lehet, hogy bölcsebb dolog visszafogni kicsit a kritikákat. Lehet, hogy tényleg jó a játék, de egyszerűen nem ér fel a Mafiához, amihez alapból hasonlítani fogják, és ez negatívan hathat az eladásokra.

Hogy mi az igazság, az október 7-én, amikortól mindenki kézbe veheti a Mafia 3-at, kiderül. Ha technikai gondja van, vagy tényleg pocsék játék, arról nem az első tesztekből fogunk értesülni, hanem az online fórumokról, Twitterről, Redditről, stb-ről. A tesztekből meg majd megtudhatjuk, hogy miért rossz. De legyünk inkább optimisták, és ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy a sajtópéldányok visszatartása semmi rosszat nem jelent.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!