Az FE, vagyis a Fan Edition meglehetősen népszerűvé vált a Samsungnál az utóbbi években. A kezdeményezés mindenképp becsülendő, hiszen azért Fan Edition, mert elsősorban a rajongói visszajelzések alapján formálják a piacra dobott készülékeket. Nemrég járt nálunk a Samsung Galaxy Tab S9 FE+ és a Samsung Galaxy Buds FE, most pedig a Galaxy S23 FE tette tiszteletét, amit már idehaza is lehet kapni.

Kezdeném mindjárt a fekete levessel, ami nem más, mint a processzor. Érthetetlen, de Európában, így nálunk is Exynos 2200-al jelent meg a telefon, ami már az S22-szériában is megtalálható volt. Az Egyesült Államokban ezzel szemben a jóval erősebb Snapdragon 8 Gen 1-es változattal árulják. Azért sem tudom hová tenni a dolgot, mert idővel a korábbi FE-változatok is megkapták a Snapdragont, elengedve az Exynos korlátozásait. Ezt sajnos le kell nyelni, bár aki Amerikában él, az biztos nem bosszankodik rajta. Ami viszont mindenképp pozitívum, hogy a 6 GB memória már a múlté: az S23 FE-ben alapból 8 GB duruzsol, így az One UI 6.0 (Android 14-re épül) bármiféle megakadás vagy röccenés nélkül képes futni. Mind a kijelzőt, mind a hátlapot Gorilla Glass 5 üveg védi – előbbi külön fóliát nem kapott. Maga az újrahasznosított anyagokból készült dizájn teljesen átlagos, lekerekített, lapos kialakítással rendelkezik. Nekem ezek valahogy jobban bejönnek, így ezt a telefont is szívesebben markolásztam napi használat során, mint a szintén épp tesztre nálam járt PlayStation Portalt. 128 GB vagy 256 GB tárhelyet kapunk, ami viszont nem bővíthető.

A fő kamera 50 MP-es, a szelfi-kamera ellenben csak 10 MP-es, ami ismét egy visszalépés a korábbiakhoz képest, viszont legalább lehet 8K-s videókat is lőni. A 120 Hz-es képfrissítéssel ellátott, 6,4"-es kijelző felbontása 2340x1080 pixel (természetesen AMOLED), amit HDR10+ támogatással is megfejeltek. Ez egész egyszerűen pazar látványt kínál. A Full HD+ felbontást rendkívül élénk színekkel spékeli meg a készülék, a max. 1450 nittes fényerő miatt pedig bármerre is járunk, biztosan nem fogunk idegesítő tükröződésekbe futni és akár szikrázó napsütésben is tökéletes olvashatósággal böngészhetjük a netet a telefonon. Gyorstöltésre is képes, 4500 mAh-es akksit kapunk benne, ami elég korrekt üzemidővel rendelkezik, mondjuk én alapból szeretem Energiatakarékos-módban hagyni a telefonom (furcsa szokás, tudom). Az S23 FE több napig bírta, miközben egy-két játékot is kipróbáltam rajta, úgyhogy itt ismét csak dicséret illeti a Samsung szakembereit.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Akik kitartanak a gyártó készülékei mellett, azoknak tökéletes lehet a Galaxy S23 FE. Az AMOLED-kijelzője tényleg gyönyörű, az akksi nagyon korrekt üzemidővel rendelkezik és a szoftveres támogatás is biztosítva van még évekig. Mindezek mellé az 50 MP-es főkamera sem elhanyagolható tényező, és bevallom, nekem ez a lekerekített, fapadosabb dizájn is borzasztóan tetszik. Egyetlen hátránya a processzorban keresendő, viszont ezen hamar túl lehet lépni, ha az ember eddig is a Samsung telefonjai mellett tette le a voksát.

A telefont a Samsung Magyarország biztosította számunkra. Köszönjük!