A Sony nemcsak a PlayStation-konzoljaival szokta letarolni a piacot, hanem egy időben a kézikonzolok is fontos részét képezték a cég kínálatának. A PSP érkezését 2003-ban jelentették be és 2004-ben már be is mutatták, majd ugyanazon év decemberében meg is jelent Japánban – egy évvel később Amerikába és Európába szintén eljutott. A legtöbbet eladott játék rá a Grand Theft Auto: Liberty City Stories volt (közel 8 millió példánnyal), majd érkezett az utódja, a PlayStation Vita. Minden szempontból továbbfejlődött, szebb kijelzőt, jobb processzort kapott és 2012-ben már idehaza is meg lehetett vásárolni. Ezután hosszú csend következett. Úgy tűnt, a Nintendo Switch egyeduralkodóként tarthatja a frontot a kézikonzolok piacán, viszont a tavalyi év végére ez nagyon megváltozott. Annyi kézikonzol tűnt fel a horizonton, hogy már számon tartani is nehéz. A legnagyobbat egyértelműen a Steam Deck ment, hiszen a Valve szerint több milliót kelt el belőle, és már OLED-kijelzős változatot is kapni. Aztán jött a ROG Ally az Asustól, valamint a Lenovo Legion Go, de az AYANEO sem akart kimaradni a buliból, ezért több masinával is beszálltak a kézikonzol-háborúba, a pletykák szerint pedig már a küszöbön toporoghat a Nintendo Switch Pro bejelentése. 2024 januárjában tehát ott tartunk, hogy egyre bőségesebb kínálatból válogathatunk, a nemzetközi szállítási módok által immár Magyarországon is.

Éppen ezért érthetetlen, hogy a Sony miért nem lovagolta meg ezt a hullámot. A PlayStation Portal részletei és kinézete idejekorán kiszivárgott (akkoriban még Project Q néven), az emberek többsége pedig 100%-ig meg volt győződve róla, hogy annyi év után egy újabb kézikonzolt kapunk a japán cégóriástól. Viszont a helyzet az, hogy a Portal csupán egy remote-eszköz, amihez szükség van otthon egy PlayStation 5-re. Ez óriási felháborodást keltett a rajongók körében, de ennek ellenére mégis az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Portalból tavaly októberre annyi példányt adtak el (akkor még csak előrendelésben), hogy több helyen is készlethiány lépett fel. A negatív visszhangok tehát többek füle mellett elmentek és a készülék már idehaza is beszerezhető, nagyjából 90 000 forintos árcímkével. Hozzánk is eljutott egy példány, úgyhogy meg is néztük, mi lapul a dobozban! Maga a Portal olyan, mintha egy DualSense-kontrollert középen kettévágtak volna és beillesztettek az üres helyre egy 8”-os LCD-kijelzőt. Tapintásra kényelmes, nem nehéz (sőt, meglepően könnyű), nem húzza le az ember kezét. A bekapcsoló-gomb a hátulján helyezkedik el, majd első indításnál a szokásos nyelvválasztás, WiFi-kapcsolódás, frissítések letöltése és a PS5-konzollal összepárosítás következik.

Előny, ha le van töltve a PlayStation applikáció, mivel egy szimpla QR-kód beolvasással már össze is lehet párosítani a gépet a Portallal. Közben be kell kapcsolni a PS5-konzolt, majd mehet a kapcsolódás. Ha mindent jól csináltunk, akkor hamarosan a kis LCD-képernyőn is megjelenik ugyanaz a tükrözött kép, mint a nagyobb gépen. A Portal – az NVIDIA Shieldhez hasonlóan – streamelve jeleníti meg mindazt, ami a PS5-ön is ugyanúgy látható. Ennek alap esetben semmi értelme nem lenne, viszont szerencsére a Portal úgy is tud kapcsolódni, ha a PS5-öt alvó állapotba tesszük. A lényeg csupán annyi, hogy ugyanazon a WiFi-kapcsolaton legyünk bejelentkezve, mint amin a nagyobb gép is van. Legalább 5 Mbites kapcsolatot kér, de az ajánlott inkább a 15 Mbites, viszont még ezzel is előfordulhatnak akadások. Első alkalommal másfél percig olyan pixeles képet kaptam, mintha 360p-ben indítottam volna egy YouTube-videót – szerencsére ez hamar helyreállt. Az új Prince of Persia-játékra, a The Lost Crownra próbáltam rá elsőként és bizony előfordult, hogy az otthoni – egyébként meglehetősen erős – net sem bírta a strapát, így időnként csúnya szaggatásokba és laggokba futottam. Nyilván a stabilabb kapcsolat attól is függ, hogy épp mennyi eszköz használja az adott WiFi-t, hiszen ha közben egy másik tévén pörög a Disney+, vagy a kis szobában a tesó LoL-ozik, akkor inkább ne a Portalon multizzon az ember. Single-player játékokhoz egyébként kiválóan alkalmas és bevallom, meglehetősen kényelmes volt esténként az ágyból befejezni egy-egy szintet, vagy csak böngészni a PS Store kínálatát. Aktív használat mellett 4-5, böngészéssel és nem folyamatos játékkal egybekötve pedig 7-8 órát bír, ami egész korrekt.

A felbontás 1920x1080 FullHD, a játékok 60 fps sebességgel futnak. Alapvetően a kép megfelelő, ám a teraszra kiülve már ront rajta a szikrázó napsütés és a tükröződés is zavaró lehet. Elvárható lett volna egy OLED-kijelző, ami ma már kezd alapnak számítani. A dobozból kibontva meglepődtem, hogy hová tűnt a touchpad, aztán kiderült, hogy ez bele lett építve az érintőképernyős kijelzőbe: valamelyik oldalra duplát kell tapizni és aktiválódik. Érdemes picit szétnézni a menüben is. Mint említettem, érintőképernyő áll rendelkezésre, szóval egy mozdulattal be lehet hozni egy gyorsmenüt, ahol állítható a fényerő és elérhetőek a beállítások. Akad Repülőgép-mód (ennek jelen esetben semmi értelmét nem látom), valamint kikapcsolható például a két oldalon helyet kapott világítás. Az irányítás egyébként pontosan ugyanolyan, mint egy DualSense esetében, vagyis megkapjuk az adaptív ravaszokat és a haptikus visszacsatolást, emellé pedig még egy 3,5-ös jack-csatlakozó is került az eszközre. Mire jó tehát elsősorban a PlayStation Portal? Ha olyan tévére van kötve a PS5, amit épp más akar nézni, akkor adott másodlagos eszközként. Ám mivel a távoli lejátszással streamelve megy az egész, elengedhetetlen hozzá az erős WiFi-kapcsolat. Itt máris felmerül a probléma, hogy ha valaki amiatt nyúlna a Portalhoz, mert a nagy tévén a párja vagy a gyerek netflixezik, akkor rögtön gyengébb WiFi-jellel kell számolnia, ami az online játékokhoz már lehet, hogy kevés lesz. Más gyártótól származó, vezeték nélküli fülest nem lehet csatlakoztatni, mert egyszerűen nincs Bluetooth-kapcsolódási lehetőség. A PS Link gomb csak az új, kifejezetten a Portalhoz ajánlott PlayStation Pulse Elite vezeték nélküli fejhallgató és a Pulse Explore vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatásához lett integrálva. Felhőből streamelés nincs (bocsi, PlayStation Plus Premium-előfizetők!) és a felhasználói profilok között sem lehet váltogatni az eszközön, ami nekem külön szívfájdalom volt, mivel a magyar mellett angol profilom is van.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ennek ellenére a Portalt viszik, mint a cukrot. Azt alá tudom írni, hogy valóban megvan a varázsa annak, mikor egy nehéz nap után hazaérve még játszanál valamit és ehhez benyomod a Portalt, ahelyett, hogy beülnél a tévé elé és felkeltenéd az egész családot. Viszont az utcára már nem érdemes kivinni (a PS Remote Play alkalmazással megoldható a távoli játék, de ezt eddig is el lehetett érni, akár mobillal), netkapcsolat nélkül használhatatlan és ezek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A Steam Decket akár net nélkül is elő lehet kapni lényegében bárhol, viszont a Portalhoz maximum a másik szobába mehetsz át odahaza. Ez egy remote-eszköz, ami otthoni használatra ideális lehet, ha a család többi tagja miatt nem férünk oda a PS5 elé, viszont többet nem igazán szabad várni tőle. Mivel egyre több kézikonzol jelenik meg manapság, ideje lenne, hogy a Sony is visszatérjen végre ehhez a szegmenshez, hiszen mind a PSP, mind a Vita népszerűsége bizonyítja, hogy kereslet bőven lenne egy új PlayStation-handheldre. A Portal nem az, és ezt érdemes szem előtt tartani. A közel 100 000 forintos ára is igen borsosnak tűnik, pláne annak fényében, hogy 20-30 ezer forinttal többért már V2-es Nintendo Switch-et kap az ember. Arra pont jó, hogy bármikor oda lehet adni a gyereknek, hogy foglalja le magát valami LEGO-játékkal, vagy lehet az ágyból fekve pörgetni az Alan Wake 2-t, viszont mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e neki otthonra, vagy sem. Erősen bízom benne, hogy a Sony a közeljövőben tényleg visszatér a valódi kézikonzolok piacára, mivel most lenne rá a legjobb alkalom.

A PlayStation Portalt a Sony Magyarország biztosította számunkra. Köszönjük!