Személy szerint sosem voltam a kézikonzolok rajongója, mert valahogy mindig zavart a kényelmi faktor oltárán feláldozott teljesítmény, valamint az, hogy a mobilitásnak ára van. Az áttörést esetemben a Nintendo Switch hozta meg, melynek felfedezésébe egy türkíz színű Lite-tal ugrottam fejest, hogy nem sokkal később egy piros V2-esre váltsak, így kiélvezve a Nintendo nyújtotta teljes potenciált. Aztán a Steam Deck bejelentésénél szkeptikusan figyeltem az eseményeket, hogy rájöjjek, végre elérkezett az idő a játékra optimalizált kézi PC-k élvezhető minőségben való használatára. Természetesen a manapság jellemző villámgyors fejlődés lépéselőnybe hozta a később megjelenő konkurenciákat, így az ASUS egy jóval combosabb gépet tudott összeállítani. Így aztán kapva kaptam az ASUS ROG Ally tesztelésének lehetőségén, és ki tudja, még az is lehet, hogy beruházok egy ilyen masinára.

Külcsín és a doboz tartalma

Az ASUS Magyarország egyáltalán nem bízta a véletlenre, és az igénylés leadásának másnapján már nálam is volt a szépen kibélelt doboz, mely a tesztkészüléket tartalmazta. Óvatosan, ám annál nagyobb lelkesedéssel bontottam ki a barna kartont, hogy feltáruljon előttem a kicsinyke, az eszköznél alig nagyobb doboz. Egy kisebb pofont már ekkor sikerült szereznem, mert tisztán látszott, hogy ebbe sajnos nem fér bele egy hordtáska – de vélhetően még egy dokkoló sem. A sejtésem végül beigazolódott, mert a csomagban az eszköz mellett csupán a 65W-os Type-C gyorstöltő, valamint az instrukciós- és garanciapapírok foglaltak helyet. A tesztidőszak utolsó napjaiban lettem viszont figyelmes arra, hogy amit a doboz felső részében az eszköz pozícióját biztosító karton kinövésnek azonosítottam, valójában tartalmaz egy újrahasznosított papírból formázott ROG feliratot, ami afféle maszek állványként szolgál. Ötletes kis kiegészítő, és biztosan nem is kerül annyiba, mint egy rendes dokkoló, de azért nem árt, ha van hová tenni az eszközt – a hátlap karcolásait elkerülendő.

Na de essünk neki magának az Ally-nak, ha már ezért gyűltünk itt össze. Fontos megjegyeznem, hogy eléggé ellene vagyok a fehér színű szórakoztató elektronikának, mert igen kényes, amin minden szennyeződés azonnal meglátszik, ez a masina viszont egyszerűen pompásan mutat ebben a színben, a fekete gombok pedig nagyon csinos, kontrasztos összképet eredményeznek. Viccen kívül, elsőre odavoltam érte, ráadásul még a teljesen kütyüellenes családtagjaim és ismerőseim is megjegyezték, hogy milyen letisztult és komolyságot árasztó kinézete van (persze az RGB-s ledek mind ki voltak kapcsolva). Az Ally rendelkezik ROG Aura Sync támogatással, így mindenki kedvére villogtathatja és színezheti az analóg karok körül elhelyezkedő led karikákat, viszont ezért cserébe értékes akkumulátoridővel fizetünk, így én inkább nem erőltettem a funkciót. Tapintásra amúgy nagyon masszív hardverről beszélhetünk, emellett kimondottan jó anyaghasználattal rendelkezik, ami minden egyes alkatrészére jellemző. Szerény személyem izgatott helyzetekben azért meg tudja szorongatni, ami a kezében van, de ez nem nyikorgott, nem nyüszögött, csak csendben ellenállt. Ettől függetlenül persze nem törhetetlen a masina, tehát vigyázzatok rá, ha a kezetek ügyébe kerülne. Egyetlen problémám volt csupán, amihez egyébként gyorsan hozzászoktam, és körülbelül két nap intenzív használat után már nem is zavart: az analóg karok merevsége, pontosabban annak hiánya. Az én ízlésemnek kicsit lehetne feszesebb, de a finomabb, egeres irányításhoz szokott PC-s arcoknak valószínűleg így lesz a legjobb.

Belbecs, avagy mit is kapunk a pénzünkért?

A ROG Ally jelenleg két konfigurációban érhető el az ASUS szerint, mi ebből a combosabb, AMD Ryzen Z1 Extreme processzorral szerelt változatott nyüstölhettük, amiben szintén az erősebb AMD Radeon Graphics (AMD RDNA 3) GPU dolgozik. Ezek a komponensek egy 16 GB-os memória modullal kiegészülve kínálják nekünk az elég pofás látványt, méghozzá egy 7 hüvelykes (17,78 cm) FHD IPS kijelzőn keresztül, ami 500 nits fényerővel, 120 Hz-en 16:9-es képarányban képes dolgozni. Maga a kép egyébként tűéles, ráadásul napfényben sem igazán érheti szó a ház elejét. A készülék előre telepített Windows 11 Home-mal és 3 havi Xbox Game Pass Ultimate-tel érkezik, így ha ezzel készülünk először a PC gaming vizeire evezni, akkor sem kell kétségbe esni, azonnal lesz mivel játszani. Mondjuk az imént említett operációs rendszer és az érintőképernyő nem igazán optimális ebben a méretben, de ez lényegében elhanyagolható apróság.

Az Ally-t a ROG új Zero Gravity hűtési rendszere tartja működőképes hőfokon, ami nagyobb teljesítmény mellett is ideálisan oszlatja el a hőt, emiatt jóformán alig fogunk belőle érzékelni valamit. A masina a hátulján szívja be a levegőt, a rácsok pedig úgy kerültek kialakításra, hogy a kezünkkel még csak véletlenül se tudjuk eltakarni őket. Az előállított forró levegő a felső élen távozik, így sem az, sem pedig a zaj nem fog zavarni minket használat közben. A burkolatban dolgozó technika munkájával arányosan magán a felületen is keletkezik hő, ám a remek elrendezésnek köszönhetően nem igazán találkozunk vele, mert az igazán forrosódó alkatrészek középen helyezkednek el, ahová ideális esetben nem nyúlunk. Fontos továbbá megemlítenünk a zseniális hangszórókat, amik nem csupán elnyomják a ventilátor zaját, de olyan minőségben szólalnak meg, amit nemhogy hasonló eszköznél, de talán még notebookok esetében sem hallottam ezidáig. Dolby Atmos, Hi-Res tanúsítvány és AI vezérelt zajszűrés gondoskodik a nem mindennapi élményről.

Játék és verdikt

Az ASUS ROG Ally frissebb, ezáltal erősebb hardverrel is rendelkezik, mint a jelenlegi legcsábítóbb konkurenciája, a Steam Deck. Ebből adódóan várható volt, hogy azokat a cuccokat, amiket a Valve gépe gond nélkül futtat, ez is el fogja bírni, de a bikább alkatrészeknek hála azért erősebb igénybevételre is képes. Mindennek fejébe ott van nekünk az Armory Crate nevű program, ami remekül gyűjti csokorba a telepített játékainkat, launchereinket, valamint elérhetővé tesz mindent, amire csak szükségünk lehet. A tesztidőszak elején leginkább a Steam Deckre optimalizált játékokkal izzasztottam a ketyerét, majd szépen elkezdtem emelni a tétet, olyan címekkel kínálva meg, mint a frissen megjelent (és eléggé erőforrásigényes) Ad Infinitum, vagy épp a szintén nemrég debütált Starfield. Kisebb tweakeléssel, esetenként a megfelelő driverek installálása után pedig ment is minden, mint az álom – persze a hardver kereteihez igazított álom. Akinek mindez nem lenne elég, az a ROG XG mobil interfészen keresztül gond nélkül ráköthet egy külső videókártyát (mondjuk egy XG Mobile eGPU – RTX 4090-et), így máris szintekkel magasabb élményben lesz része.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Hogy ajánlom-e? Amennyiben megteheted, hogy leszurkolod érte a 320-340 ezer Ft-ot, abban az esetben mindenképp, hiszen ennél jobb gép jelenleg nincs a piacon ebben a kategóriában. Azonban bármennyire is szeretne hordozható lenni, én speciel nagyon keveset használtam ebben az üzemmódban, mert a fránya aksi a terheléstől függően körülbelül 1-1,5 óra alatt megadja magát, ezután pedig ülhetünk a fali aljzat tövébe játszani. Azt viszont, hogy hajlandóak vagytok-e kifizetni ezt az árat a hordozható teljesítményért, már nektek kell eldönteni.