Mozi- és filmrajongók számára egyaránt hatalmas fejtörést okoz az, hogy miképp teremtsék meg otthonaikban a filmszínházak által nyújtott (vagy legalábbis ahhoz hasonló) élményt. Következő hardver tesztünk alanya, a Xiaomi MI Smart Projector második generációja pedig éppen erre próbál kínálni egy megoldást. Mielőtt azonban mélyrehatóbban betekintenénk a  projektor lelkébe, vételezzük szemre kicsit a külcsínt, hiszen ez lesz az, amivel mindenki találkozni fog a kicsomagolást követően.

xiaomimismart.jpg

Miután felnyitjuk a dobozt, szinte rögtön megpillantjuk magát a projektort, mellette pedig egy kisebb tároló alkalmatosságot, melyben megtaláljuk a tápellátást biztosító kábelt és a projektor működtetéséhez szükséges távirányítót (ami egyébként 2db AAA-s elemmel működik). Az ilyen eszközök többségétől már megszokhattuk, hogy kimondottan nagy dimenziókkal bírnak, a MI Smart Projector 2 viszont kicsi: szélessége 115 mm, magassága és vastagsága pedig 150 mm. Külsőleg egy minimalista, de annál igényesebb matt fehér dizájn fogad minket, amit egyedül az elülső oldalon található sötétszürke szövettakaró tör meg. Eközött bújt el a vetítőlencse és az elsőre alig észrevehető autó-keystone szenzor, mely minden egyes bekapcsoláskor vagy üzem közbeni elmozdításkor kalibrálja a vetítés arányt és fókuszt, mely óriási segítség abban az esetben, ha nem csak egy fix ponton szeretnék használni a projektort. Bár ezt saját magunk is állíthatjuk manuálisan, az automata szenzor annyira pontos, gyors és megbízható, hogy a tesztidőszak alatt egyszer sem éreztem szükségét, hogy kézzel belenyúljak a beállításokba.

A jobb és bal oldalon találjuk a két darab 5 wattos hangszórót, mely kétcsatornás virtuális térhangzást alkalmaz és támogatja a Dolby dekódolást. A mélyebb hangok kissé erőtlenek, azonban az eszköz méretéhez képest igencsak jó minőségben szólalnak meg. Külön plusz pont, hogy a hangszórókhoz Bluetooth-on keresztül is tudunk csatlakozni, így zenehallgatásra is alkalmasak. Hátul találjuk a hűtőrácsot, mögötte pedig a ventilátort, ami mindössze 28dB zajjal dolgozik, így filmnézés és játék közben is alig lehet észrevenni halk duruzsolását. A hűtőrács alatt találunk még egy tápcsatlakozót, egy 3,5-es jack csatlakozót fül- vagy fejhallgató részére, egy 2.0-ás USB-portot és egy szintén 2.0-ás HDMI csatlakozót. A projektor tetején egyedül a be/kikapcsoló gombot találjuk, az alján pedig egy rögzítési pontot, melynek köszönhetően könnyedén felszerelhetjük állványra vagy falikonzolra.

A hardvert bekapcsolva egy Andriod TV 9-es rendszer fogad minket, melyen előre telepítve megtaláljuk a YouTube és a Netflix alkalmazásokat, a Google Play áruházból pedig egyéb appokat is telepíthetünk a 16GB-os háttértárra, melyet 2GB RAM és egy Amlogic T972-es chipset támogat meg. A rendszer egyébként kiválóan üzemel és meglepően gyors is, Wi-fi-hez (2,4-5 GHz) csatlakozva pedig a beépített Chromecast segítségével adott a castolás lehetősége. A használata közben csak egy valamibe tudtam igazán belekötni: amennyiben filmezés közben változtatnánk a beállításokon, akkor azt csak a főmenüben tehetjük meg, a mozgókép élvezete közben nincs rá lehetőség. Nem világmegrengető probléma, de kissé megnehezíti a használatát. Amennyiben viszont nem szimpatizálnánk az androidos rendszerekkel, úgy egy HDMI kábellel könnyedén csatlakoztathatunk a projektorhoz asztali PC-t, laptopot vagy bármelyik konzolunkat – igen, ez azt jelenti, hogy nemcsak mozizásra, de videójátékokhoz is remekül tudjuk használni ezt a pöttöm masinát.

Legyen szó bármilyen projektorról, a választás során mindig célszerű figyelembe venni a környezeti fényviszonyokat, ez pedig ebben az esetében sincs másképp, mivel a MI Smart Projector 2 sem tud megfelelő színeket és fényerőt biztosítani erős fények mellett. Természetesen így is ad valamilyen képet, de érződni fog, hogy nem az ideális körülmények között használjuk. Amennyiben viszont be tudjuk sötétíteni az adott helyiséget, akkor már igazán kontrasztos, színekkel teli képet kapunk. Emellett pedig a vetítési távolságot sem árt figyelembe vennünk: 1,6 méteres vetítési távolságból 60 és 120 inch közötti kép megjelenítésre képes full HDfelbontásban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A MI Smart Projector 2 természetesen nem tudja felvenni a harcot a csúcskategóriás TV-kkel, de szerintem ezt nem is várja el senki egy körülbelül 220.000 Ft-os készüléktől, amely egy kisebb táskában is könnyedén elfér. Legnagyobb érdeme ezért a méretében és a méretéhez képest nyújtott teljesítményében, valamint a hordozhatóságában rejlik. Akár otthon használjuk, akár visszük magunkkal mindenhova, a Xiaomi projektorára és az általa biztosított minőségre mindig számíthatunk.