A Xiaomi pályafutása még 2010-ban indult el, a 13. születésnap alkalmából pedig a gyártó stílszerűen elkészítette a Xiaomi 13 névre hallgató okostelefonját, amiből mi kettő verziót (a sima 13-at és a 13 Prót) kaptunk meg, az Ultra sajnos kimaradt. A tavalyi Xiaomi 12 nem volt egy rossz készülék, bár akadt néhány furcsa hibája: a Snapdragon 8 Gen 1 túlságosan melegedett, egy átlag Xiaomi telefonhoz képest gyorsan merült, így a mérnökökre hárult a feladat hogy ezeket kijavítsák. Rendhagyó módon most egy duplatesztet olvashattok el, de ez nem jelenti azt, hogy ne térnénk ki minden fontos részletre. De azt már most eláruljuk, hogy – a Xiaomitól megszokott módon – mindkét készülék remekül sikerült.

img20230624145722.jpg

Kisebb/nagyobb

A Xiaomi 13 és 13 Pro tulajdonképpen ugyanaz a készülék, csupán méretbeli és specifikációs különbségek vannak. Ez persze nem jelenti azt, hogy a doboz ne tartalmazna mindent, amit csak kell: remek, átlátszó szilikon tok, töltő (Xiaomi 13: 67 Watt, Xiaomi 13 Pro: 120 Watt hypercharge), töltőkábel, SIM tű, papírok. A Xiaomi 13 egy 6,36; a 13 Pro pedig egy 6,73 hüvelykes készülék, ami elég jó hír – legalábbis mi kifejezetten örülünk annak, hogy vannak még ekkora telefonok. Ezek a méretek ugyanis lehetővé teszi az egykezes használatot, és a tömegét is sikerült 200 gramm alatt tartani. Mindkét telefon esetében egy Snapdragon 8 Gen 2. adja a rendszer lelkét, ehhez társul 12 GB RAM, valamint egy Adreno 740 GPU, így különbség pusztán a tárhely méretét tekintve van: a Xiaomi 13-ban egy 256 GB-os UFS 4.0, míg a 13 Próban egy 512 GB-os, szintén UFS 4.0 tárhely található. További eltérés, hogy a 13 egy teljesen sík, 1080x2400 pixeles, azonos méretű kávákkal rendelkező AMOLED, míg a Pro egy lekerekített élű, 1440x3200 pixeles LTPO AMOLED kijelzőt kapott. Ezt a hardvert már a Honor Magic 5 Pro tesztben is dicsértük, és ahogy ott, itt sem kell majd egy év múlva azon gondolkodnunk, hogy mit vegyünk a 13 (Pro) helyett, mert akad/lassú/nem működik megfelelően.

img20230624145227.jpg

A telefonok tervezése egyébként kitűnő, egyedül a fényes hátlapba tudunk belekötni, amely a szilikontok nélkül bizony gyűjti az ujjlenyomatokat. De az alumínium keret, az üveg elő- és hátlap, az iPhone-t idéző, attól mégis eltérő kamerasziget mégis olyan egységes/elegáns megjelenésű készülékké teszi mindkét mobilt, amiért csak elismerés illeti a Xiaomit. Első bekapcsolás után az általános beállítások (nyelv, régió, wifi, biztonság [kijelző alá tett ujjlenyomat, 2D arcfelismerés] és a többi) után a telefon másolás lehetőségét ajánlja fel mindkét készülék, amellyel egyszerűen és gyorsan átvihetünk minden tartalmat, alkalmazásokat, SMS-eket, mindent. Ezzel a módszerrel pár perc alatt használhatóvá válnak a készülékek, nem kell órákat tölteni azzal, hogy mindent újra letöltünk az alkalmazásboltból. A telefonokon Android 13-ra épített MIUI 14 van, ami olyan újdonságokat tartalmaz, mint a csalás elleni védelem, a fényképeken lévő szöveg felismerésének és másolásának lehetősége, amiket érdemes kiemelni.

img20230624145129.jpg

Minden megszokott Xiaomi alkalmazás megtalálható a készülékeken, plusz extraként előre telepítve egy saját lépésszámláló, ami napi 8000 lépésre van beállítva. Szerencsére a játékmappa nincs tele letölthető ajánlatokkal, mi a Genshin Impactet telepítettük, hogy megnézzük azt, hogy melegben hogyan viseli a nagy(obb) terhelést a készülék. Nos, jól. Nemcsak a sztereo hangzás volt remek, de maga az élmény is: gyors, folyamatos játékmenetet kaptunk, kevés melegedést, ráadásul a 6,36-os kijelzőn is kitűnően irányítható volt a Hoyoverse alkotása. Ami pedig különösen jó, hogy a telefonok kellően hangosak: még tömegközlekedésen is lehetett hallani  az utca zajában – a zenét, Netflixet, még füles nélkül is. 

Német minőség, kínai tapasztalat

A Xiaomi a Leica-val kötött kooperációjának eredménye a Xiaomi 13 és 13 Pro. A Leica a világ egyik legrégebbi kameragyártója: az 1869-ben alapított német vállalat neve egyet jelent a legmagasabb minőséggel. Ebben az esetben az együttműködés azt jelenti, hogy mind a Xiaomi 13, mind a Xiaomi 13 Pro lencséit a Leica készítette (a 13 Próban a főlencse 8, a 13-ban 7 aszférikus lencsetagból áll) és mindkettő tudja a Leica Vibrant és Leica Authentic színsémát. Mindkét telefon három plusz egy (egy 32 MP-es szelfi) kamerát tartalmaz: a főkamera 50 MP-es mindkét telefonban, f/1.9 és f/1.8-as legtágabb rekeszértékkel, autófókusszal és optikai képstabilizátorral. Különbség a telefotó és az ultraszéles lencse tekintetében van, hiszen míg a 13 Pro ezekből egyaránt 50 MP-t kapott, addig a 13 „csak” 12-t és 10-et. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz képeket készítene a kisebb testvér: az alábbi galériában ugyanazon helyekről ugyanazon képeket készítettük el a 13-mal és a 13 Próval.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nappali fényben a vonalélesség remek, ahogy a dinamika a színkezelés is, a lakótelepi képen maximális nagyítás mellett is olvasható maradt az autó rendszámtáblája. A két színséma tényleg eltérő hatást ad a képeknek, ami leginkább a beltéri felvételeken érhető tetten. A 30x digitális zoommal készített képek is még olvashatóak, de érdekes módon ilyen közelítésben a Xiaomi 13 Pro képe sokkal jobban ugrált, mint a 13-é. A szokott lehetőségek itt is megvannak, pro, portré, éjszakai mód, vloglehetőség, hosszú expozíció, szuperhold (ilyet is készítettünk, 20x zoommal, eredmény a fenti galériában), panoráma, time-lapse és videó: 8k 24 fps-ben is tud rögzíteni, de van 4k (24/30/60 fps) és a mára sztenderddé vált 1080 p is. Az OIS kitűnően teszi a dolgát, a time-lapse pedig kellően látványos felvételeket tud produkálni (egy állvány azért nem árt).

Kategóriagyőztes?

A Xiaomi 13 és a Xiaomi 13 Pro is kitűnő készülék, olyan minőséggel, amelyet már megszokhattunk a gyártótól az elmúlt évek során. Mégis, ha választanunk kellene a telefonok között, akkor egyértelműen a 13-ra tennénk le a voksot. A teljesen sík kijelző, a kisebb méret mára szinte teljesen eltűnt a csúcskategóriából, ráadásul a mára 300 ezer forint alá csökkent ár a kategória egyik legjobb versenyzőjévé teszi a 13-at. A 13 Pro a kamerás képességekben előzi meg a kisebb testvérét, de hogy ez megéri-e valakinek a közel 140 ezer forintos felárat (12/256) azt mindenkinek magának kell eldöntenie. A Xiaomi, mint gyártó ismét megmutatta azt, hogy ért a választott szakmájához. Hamarosan kiderül, hogy a vállalat következő csúcskészüléke mi lesz, reméljük a Xiaomi fotós partnere továbbra is a Leica marad. Ha az egyik legismertebb telefongyártó a világ legjobb kamerás vállalatával szövetkezik és ilyen telefont készítenek, akkor az együttműködésnek folytatódnia kell.