A Xiaomi már régen hátrahagyta a csak “elérhető árú telefonokat gyártunk” elvet, nincs olyan területe a technikának, melybe ne kóstolt volna bele a közel másfél évtizedes működése alatt. Teszteltünk már biztonsági kamerát, okosporszívótfogkefét, általában jó eredménnyel.

Fényképet gyorsan!

Mostani rövid dupla tesztünk első fele a Xiaomi Portable Photo Printert veszi górcső alá. Ez a pici, tenyérnyi eszköz egy könnyen használható, telefonról vezérelhető, tinta nélkül működő nyomtató, mellyel azonnal papírra varázsolhatjuk legjobban sikerült, telefonnal készített képeinket.

portable-printer.jpg

A doboz nem tartalmaz sok mindent, az eszköz, némi olvasnivaló, egy mikro USB töltőkábel és egy öt lapot rejtő kezdő csomag lapul a műanyag bölcsőben. Egy töltés után az első feladat, hogy párosítsuk a nyomtatót a Xiaomi Home alkalmazással és már indulhat is a képválogatás. A nyomtató elcsúsztatható fedéllel rendelkezik, ez alá lehet betölteni a papírt, úgy, hogy a különleges kalibráló lap legalulra kerüljön. Az alkalmazásból szinte bármilyen képet kinyomtathatunk, legyen az akár egy Twitterről vagy Googleről mentett kép, vagy akár a telefon saját kamerájával készült felvétel.

Mivel ez egy tenyérben elférő eszköz, így 50x76 mm-es képeket tol ki magából, a hőnyomtatás technikát használva. JPEG és PNG fájlformátumot képes kezelni a Portable Printer, egy kép elkészül kevesebb mint egy perc alatt, lehet kollázsokat készíteni, különböző képelosztásokat lehet kiválasztani az alkalmazásból, lehet játszani a lehetőségekkel. Igaz, a színvisszaadás lehetne jobb is, egy picit haloványak a színek, így ezt érdemes lenne javítani egy újabb generációs eszközben. De ha már ki van nyomtatva egy kép, azt beragaszthatjuk egy mini fotókönyvbe, hiszen az összes lapnak a hátulja lehúzható, így akár emlékeztetőként is használhatóvá válnak a képek.

A Xiaomi Portable Photo Printer ára 17 és 25 ezer forint között változik, ami reálisnak mondható, viszont a kínai cég inkább a nyomtató lapokon keresi a nagyobb pénzt, hiszen a különböző kiszerelésű pakkok ára elérheti a nyomtatóért fizetendő összeget is. Nem ez lesz az az eszköz, amellyel profi képeket fogunk nyomtatni, de emlékek gyors átadására tökéletesen alkalmas.

Levegőt!

A Xiaomi Air Purifier 4 a gyártó legújabb generációs légtisztító készüléke, és mint ilyen, olyan helyeken tesz kifejezetten jó szolgálatot, ahol a levegőben sok a por. Így kifejezett öröm volt, hogy lehetőséget kaptunk a kipróbálására. A Xiaomi Air Purifier 4 egy hatalmas dobozban érkezik, hogy utána egyszerűen beüzemelve, nekiálljon a levegő szűrésének. Az eszköz maga egy minden nappaliban/egyéb szobában diszkréten megbúvó berendezési tárgy látszatát kelti, hiszen a lekerekített sarkokkal rendelkező műanyag test mindösszesen 555x250 mm-es méretekkel rendelkezik, így akár egy sarokba is beállítható.

air-purifier-4.jpg

És hogy mit tud? Megszűri a levegőt, így eltávolít minden ártalmas részecskét, ezáltal sokkal egészségessebbé téve a környezetet. Egy eszköz 28-48 m2-es területet képes lefedni, és bár először szkeptikusan álltunk a működéséhez, kiderült, hogy valóban hatékonyan dolgozik. Reggel és este kapcsoltuk be a legtisztítót, egy-egy órára, és már két hét után azt vettük észre, hogy kevesebb lett a por a lakásban, illetve a levegő is frissebbnek érződött. Irányítása egyébként hihetetlenül egyszerű, hiszen vezérelhető önmagában, az OLED érintőképernyőn, vagy telefonon a Xiaomi Home alkalmazáson keresztül is. Ehhez persze össze kell kötni a telefonnal, az otthoni wifi hálózaton keresztül. Így távolról vezérelve, akár egy nyaralás utolsó napján hazatérve is friss levegő várhat minket.

A Xiaomi Air Purifier 4 ára 70-80 ezer forint között változik, ami sok pénz, de amit a Xiaomi ígér ezzel a légtisztítóval, teljesíti is. Az eszköz visszaadása után nagy valószínűséggel egy sajátot is üzembe állítunk, hiszen segített abban, hogy érezhetően tisztábbá tette a nappalit és a körülötte lévő szobákat.