Lassacskán öt éve, hogy Nintendo Switch néven a Nintendo piacra dobta azóta sikert sikerre halmozó új hibrid konzolját. Az otthoni és a  hordozható konzolok előnyeit ötvöző készülék a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvend, dacára az azóta nála hardveresen jóval erősebb, új konzolgeneráció megérkeztének, köszönhetően a fejlesztők és a Nintendo találékonyságának és innovációinak. A koncepció alappillérének, a hordozhatóságnak azonban ára van, így teljesítmény tekintetében sajnos megvannak a maga korlátai, ami miatt a legnagyobb multiplatform durranások élből elkerülik, de ha meg is érkeznek Nintendo Switchre, akkor némi kompromisszummal, vagy kiskapuként a felhő alapú megoldást választva. Ebből adódóan egyes játékosok régóta reménykednek egy új, izmosabb Pro modellben, a Nintendo pedig részben teljesítette is kívánságukat, hiszen valóban kiadott egy új verziót a konzolból, csupán nem éppen azt, amit a legtöbben vártak.

OLED lett, maradhat?

Október elején, a Metroid Dread kíséretében gördült be az elég beszédes nevű Nintendo Switch OLED modell, ami inkább mondható az eredeti konzol egyfajta korszerűsítésen és finomhangolásokon átesett változatának, mely a motorház alatt szinte semmit sem változott. Az újdonságok sorát kezdjük a dokkolóval, ami többnyire maradt a régi, csak valamivel áramvonalasabb és stílusosabb külső kapott, a legnagyobb változás rajta, bármennyire is abszurdnak hangzik így 2021-ben, de egy LAN port. Bizony, a korábbi modellt ugyanis legfeljebb egy USB-s átalakítóval lehetett vezetékesen az internetre csatlakoztatni, de végre ennek is búcsút inthetünk.

Magára a konzolra áttérve a Joy-Con kontrollerek maradtak a régiek, ami a sajnos korábban általam is tapasztalt "Joy-Con drift" nevű jelenség miatt kicsit aggasztó hír, de ennek a hibának szerencsére nem láttam egyelőre a jelét. A legnagyobb újdonságokat persze maga a kontrollerek szorításában csücsülő készülék rejti. A tetején lévő gombok, a hűtőrácsok, a hűtés, a hangszórók, a memóriakártya foglalatának elhelyezése és a támaszték is apróbb finomításokon ment keresztül. Utóbbi már szerencsére nem egy aprócska műanyag fogpiszkáló, ami a legkisebb külső hatásra is kibillen az egyensúlyából, hanem egy szélesebb, masszívabb panel, mely ráadásul fektetett pozícióba is állítható, a microSD kártya foglalata pedig közvetlenül alatta kapott helyet.

De térjünk rá a főfogásra, avagy az eredeti modell LCD paneljét váltó OLED kijelzőre, amivel 6.2 colról rögtön kereken 7-re növekedik a képernyőnk mérete. Maga a készülék dimenziói ennek ellenére, pár milliméter eltérést leszámítva ugyanazok maradtak, csupán a kijelző fekete kerete vékonyodik el kissé. A felbontás ugyancsak maradt a régi 1080p (dokkolva) és 720p (hordozhatóként). De akkor mégis mi a fene értelme volt a cserének? Nos, ezt képeken valószínűleg lehetetlen visszaadni, de az OLED kijelző sokkal élénkebb, színesebb és élettel telibb látványt eredményez, ami még a változatlan felbontással is sokat dob az élményen. A másik jelentős újdonság a belső tárhely mérete, ami gyakorlatilag a duplájára nőtt, így 32 GB helyett már rögtön 64 GB-ból gazdálkodhatunk, ami persze microSD kártyával még mindig tovább bővíthető.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Nintendo Switch OLED modell alapvetően egy kellemes, átgondolt ráncfelvarrás. A funkcionalitást növelő apróbb változtatások igazán sokat dobnak a felhasználói élményen, az OLED kijelzőn az eddigieknél feltűnően szebben elevenednek meg kedvenceink, az alaposan megnövelt belső tárhelyen pedig jóval több is elfér belőlük. Emellett ugyan az eredeti modell sem érződött olcsónak vagy gagyinak, az OLED összességében mégis valahogy sokkal inkább kelt prémium hatást, mint elődje. Az új kijelző ugyan inkább azoknak lesz releváns, akik hordozható konzolként használják, azonban minden újdonságát összevetve, új készülék vásárlása esetén mindenképp érdemes már a Nintendo Switch OLED modellre lecsapni. De még meglévő készüléknél is érdemes lehet elgondolkodni egy cserén. Ez ugyan nem a közkedvelt hibrid sokak által vált következő állomása, de így is egy olyan köztes megálló, amit nem érdemes kihagyni.