Ken Levine Facebook-oldalán tett közzé egy elég egyszerű posztot, ami mégis hatalmas vihart kavart a retrósok körében.

„A Take Two-nál vannak a BioShock-jogok. Ki tudja, a System Shock kihez került! Azt hiszem, a SWAT-jogok az Activisionnél vannak.”

Na mármost a BioShock- és a SWAT-jogok tulajdonlása annyira nem érdekes, mert előbbi nyilvánvaló, utóbbi meg a modern rendőrös játékok haldoklása miatt érdektelen. Ugyanakkor érdekes, hogy Levine sem tudja, hová kerültek a System Shock-sorozat jogai. Eleinte mindenki azt hitte, hogy az EA vágta zsebre őket, amikor azonban a System Shock 2 a GoG-ra és a Steamre tört, kiderült, hogy a Looking Glass összes bezárás után maradt ingósága (a stúdióé, ami a játékot készítette, és ahol Levine is dolgozott akkoriban) a Meadowbrook Insurance Groups nevű befektetőcéghez került, akik csak komoly véráldozatok árán voltak hajlandók engedélyezni az újrakiadást.

Igen ám, de a Meadowbrook Insurance Groups sem rendelkezik minden System Shock-joggal. Csupán a játék terjesztésébe és a már kiadott részek technikai elemei (grafika, pályák, MI stb.) felett gyakorolnak ellenőrzést. Az EA-nél lehetnének a folytatáshoz szükséges papírok, csakhogy azokat a Meadowbrook Insurance Groupst is magába foglaló Star Insurance ügyvédje szerint már felvásárolta az anyavállalat. És ennek sehol sincs nyoma, szóval a rejtély megoldatlan.

Az mindenesetre biztos, hogy egy System Shock 3 jó ideig nem fog feltűnni a Kickstarteren, pedig mi nagyon örülnénk neki…