• A Microsoft bejelentette a Windows 10-et
  • Visszatér a Start menü
  • Újra lesz Keresés
  • A csempék a Startba kerülnek
  • A rendszer testre szabható lesz
  • Az early access változat szerdától tölthető le
  • A végleges Windows 10 2015-ben jelenik meg

A Microsoft mindenkit meglepett, amikor magyar idő szerint kedd este bejelentette a Windows 10-et, ami a redmondi cég új operációs rendszere lesz – bizony, a Windows 8.1 után egyből a 10-esbe ugrunk, Windows 9 tehát nem lesz.

A bejelentést egy rövid videó is kísérte, melyben Joe Belfiore, a Windows-részleg alelnöke mutatta be a legfontosabb újdonságokat. A Start menü tényleg visszatér, és a Windows 8 idegesítő betöltőképernyője száműzetésbe vonul a buta csempékkel együtt --  igaz, utóbbiak manuálisan elhelyezhetők lesznek a Start egy külön erre a célra létrehozott gyorsindítói felületén.

A keresés funkció ismét elérhető lesz a Start menüben, azonban nemcsak a gépen tudunk majd vele kutakodni, hanem egyből az interneten is. Ugyan ez a lehetőség korunk okoseszközeit idézi, azért nem kell megijedni, a Windows 10-et az MS elsősorban asztali felhasználóknak készíti, így bár lesznek applikációk ezután is, azok nem töltik majd ki az egész képernyőt automatikusan, és a fejlécükben mindig szerepelni fog az alkalmazások neve. Fejlődik egyébként a Windows Snap nevű kép-a-képben opció is: akár négy applikáció is futhat a képernyőn, nem beszélve a dinamikus asztalról.

A Windows 10 2015-ben fog megjelenni, és mivel a Microsoft áprilisban még több részletet kíván elárulni róla, ezért a végleges verzió premierjét legkorábban jövő nyár végére várhatjuk. Akik viszont szeretnének minél hamarabb megszabadulni a már unalmas Windows 7-től vagy 8-tól, akár holnaptól letölthetik az első publikus alfát, amit azonban az MS csak másodlagos oprendszernek ajánl. (Friss: sajnos a próbaváltozat késik.)