A szigorú ausztrál korhatár-besorolás 2011-ben rosszul érintette a Witcher-szériát, amikor a második rész, az Assassins of Kings tiltólistára került, mert a „szexet ösztönzésre használja, jutalomként ajánlja fel.” Ez ugyanis nem fért bele az akkori legmagasabb, MA15+ korhatár-kategóriába. A megjelenéshez a CD Projekt RED csapatának meg kellett változtatni azt a mellékküldetést, amelynek jutalma némi etyepetye -- az ausztrál változatban Geralt automatikusan elutasítja a hölgy felajánlkozását.

Agnieszka Szostak, a CD Projekt PR-főnöke bízik abban, hogy a The Witcher 3: Wild Huntot nem kell cenzúrázniuk, sőt, semmiféle akadály nem gördül eléjük a kontinensen való megjelenéskor. Idén január elsejétől ugyanis életbe lépett egy új, igen magas korhatár-kategória, az R18+. Ez vásárlói részről azt jelenti, hogy 18 éven alattiak nem vehetik meg az ilyen jelzéssel ellátott termékeket, alkotói részről pedig annyit tesz, hogy a durva nyelvezet, az erőszak és a szex gyakorlatilag korlátlanul használható, bár két kitétel azért van: a szexuális erőszaknak „indokoltnak kell lennie”, és az aktust „realisztikusan kell szimulálni”.

„A tény, hogy már van egy magasabb korhatár-kategória Ausztráliában, remélhetőleg azt jelenti, hogy nem leszünk rákényszerítve semmiféle változtatásra ahhoz, hogy ott is megjelenhessen a játék. Ez természetesen mind nekünk, mind az ausztrál játékosoknak csak jót jelent” -- mondta Szostak a games.on.net-nek. -- „De biztosat csak a játék bevizsgálása után fogunk tudni.”

Szostak emellett kifejtette, hogy semmiféle nemzetközi besorolás nem lebegett a szemük előtt, amikor a játékot készítették, ők csak azzal foglalkoztak, hogy programjuk megfelelő szórakozást nyújtson. „A nehéz döntések, a karakterek közti mély kapcsolatok, a szexjelenetek, a véres harcok vagy átkok… Ha úgy gondoljuk, hogy szükség van rájuk a játék világának életszerűbbé tételéhez, akkor bele fogjuk tenni. A játék korhatár-besorolása másodlagos dolog.”

Hogy a PC, PS4 és Xbox One platformra megjelenő The Witcher 3: Wild Hunt vágatlan maradhat vagy megint megy a tiltólistára, az kérdéses, bár nem sok értelme lenne az R18+ kategóriának, ha még ezután is cenzúrára ítélnék a játékokat. Persze létezhetnek olyan szőrös szívű ítészek, akik szerint egy fantasyvilágban a szex bármilyen formája kívül esik a „realisztikus szimulálás” határain.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

The Witcher 3: Wild Hunt -- Megjelenés: 2014 -- Gépigény: nem ismert