Volt időszak, mikor az Amityville-i horror legendává vált. Legyen szó a klasszikus, 1979-es horrorfilmről, vagy azokról az itthon, VHS-en forgalmazott folytatásokról (Ütött az óra vagy Ördögi játék), melyek közelébe sem értek az eredetinek (de azért mindet lehetett szeretni), esetleg az egész jó remake-ről és annak későbbi verzióiról, számos meggyalázásáról. Egy igen különleges történetről van szó, ami nagyon jól működik a vásznon, eredete pedig a valóságban gyökerezik, méghozzá úgy, hogy hősei, a modern horrorfilm megkerülhetetlen alakjai már azelőtt jelen voltak a vásznon, hogy bárki komolyabban foglalkozott volna velük. Mert hát az Amityville főszereplői inkább a lakók voltak, majd pedig kimondottan a ház és az onnan érkezett tárgyak sora. Aztán jött James Wan, aki az első Démonok közöttből egy egész univerzumot épített ki, mindössze évek alatt, hogy a reflektorfény részben az Amityville-ben is tevékeny Warren-házaspárra kerüljön, részben pedig azokra az entitásokkal, melyekkel összeakadtak. Mert a 10 évvel ezelőtt, 2013-ban tapasztalt (és a mai napig hatásos – sőt, a szériában szerintem a leghatásosabb) kísértetjárás semmi volt ahhoz képest, hogy Ed (Patrick Wilson) és Lorraine Warrennek (Vera Farmiga) közben és később milyen élményei akadtak. Mielőtt pedig lassan megérkezik a legújabb fejezet a filmsorozat történetében, nézzük, melyek voltak a démonűző házaspár legemlékezetesebb ellenfelei!

pcguru-conjuring-demonok-kozott-james-wan-vera-farmiga-patrick-wilson-nun-apaca-valak-1.jpg

Így görbüljek meg!

Bár a 2016-os Démonok között 2 egy kicsit mindenben gyengébb lett, mint az előzmény, erősségeként azért a londoni helyszínt tudta felmutatni, illetve a fegyvertényt, hogy ezúttal több ellenfél is megjelent a színen, mégha nem is egyforma erőbedobással és fontossággal. És bár Valak már itt is kimutatta a foga fehérjét, ezzel hőseink testi épségét veszélyeztetve, itt még nagyobb jelentőséggel bírt a Crooked Man, avagy a Görbe Ember, aki egyébként, bár az évszázadok során felbukkant gyermekdalokban és mondókákban, nem kifejezetten a rémisztgetésekhez vezethető vissza. Szóval, míg a filmben kifejezetten hátborzongató módon kel életre a karakter, addig a feljegyzések szerint a “Volt egy görbe ember…” kezdetű mondóka az 1800-as évek elején jelent meg, majd először 1842-ben jegyezte le James Orchard Halliwell, a hátterében pedig elvileg a Londontól 70 mérföldre fekvő, gyapjúkereskedő falu állt. Lavenham, amely a mondókát a sokszínű, szabálytalan szögben (mintha egymást támasztanák) hajladozó házakkal teremtette meg. Ezek közül is egy lavenhami házat, a "Görbe házat" szokták a rím ihletőjeként említeni. Mások szerint azonban a vers az 1600-as évekből származik, egy szövetség okán, mely Skócia politikai és vallási szabadságot óvta. Akárhogy is, egyik történet sem túl vérfagyasztó, mégis, James Wan keze nyomán a karakter igazán félelmetessé vált, és szinte csoda, hogy nemhogy egy külön sorozatot, de még egy önálló filmet sem kapott. Hát milyen sorozatgyártás ez, kérem szépen?!

pcguru-conjuring-demonok-kozott-james-wan-vera-farmiga-patrick-wilson-nun-apaca-valak-crooked-man-2.jpg

Gyerekjáték

Annál kevésbé kellett nélkülözni az első Démonok közöttben még csak vendégszereplő játékbabát, Chucky egyik igen jelentős kihívóját, aki hasonlóan misztikus szerepben tetszelegve szőtte bele magát a modern horror műfaj legjelentősebb történetei közé. Az eredetileg Raggedy Ann baba azzal a címszóval került Warrenékhez, hogy a babában egy Annabelle nevű, elhunyt lány szelleme lakik, aki rosszindulatú és ijesztő viselkedést mutat. A filmekben pedig lényegében innen nőtte ki magát a démoni megszállottsággal rendelkező, kimondottan látványos külsőt kapott baba, mely esélyesen egyazon tőről fakad, mint a horrorfilmes műfaj legtöbb megszállt vagy éppen más módon életre keltett babája. Ez a tő pedig a mendemondák és a filmek világában kapcsolódhatott össze, valahol a Robert Eugene Otto-baba és a Homályzóna (Twilight Zone) című sorozat Living Doll epizódja találkozásával, ami aztán számos karakternek adott gyilkos és vérrel teli életet. Mégis, Anabelle kevesebb mint tíz év, valamint egy önálló, saját trilógia alatt vált az egyik legismertebb játékszörnyeteggé, aki Chucky mellett igazi popkulturális ikon.

pcguru-conjuring-demonok-kozott-james-wan-vera-farmiga-patrick-wilson-nun-apaca-valak-anabelle-3.jpg

Nem vagyok én apáca!

Ha van valaci, bocsánat, valaki, aki egyébként különálló filmet érdemelt a megjelenése és jelentősége okán, az Valac, vagy éppen Valak, akit már az okkult könyv, a Lemegeton: Salamon kis kulcsai is megemlít, mint a démoni légiók egyik vezére. Nos, a második Démonok közöttben felbukkanó, apáca külsejű entitás később, 2018-ban saját eredetfilmet kapott, ami bár nézhető és gótikus hangulatával képes lekötni az embert, azért a témában és a sztoriban több is lett volna, mint amit végül kaptunk az ‘50-es évek Romániájában játszódó sztorival. Ettől függetlenül James Wan nem engedte el a karakter, aminek hála Bonnie Aarons idén visszatér a jellegzetes maszk mögé bújva, hogy már csak Marylin Manson-os külsejével és huncut nézésével is ránk hozza a frászt. Méghozzá nem is sokára, elvégre szeptemberben érkezik Az apáca 2. A film négy évvel az első film befejezése után játszódik, és Irene nővért követi, aki egy franciaországi bentlakásos iskolában ismét szembekerül Valak, az apáca démoni erejével. A trailer elég hangulatos, Taissa Farmigát legalább annyira szeretjük, mint nővérét, Vera Farmigát, az pedig majd kiderül, hogy Michael Chaves (A gyászoló asszony átka) képes-e többet kihozni a karakterből, mint Corin Hardy tudott.

pcguru-conjuring-demonok-kozott-james-wan-vera-farmiga-patrick-wilson-nun-apaca-valak-4.jpg

(Képek: Port.hu, IMDb, geektyrant)

Talán vitán felül áll, hogy Valak a Conjuring-univerzum legerősebb karaktere, ettől függetlenül még mindig Annabelle a legproduktívabb, ráadásul az Annabelle 2. – A teremtéssel minőségben is jócskán lehagyja a társait (pláne a harmadik epizódot). Az esély most mindenesetre itt van a javításra. Neked ki a kedvenc karaktered a Démonok között-univerzumból, illetve mely filmeket szereted legjobban?