Noha Európában, és így Magyarországban sem ünnepeljük a halloweent, ez kérlelhetetlenül beszivárgott hozzánk is, október pedig összefonódott az ijesztgetéssel. Ezzel persze nincs igazából semmi probléma, sőt igazából kapóra jön, ugyanis végre van egy kézenfekvő lehetőség arra, hogy horrorjátékokról készítsünk listát, ha már egyszer itt a szezonja. Össze is állítottam hát egy felsorolást 13 olyan, PC-re kapható játékról, amivel kellemesen borzonghatsz halloween alkalmából.

Alien: Isolation

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hány igazán jó játék készült az Alien franchise alapján, ezen a listán viszont beton biztosan ott van az eddig főleg stratégiai címekkel jeleskedő Creative Assembly alkotása. Egy Alien, egy űrállomás és elkeseredett menekülés egy földöntúli réméggel szemben -- a csapat szinte tökéletesen ragadta meg a legendás első film klausztrofóbiás hangulatát, és ültette át azt a monitorjainkra, hogy mi is retteghessünk egy kicsit a csúf xenomorffal vívott, halálos macska-egér játékban.

Amnesia: A Machine for Pigs

A Dear Esther és az Everybody's Gone to the Rapture mögött álló The Chinese Room a járkálós kalandjátékairól ismert, 2010-ben azonban egy éles váltásra szánták el magukat: elfogadták a Frictional Games felkérését az új Amnesia elkészítésére, az eredetileg egy kisebb modként kigondolt A Machine for Pigs pedig egy teljes játékként bontott virágot 2013-ban. A program a The Dark Descent indirekt folytatása, és ebben egy emlékek nélkül felébredt mágnást alakítunk, akivel eltűnt gyerekeit kell megtalálnunk, valahol a gyárkomplexum mélyén. A sötétben persze rémségek lapulnak, a szépen lassan kibontakozó történet azonban egy, még ennél is nagyobb szörnyűséget sejtet.

Condemned: Criminal Origins

A Monolith Productions berkeiben készült Condemned az Xbox 360 egyik húzócíme volt, és könnyű látni, miért: újszerű, a közelharcra kihegyezett harcrendszer, érdekes és fordulatos történet, valamint egy olyan nyomasztó atmoszféra, amitől feláll az ember hátán a szőr. A történet középpontjában Ethan Thomas ügynök áll, akik egy halálos hajszába kezd egy ismeretlen sorozatgyilkossal, aki valamiért kiszemelte magának Ethant, miközben hősünket rémképek gyötrik és a saját igazát is bizonyítania kell a törvény előtt. A program egy igényes thriller és horror kellemes kombinációja, nagyon jó, bár ma már egy kissé kopott játékmenettel -- erősen ajánlott a kipróbálása, ha eddig még nem tetted volna. 

Dead Space

Az űr ideális hely a horror számára, a környezet ugyanis eredendően magában hordozza a világtól való elzártságot, az éter pedig ismeretlen, és így rémisztő dolgokat sejtet. Tudták ezt nagyon jól a Visceral Games kreatívjai is, a Dead Space azonban nem csak a helyszín megválasztása miatt jó, hanem az ehhez társuló játékmenet miatt is: 2008-ban elégedetten hümmögtünk a leszakítható végtagokra épülő harc és a zéró gravitációs küldetések láttán, ezek pedig még ma is megállják a helyüket. A mutálódott hullákkal borított hajótestben tett kalandjaink továbbra is számtalan ijesztő pillanattal jutalmaznak meg, miközben minden áron próbáljuk túlélni azt a földöntúli borzalmat, amit sikerült előásni. 

F.E.A.R.

A Monolith Productions nem a Condemned: Criminal Originsszel fagyasztotta meg először az ereinkben a vért, ott van például 2005-ből a F.E.A.R., de persze, előtte is volt már ijesztgetés. A csapattól ezúttal egy horrorelemekkel alaposan átszőtt belső nézetes akciójátékot kaptunk, amelyben egy genetikailag módosított, és így szuperképességekkel felvértezett kommandós egység tagját irányítva egy kislány formájában testet öltött paranormális eseményt igyekszünk megállítani. A játék elsősorban a távol-keleti horrormesterek stílusát időző motívumai miatt lehet érdekes a stílus rajongóinak, de a jól megkomponált és a látványosság terén sem utolsó gungame is szót érdemel.

Outlast

Az űrt már említettem, mint jó horror-helyszín, de ha nem akarunk ennyire messzire menni, akkor elég a Földön maradni, és felkeresni egy elmegyógyintézetet, egy sötét éjszakán ugyanis kevés dolog félelmetesebb. Erre alapoz a Red Barrels tavaly megjelent játéka, az Outlast, a rettegést pedig pszichopata gyilkosokkal fokozza. A főszereplőnk egy újságíró, aki igyekszik utánajárni annak, hogy mi történik pontosan az eldugott Mount Massive szanatóriumban, de csak életének legszörnyűbb éjszakáját találja. Emberünk összesen egy kamerával van felvértezve, így a komplexum folyosóin ólálkodó elmebeteg gyilkosok elől csak menekülni tudunk, vagy elrejtőzni, rettenetesen feszült pillanatok közepette. A túlélés a kulcs, bármi áron.

Resident Evil 1 HD

Listánkban elérkeztünk egy igazi klasszikushoz, a Resident Evilhez és az örökzöld zombikhoz. Az eredeti helyett a 2014-es újrakiadásra esett a választás, hiszen a játékmenet közel azonos, csak szebb grafika és jobb szinkron társul hozzá, modernizálva ezzel a túlélőhorrorok őspéldányát. Bemutatni talán nem is kell: Raccoon City, Umbrella, élőhalottak és egy maréknyi túlélő, ismeri mindenki az öreg nemesi kúriában történt kalandokat, de ha mégsem, akkor tégy magadnak egy szívességet, és pótold a játékipar eme mérföldkövét.

Resident Evil 4

Még egy Resident Evil, de ezúttal az a része a sorozatnak, ami az addigi legnagyobb változást hozta. A Leon S. Kennedy főszereplésével az Egyesült Államok elnökének elrabolt lánya után eredtünk a fertőzéssel sújtott Európa mélyére utazunk, ám nem sima zombikkal találkozunk, hanem a Las Plagas áldozatai, akik a csoszogó hullákhoz képest jóval intelligensebb és veszélyesebb ellenfelek. Szerencsére a játékmenet ehhez mérten nagyot fejlődött, külsőnézetes kameraállás, QTE és lehetőség arra, hogy interakcióba lépjünk a környezettel, ezzel egy olyan élményt adva, amit addig még nem láthattunk a sorozatban, s noha az akció irányába tolódott a játékmenet, a horror itt még nagyon is érezhető, köszönhető a fenyegető horda jelenlétének.

Silent Hill 2

Egy horrorjátékokról szóló lista sem lehetne teljes a Silent Hill sorozat említése nélkül, és én sem hagyom ki. A választás természetesen a második részre esett, amit sokan a széria legjobbjának tartanak elsősorban a lehengerlő hangulata és a pszichológiát boncolgató motívumai miatt. James Sunderland szerepében útba vesszük a legendás Silent Hillt, miután a három éve halott feleségünktől egy erre kérő levelet kapunk, a város azonban nem az, amire hősünk emlékezett: mindenki eltűnt, a helyüket pedig groteszk, emberekre már alig emlékeztető lények vették át, az egész település pedig, a sűrű köd alatt, mintha rohadna el. Megmagyarázhatatlan, az őrület határán járó dolog egymást érik, és megfogalmazódik a kérdés: vajon James a saját poklába került, hogy vezekeljen a múltban történtekért? Csak egy módon derülhet ki! 

Slender: The Eight Pages

Először 2009-ben, a Something Awful fórumon bukkant fel a Slender Man néven ismert szörnyűség, majd gyorsan terjedni kezdett az interneten, rövid történetek, videók, majd pedig játékok formájában is. Utóbbi kategória legismertebb példánya a Slender: The Eight Pages, egy végtelenül egyszerű, de mégis hatásos, és nem mellesleg ingyenes játék, amelyben nyolc lapot kell felkutatnunk a koromsötét éjszakában, miközben a Slender Man a nyomunkban liheg. A játékot, noha primitív és csúnya is, azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert egy olyan lényt állít a középpontba, amit az internet, vagyis a közösség kollektívan álmodott meg, ez pedig a lista többi tagjáról már nem mondható el. 

SOMA

A Frictional Games neve már felmerült az Amnesia kapcsán, de nem ez az egyetlen játékuk: korábban az Penumbra sorozattal ijesztgettek, legutóbbi pedig a SOMA című, mélytengeri programjukkal örvendeztették meg a stílus rajongóit. A játék tónusában és a horror mennyiségében vállaltan eltér a múltban készült játékaiktól, de a PATHOS-2 állomást és főszereplőt övező rejtélyek feltárása, a súlyos, nyomasztó érzés és a magával ragadó, kiválóan megírt történet ezért maradéktalanul kárpótol. Ha szereted a sötét sci-fi történeteket, vagy rajongasz a Frictional Games munkásságáért, akkor mindenképpen ki kell próbálnod.

System Shock 2

A lista felállítása során sokat gondolkodtam azon, hogy bekerüljön-e a BioShock, mint az egyik favoritom, de végül arra jutottam, hogy van nagyobb jelentőséggel bíró játék, ami megfelel a horror követelményeinek és Ken Levine nevéhez fűződik, ráadásul a két cím között jó pár rokoni szálát is lehet húzni. Így került fel a System Shock 2, a Looking Glass Studios egyik emblematikus játéka, amelyben a játékipar egyik legjobb főellensége, a gonosz mesterséges intelligencia, SHODAN ellen vesszük fel a küzdelmet, egy olyan űrhajót, amit elleptek a zombiszerű lények. A játék erőssége, a remek és csavaros történet, valamint a még jobb játékvilág mellett, az, hogy milyen gazdag RPG rendszerrel jelentkezik, amivel mindig más és más karakterrel vághatunk neki a borzongató küldetésnek.

White Night

A listában eddig voltak zombik, groteszk szörnyek, és pszichopata gyilkosok is, egy dolgot azonban még nem pipáltunk ki: a szellemeket. Szerencsére idén jelent meg az OSome Studio White Night című játéka, amiben egy klasszikus horror-helyszínen, egy nemesi kúriában nézhetünk szembe lidércek sokaságával, méghozzá egy noire történet keretében. A főszereplő egy névtelen alak, aki autóbalesetet szenved, és egy birtokra támolyog be segítséget keresve, mit sem sejtve arról, hogy mi vár rá odabent. A játék gyönyörű, fekete-fehér tálalásban, az első Resident Evil megidéző kameraállások mellett tárul elénk, végig feszült, a lélegzetvételt megakasztó hangulattal operál, és egy olyan csavarral, amit biztos nem látsz közeledni.

Mindezzel persze csak megkarcoltuk a felszínt, még rengeteg más horrorjáték van, így most arra kérünk téged, kedves olvasó, hogy oszd meg velünk, és egymással azt, hogy melyik a kedvenc horrorjátékod!