Április 10-én leállnak a Nostalrius csapata által üzemeltetett, úgynevezett „vanília” World of Warcraft szerverek, amiken az ősi, tiszta, a Burning Crusade előtti WoW futott, még 1.12-es verziószámmal. Sok játékos gondolta úgy, hogy azok voltak a régi szép idők, akkor még – egy dühös rajongó szavaival élve – „nem rontotta el a mainstream a WoW-ot”, és a Nostalrius lehetőséget adott a nosztalgiára.

Hogy hányan gondolták így? Nos, a Nostalrius harminc fővel startolt tavaly, és mára 800 ezer regisztrált taggal bírt, ebből 150 ezer volt aktív. Aztán jött a Blizzard amerikai és francia ügyvédekkel. Tulajdonképpen a történet itt véget is ért, hiszen egy rajongói csapat nem szállhat szembe egy hatalmas stúdióval. Az ultimátumot megkapták: április 10-ig, szerver idő szerint 23:00 óráig le kell állnia a szervereknek.

Hogy miért tette ezt a Blizzard? Jó kérdés, válasz nincs. Feltehetően nem tetszett nekik, hogy egy korai WoW verziót futtató privát szerver ilyen gyorsan ilyen nagy népszerűségre tett szert, míg az ő szervereiken valószínűleg már kevesebb, mint ötmillió játékos van. A Nostalrius természetesen nem érzi úgy, hogy valós konkurenciát jelenthettek volna a hivatalos World of Warcraftra, a rajongók meg érthetően dühösek.

El is indult egy petíció, amiben arra kérik a Blizzardot, hogy hagyják futni a vanília szervert. A dolog igazán jól halad, a szükséges 25 ezer aláírásból már több mint 23 ezer megvan. Mindeközben a Nostalrius arra készül, hogy kiadja a forráskódot és az anonim játékos adatokat, hogy a közösség dönthessen a Nostalrius hagyatékának jövőjéről.