• Augusztus elején tört ki a botrány a Riot Games körül
  • A dolgozók szerint a munkahelyi környezet rettenetes
  • Főleg a női dolgozók számára
  • Akiket folyamatosan zaklatnak és nem vesznek komolyan

Augusztus elején jött ki a Kotaku egy igen hosszú és alapos cikkel a Riot Gamesszel kapcsolatban. Ebben 28 egykori és jelenlegi alkalmazott vallott arról, hogy a League of Legends fejlesztőinél a munkahelyi környezet szexista és toxikus.

A férfi alkalmazottak nem veszik figyelembe a női dolgozók ötletei, szexuálisan zaklatják őket, otromba vicceket sütnek el, munkahelyi ebéd közben kérdik meg a női kollégáktól, hogy mikor vesztették el a szüzességüket vagy milyen a szexuális életük, vagy éppen e-mailben küldenek nekik képet a péniszükről. És ez csak néhány példa. Ráadásul több férfi alkalmazottat is zavar a munkatársak (köztük a vezetőség) viselkedése, és ha ennek hangot adnak, őket sem kímélik.

A Koatuku cikke természetesen igencsak felkavarta a kedélyeket, Redditen hosszú beszélgetések zajlanak az ügyről, Twitteren további egykori és jelenlegi Riot-alkalmazottak osztották meg sérelmeiket. A legérdekesebb, hogy a sydney-i stúdió dolgozói semmi olyasmit nem tapasztaltak, amit a Los Angeles-i stúdió alkalmazottai, tehát úgy néz ki, ez a munkahelyi környezet nem jellemző az egész Riot Gamesre, csak az amerikai oldalra.

Akárhogy is, a Riot Games hivatalos közleményben reagált mindarra, ami a Kotaku augusztus 7-én megjelent cikke óta felmerült. Először is bocsánatot kértek a volt és jelenlegi alkalmazottaiktól, a játékosoktól és a partnereiktől. Az elmúlt három hétben figyelemmel kísérték és elemezték a helyzetet, valamint összeállítottak egy tervezetet a helyzet kezelésére – ami az általuk megszokottal ellentétben ezúttal nem fog gyorsan megoldódni.

A jövőben fejlesztik a munkahelyi kultúrát, oktatásokat szerveznek, új munkatársakat vesznek fel az emberi erőforrások részlegéhez, valamint kibővítik és felfejlesztik a belső nyomozásokat végző részleget, így például felállítanak egy forró drótot, amin át bárki névtelen bejelentést tehet, és ezeket – akár külsősök bevonásával – mindenképpen kivizsgálják.